Vs: NBA Playoffs 2012 - Miami Heat Against The Field
Pientä sunnuntai-illan hassuttelua ennakon muodossa.
NBA FINALS 2012 PREVIEW: OKLAHOMA CITY THUNDER VS. MIAMI HEAT
OKC ROSTER:
Kevin Durant
Russell Westbrook
------------------------
James Harden
Serge Ibaka
------------------------
Kendrick Perkins
Thabo Sefolosha
Derek Fisher
------------------------
Nick Collison
Muut tuskin pahemmin kentällä käyvät. Oklahoma ja Miami ovat kaksi aivan eri tavalla rakennettua joukkuetta. OKC draftimenestys on ollut upeaa näiden neljän ensiksi listatun miehen osalta. Hardenin valintaa aikanaan kritisoitiin aika kovasti, mutta mies on kehittynyt hiljalleen todella kovan luokan pelimieheksi. Listan muista pelaajista Perkins treidattiin suorastaan nerokkaassa treidissä Jeff Greeniin, joka sittemmin kosahti sydänvikaan. Sefolosha saatiin Bullsista ykköskierroksen varauksella, joka kostautui lopulta Taj Gibsoniksi. Fisher hankittiin ilmaiseksi Lakersin potkittua miehen pois, ja Collison on ollut mukana jo Seattlen vuosista asti.
Joukkueen ehdoton ykköstähti ja liideri on Kevin Durant, joka on liigan eittämättä paras scooraaja sekä vaarallisin clutchpelaaja. Russell Westbrook on paljon paskaa niskaansa saava atleettinen pelintekijä, jonka peli perustuu pitkälti miehen nopeuteen ja fyysisyyteen. Kaikesta kritiikistä huolimatta hän on tärkeä pelaaja varsinkin Oklahoman nopeiden hyökkäysten katalysaattorina. James Harden ja Serge Ibaka ovat nousemassa erinomaisten roolipelaajien kategoriasta tähtipelaajien kategoriaan. Harden tuo penkiltä liigan parasta second unit osaamista. Mies on loistava hyökkäyspäässä jokaisella osa-alueella, osaa tehdä peliä, osaa scoorata ja on tappava kolmosten nakuttaja. Ibaka on ehkä liigan pelätyin blokkiuhka, ja erinomainen puolustaja. Paljon on puhuttu miehen minuuttilimiitistä, jota Brooks aika usein soveltaa, jättäen "Blockakan" usein jopa alle 30 minuutin peliajan.
Roolipelaajaosastolta Perkins on "bruised veteran", oman pään korinalusjyrä, joka pelaa todella kovaa. Hyökkäysuhkaa miehestä ei ole, ja Oklahoman suurin puute lieneekin tällä hetkellä low postista puuttuva scoring threat. Sefolosha on erinomainen 1v1-puolustaja, joka on tullut tutuksi Kobe Stopperina, ja oli suuressa roolissa Tony Parkerin hiljentämisessä Spurs-sarjassa. Fisherin Derek on kaikille tuttu viiden sormuksen veteraani, joka on pelannut läpi jokaisen mahdollisen paineskenaarion tässä liigassa. Jos tarvitset isoja koreja ottelun ratkaisuhetkillä, tiedät Fisherin pystyvän sellaisia tarvittaessa tekevän.
MIA ROSTER:
LeBron James
Chris Bosh
Dwyane Wade
------------------------
Shane Battier
Mario Chalmers
Udonis Haslem
------------------------
Mike Miller
Joel Anthony
Turiafilla ja Colella voi näiden lisäksi olla marginaalista käyttöä sarjan aikana. Siinä missä Oklahoma on rakennettu pitkälti draftaamalla ja pohjalta kärkeen pelaamista opettelemalla, on Heat luovinut vahvemmin vapaiden agenttien markkinoilla. Wade, Chalmers, Atnhony ja Haslem ovat toki pelanneet koko uransa Heatissa, mutta Bosh ja James tulivat sisään UFA-statuksella. Battieriin ja Milleriin käytettiin MLE:t viime ja toissa kesänä. Joukkuetta on kritisoitu todellisen pelintekijän sekä korinalustalle sijoitettavan riittävän isokokoisen puolustavan sentterin puutteesta.
Joukkue elää ja kuolee sen ykköstähden, LeBron Jamesin, pelisuoritusten varassa. Pudotuspeleissä historiallisen huikealla tasolla pelannut LBJ on saanut vaihtelevaa taustatukea Miamin entiseltä Batmanilta, Dwyane Wadelta, jonka otteissa näkyy ilmiselvästi miestä
tälläkin hetkellä kiusaavat loukkaantumisongelmat. Tosin loukkaantumisongelmilla tai ilman, tämän kauden aikana on käynyt selväksi, ettei Waden ja LeBronin yhteispeli loppujen lopuksi ole osoittautunut niin hedelmälliseksi kuin aluksi toivottiin.
Loppujen lopuksi Miamin Superystävien toiseksi tärkein lenkki onkin Chris Bosh, jonka monipuolinen osaaminen hyökkäyspäässä on omiaan vapauttamaan muutoin hieman köyhäksi jäävän Heatin hyökkäyspelikirjan uuteen lentoon. Bosh on ollut erinomainen molempien kausien pudotuspeleissä, ja siksipä miehen loukkaantuminen olikin jättimäinen takaisku joukkueelle. Bosh pelaa
edelleen toipilaana, joka näkyy selvästi miehen peliesityksissä. Toivon mukaan kaveri toipuu finaalien aikana ainakin lähelle omaa todellista tasoaan.
Ison kolmikon takana päävastuun joukkueen pelaamisesta kantavat Chalmers, Battier ja Haslem. Haslemin hustle on korvaamaton apu joukkueelle, kuten on myös Battiern puolustusosaaminen. Tämän lisäksi Battier on parantanut kaukoheittopeliään kauden aikana kiihtyvällä tahdilla, ja on tällä osastolla Miamin ykkösase Mario Chalmersin kanssa. Chalmersilta ei voi odottaa pahemmin pelintekijyyttä, mutta kolkkien lisäksi hänellä on kohtalaiset taidot kupille ajamisesta, ja osaapa mies myös transition offensessakin löytää ne parhaat korintekijät hyvällä prosentilla.
Miller on tällä hetkellä miltei
pelikyvytön loukkaantumisten takia, joten kaikki mitä häneltä saadaan on pelkkää plussaa. Toivottavasti muutama kolmonen tärkeisiin paikkoihin. Anthony on joukkueen paras puolustava iso mies, mutta Oklahomalta ei hänelle taisteluparia löydy. Tosin Anthonyn isoin avu lienee Oklahoman takamiesten häiritseminen apupuolustajan virasta.
Valmennus:
Spoelstra vs. Brooks
Brooks on entinen NBA-pelaaja, joka teki uransa pelintekijän paikalla. Valmentajana hänellä ei ollut päävalmennuskokemusta NBA:sta ennen ylenemistään Oklahoman ykköskoutsiksi. Tappiollisen ensimmäisen kauden jälkeen hän on saanut joukkueensa pelaamaan voitollista koripalloa. Joukkueen ensisijainen hyökkäysoptio on Durantin Kevin, joka tykkää scoorata monin eri tavoin, mutta on erityisen tappava liikkuessaan ilman palloa hypäripaikkoihin, joihin hänelle syötetään palloa heitettäväksi suoraan rytmiin. Westbrook pystyy halkomaan puolustuksia räjähtävillä ajoillaan, ja Harden johtaa second unitin hyökkäystä omalla monipuolisella pelaamisellaan. Westbrook ottaa paljon hypäreitä scriineistä, ja muuten pelataan suht paljon pick and pop meiningillä, jossa myös Ibaka pääsee osallistumaan hypäritalkoisiin. Mitä olen OKC:n pelejä katsonut, niin joukkue on erittäin tehokas päästessään juoksemaan nopeita, ja varmasti he pyrkivät tätä peliä pelaamaan mahdollisimman paljon myös Heatia vastaan.
Puolustusosaamisesta Oklahomaa ei erityisesti tunneta, vaan joukkue on NBA:n mittapuulla suht keskinkertainen nippu tällä osa-alueella, ja luottaakin osaamiseensa korintekokisoissa. Tämä johtunee osin myös suuresta määrästä pallonhallintoja molemmin puolin, lieneekö Oklahoma yksi kovatempoisimmista joukkueista liigassa?
Miamin pelityyli lähtee ennen kaikkea puolustuksesta, ja joukkue onkin aina pudotuspelien aikaan liigan tukahduttavin ja intensiivisin oman korin varjelija. Heat ei tyypillisesti ole kiinnostunut lähtemään mukaan juoksukilpailuihin, vaan pyrkii hidastamaan pelin tempoa mahdollisimman paljon, käyttäen hyökkäyskelloa miltei aina parikymmentä sekuntia. Heatin suurimpia prioriteetteja on nollata vastustajan nopeat, toki samalla käyttäen hyväkseen jokaisen mahdollisuuden, jonka he itse saavat. LeBronin ja Waden johdolla joukkue onkin sarjan vaarallisimpia joukkueita päästessään juoksemaan ylös kenttää.
Hyökkäyspäässä on tapahtunut jonkin verran kehitystä viime vuoteen nähtynä. Näkyvimmät muutokset ovat mielestäni Waden ja LeBronin lisääntynyt pelaaminen selkä koria päin sekä LeBronin kasvanut määrä pallottoman liikkeen pallonhallintoja. Hyökkipelikirja on toki edelleen aika isolaatiopainotteinen Waden ja LeBronin suuntaan, mutta toivon mukaan Bosh saadaan loukkaantumisen jäljiltä mukaan taas systeemeihin. Muille pelureille pelataan lähinnä vapaita paikkoja korin alle tai kaaren taakse, muutoin hyökkäysvariaatiot jäävät lähinnä Chalmersin penetraatioiden varaan.
Valmentajien kaksintaistelusta en lähde sanomaan mitään. Kumpikaan ei ole erityisen kokenut NBA-koutsi, ja finaalikokemusta on vain Spoelstralla surullisten kuuluisien Dallas-finaalien verran. Varsinkin Spoelstra on saanut paljon kritiikkiä osakseen kyvyttömyydestään tehdä muutoksia pelin sisällä ja ratkaisuhetkien kuvioista. Brooks päihitti valmentajavelho Popovitsin Lännen finaaleissa, joten hänellä lienee paineettomampi tilanne finaaleja ajatellen. Nähtäväksi jää onko valmentajien osaaminen merkityksellisessä roolissa näissä finaaleissa.
Key Points:
* LeBron James vs. Kevin Durant
Tilastovertailu:
LBJ 30.8PPG/9.6RPG/5.1APG/1.9SPG/0.8BPG/0.508FG%/0.718FT%/0.275 3P%
K-Smoove 27.8PPG/7.9RPG/4.2APG/1.5SPG/1.3BPG/0.505FG%/0.870FT%/0.364 3P%
NBA Finaaleissa nähdään historiallinen tilanne liigan kahden parhaan pelaajan kohdatessa toisensa. Tilanteesta tekee entistä eeppisemmän se, että ainakin LeBron tulee puolustamaan Kevin Durantia runsain mitoin sarjan aikana. Oletettavaa on myös se, että Durant nähdään aika ajoin LeBronin viittana. Mies pystyy koollaan häiritsemään LeBronia niin postissa kuin ajoissa. LeBron on näistä kahdesta kuitenkin se parempi puolustaja, joten etu tällä osa-alueella lienee LeBronilla. Durant on tosin niin kova scooraaja, ettei hän varmastikaan jää alle keskiarvojensa, mutta parempi indikaattori lienee heittoprosentti, jonka olisi syytä tippua alle viidenkymmenen. LeBron on pelaajista kokonaisvaltaisempi, ja hänen kädenjälkensä näkyy Heatin pelissä laajemmin kuin Durantin Thunderin joukkueessa. Durantin etuna lienee "clutch factor", jonka ansiosta Thunder on viimeisillä minuuteilla ratkaistavien pelien ykkössuosikki. Mielenkiintoista nähdä lähteekö Heat painostamaan palloa erityisesti pois Durantin käsistä vai luotetaanko LeBronin puolustusosaamiseen näissä tilanteissa.
* Kestääkö Westbrookin/Waden pää? Onko sillä väliä?
Miten Robinit pärjäävät? Waden otteet ovat olleet todella ailahtelevia, tosin hän on pelannutjoka pelissä paremmin ottelun jälkimmäisen puoliskon. Uskon Heatin olevan todella vahvoilla, jos Wade pystyy pelaamaan edes 3 ottelua parhaalla mahdollisella tasollaan yhdessä LeBronin kanssa. Silloin Heatin voittaminen on todella vaikeaa.
Westbrookia tullaan taas kritisoimaan mitä todennäköisimmin todella paljon, mutta onko Westyn peliesityksillä kovin suurta merkitystä Thunderin menestykselle? Ainakaan Spursia vastaan hänen ei tarvinnut voittopeleissä esittää mitään erikoista, päinvastoin Westy oli tilastollisesti jopa parempi tappiopeleissä. Hän scoorasi voitollisissa 3. ja 4. pelissä yhteensä 17 pistettä, joten selvästikään miehen scooraamista joukkue ei kovin kipeästi kaipaa.
* Supporting cast
Voimmekin siis olettaa, että Thunderin pisteidenteko on useamman pään varassa kuin Heatin. Tulemme todennäköisesti näkemään Heatin "Isolta Kolmoselta" isompia pistemääriä, kun taas Thunderilla ratkaisijat voivat vaihtua laajemmalla skaalalla pelistä toiseen. Ja sitähän hyökkäysorientoitunut joukkue enemmän kaipaakin, jotta joukkueen peli rullaisi vapautuneesti. Heat nojaa enemmän kolmeen supertähteensä ja puolustukseensa, toivoen apumiesten osuvan saamistaan paikoista hyvällä prosentilla.
* Puolustus vs. Hyökkäys - "Defence Wins Championships?"
Näin sanotaan, ja tässä sarjassa tämä teesi joutuu taas testin alle. Jos puolustus todellakin voittaa mestaruuksia, pitäisi Heatin olla parempana pakkijenginä vahvoilla. Itse uskon ottelusarjan ehdottoman ykköskysymyksen olevan nimenomaan se, saako Heat puolustuksellaan turhautettua Oklahoman ottamaan huonoja ratkaisuja (Durant isolation, Westbrookin puskeminen, contested 3 point shots) ja pois pelikirjastaan. Myös se, ettei Oklahomalla ole varsinaista sisäpeliuhkaa auttaa Miamia jonkin verran. Nyt kukaan isoista pelaajista ei joudu jatkuvan paineen alle, kun Oklahomalla ei ole ketään isoa, joka voisi omilla ratkaisuillaan haastaa Miamia. Tämän faktan pitäisi antaa Spoelstralle jonkin verran lisää pelimerkkejä joukkueen puolustuksen suunnittelemiseen.
Toinen avaintekijä ovat sitten todennäköisesti ne supertähti vastaan supertähti hetket otteluiden lopuissa, joissa mitataan kummalla joukkueella on kylmäverisemmät yksilöt. Jos ensimmäinen pointti nousee avainasemaan, uskon Heatin mahdollisuuksiin. Jos jälkimmäinen, on Thunder vahvoilla.
Bonushuomautuksena heitettäköön kehiin Thunderin kotietu. Fanaattinen oklahomalaisyleisö pitää huolen siitä, ettei Miamilla tule helppoa vastustajan talossa. Jos Oklahoma vie kaksi ensimmäistä kotipeliään, on Heat näissä 2-3-2 tyylin finaaleissa todella vaikean paikan edessä. Toivon mukaan Oklahoman talo ei osoittaudu liian kovaksi paikaksi heti kärkeen.
Arvio: "Kaikkien merkkien sarja", mutta Heatin kannattajana luotan puolustuksen voimaan. Heatin joukkuepuolustus ja LeBronin henkilökohtainen panos Durantin hidastamisessa tarjoaa Heatille kaksi ottelupalloa 6. ja 7. peliin. Heat käyttää niistä toisen ja voittaa mestaruuden. LeBronin aikakausi alkaa siis vuodesta 2012.