Vs: NCAA 2014-15
Jatketaanpa sitten heti palautteen (kiitos!) siivittelemänä.
Jos pelaajia arvioi NBA potentiaalin kannalta, kyllä Duken Okafor on mielestäni päänmitan kaikkien muiden yläpuolella. Ainoat kaksi haastajaa #1 pickiksi ovat Kiinassa pelaava Mudiah, ja Martti Mielikäisen mainitsema Towns. Mudiah kuulosti ainakin kesällä mainiolta, mutta omat havainnot ovat vaan jotain high school clippejä. Towns on edelleen mielestäni kysymysmerkki, ja se nouseeko hän piikkipaikalle voi ihan hyvin ratketa vasta workouteissa. Towns ei ole pettänyt tai tehnyt mitään väärää. Se millainen määrä talenttia Kentuckyssa on, ja millaista koripalloa joukkue pelaa, ei vaan tuo kaverista kaikkea esille. Towns ei egoile (kuten ei kukaan muukaan tästä ncaa pallon dream teamista), vaan suorittaa hänelle osoitettua roolia, joka tuppaa olemaan puolustus (erinomainen), levypallot (erinomainen), hustlaus (erinomainen) ja laittaa pari kertaa pallo pussiin ihan half court setissäkin (ihan hyvältä näyttää). Kun minuutteja kertyy 18 per matsi ja heittoja viisi, ei siinä vaan pääse esittelemään repertuaariaan. Toisaalta, en usko että tämä joukkueen eteen kybällä pelaaminen varsinaisesti draft stockia syökään. Tästä riittäisi aihetta omaankin kirjoitukseen, mutta lyhyesti: Coach Calipari on luonut Kentuckyyn melkoisen NBA-pelaaja tehtaan, joka on aivan mainio paikka kaikille jotka vain ovat tarpeeksi hyviä mahtumaan rotaatioon. Kun olet Caliparin rotaatiossa, olet automaattisesti pickin arvoinen, kuitenkin sopivasti suojassa, sillä leveään materiaaliin ja sieltä erottautumisen vaikeuteen on helppo vedota, ja heikkoudet naamioida. Tämä on ainakin minun mielipiteeni. Siis tuottaahan Kentucky aivan mahtavaa pelaajamatskua, ei siinä mitään, mutta mielestäni joukkue on turvallinen valinta sillä pelaajia ei saada joukkueessa samanlaisen suurennuslasin alle kun muualla. Mainitsin nuo nimenomaiset Kentuckyn pelaajat lähinnä niinä kavereina, joiden heittotaidot saattavat ratkaista tuleeko mestaruus vai ei. Parhaat pelaajat joukkueessa ovat kuitenkin lopulta ehkä isot miehet: Towns sekä toinen tuleva lottery pick Willie Cauley-Stein.
Takas Okaforiin. Mielestäni hänessä on paljon samaa kun viime kauden sensaatiossa Embiidissä. Kyllä! Tätä vertausta ei varmaan missään näe, mutta vaikken itsekään väitä että pelaajat olisivat samanlaisia, heissä on paljon samaa: isolle pelaajalla erinomainen jalkojen liike, kyky lukea peliä, ja liikkeet. Tosin siinä missä Embiid näytti kaverilta joka on vaan napattu jostain ja saman tien kun kotonaan koriskentällä, Okafor näyttää siltä että olisi hionut peliään suunnilleen yhtä kauan kun mitä hänellä on vasta ikää. Okafor on yksinkertaisesti aivan erinomaisen taitava sisäpelaaja, jonka kaikista kovin avu mielestäni on nopeasti ja asennosta kun asennosta lähtevä heitto - siis en tarkota jumpperia, vaan postissa pelatessa Okafor ottaa ratkaisun suunnilleen silloin kun sitä vähiten odottaa, kuitenkin siten että heitto on aina jotenkin tasapainoisen ja luonnollisen näköinen. Kysymysmerkkejä hänessä on mielestäni lähinnä se miten pärjää kookkaita fyysisiä puolustajia vastaan. Ei sinänsä syytä epäillä etteikö pärjäisi. Ei ole vaan vielä joutunut kunnon testiin, ja hieman sellainen fiilis on ollut että ei pysty ihan suvereenisti dominoimaan kun puolustus on raudanlujaa.
Jos DraftExpressin mockia katselee NCAA pelaajien osalta jo mainituista eteenpäin...
#4 Russell (Ohio State): kova atleettinen skoraaja, mutta häkellyin näkeväni näin korkealla. Ei todellakaan valmis NBA:han. No, olen itse sattunut näkemään juuri ne pari peliä joissa kauden huonoimmat box scoret (toisaalta niissä oli puolustuskin kovinta)
EDIT: tuli katsottua Russellia vähän lisää ja syön sanani. On top 5 matskua ja pystynee pelaamaan kumpaakin takamiespaikkaa nba:ssa. Oli kyllä vaikeuksissa esim Louisville vastaan, mutta kukapa ei olisi.
#8 Johnson (Arizona): super-atleetti. Siinä missä esim Russell on vielä raameiltaankin raaka, Johnson voisi fysiikaltaan ja puolustus-avuiltaan pelata jo NBA:ssa. Hyökkäyspäässä ei ole kummempia esittänyt
#9 Winslow (Duke): vakuuttava, monipuolinen SG, mutta ehkä joukkueensa neljänneksi tai viidenneksi paras pelaaja. Trendin alkaa huomata jo: tämä vuosikerta tulee olemaan sen verran kehno, että tullaan varaamaan jo kärkipickeillä pelkkää potentiaalia, parhaat NCAA pelaajat taas eivät Okaforia ja Cauley-Steinia lukuunottamatta omaa NBA potentiaalia, ja putoavat kauas.
# 10 Oubre (Kansas): SG/SF. NBA pelaajan raamit, väläytellyt vähän. Tekee joku 7 pinnaa per peli.
# 11 Looney (UCLA): en ole katsonut yhtään UCLA:n peliä joten minulle vielä mysteeri. Sen tosin olen pannut merkille että UCLA häviää 20-30 pinnaa kun vastus on kova
#12 Turner (Texas): Turner ei ole edes aloituksessa, mutta yllä oleviin verrattuna on esittänyt sellaisia juttuja että on mun papereissa vähintään top 5:ssä. Kookas (6'11/250), vahva, atleettinen, loistava puolustaja, heittää vaparit 90% tarkkuudella. Tästä tulee vielä jotain.
#13 Kaminsky (Wisconsin): aivan mahtava NCAA pelaaja, mutta onko NBA:ssa muuta roolia kun heittää kaukaa. Rutkasti taitoa, mutta urheilullisuutta ei.
#14: Levert (Michigan): mursi just jalkansa, loppukauden sivussa.
#15 Harrell (Louisville): Raakaa voimaa riittää mutta nämä ylivoimaisella fysiikalla sentterinä dominoivat vaan 6'8 pitkät jannut on aika heikoissa lähtökohdissa kun vastassa on NBA:n 4-5 paikan pelaajia.
#16 Dekker (Wisconsin): urheilullinen, ihan hyvin heittäväkin jokapaikan höylä. Miksei.
#17 Alexander (Kansas): kts Harrell kaksi paikkaa sitten. Alexander on vaan 2v nuorempi eikä vielä edes saa pelata kun 18min/peli.
Eli semmosta, ei heppoiselta näytä. Mutta vaikken NBA potentiaalista olekaan innoissani, on samaan hengenvetoon todettava, että olen aivan täpinöissäni tästä NCAA kaudesta ihan niinkun NCAA-koris mielessä. Mahtavia joukkueita Kentuckyn, Duken ja Carolinan kaltaisista tähti-sikermistä Wisconsinin, Arizonan ja Virginian kaltaisiin veteraaniporukoihin. Pelisysteeminen kirjoa. Odotettavissa olevia harvinaisen tasaisia vääntöjä konferenssien voitoista. Kentuckyn mahdollisen tappiottoman kauden jännitys. Oma suosikkijengi Georgetownkin pelaa hyvin. Mikäs tässä on pelejä katsella. Suosittelen lämpimästi kaikille! ESPN college pass on loistava. Kakskybää kuussa, ja koska kausi on niin lyhyt, kun nyt ostaa saa kolmella kuukaudella, eli kuudellakympillä koko loppukauden. Pelejä tarjolla parikyt päivässä, oisko enemmänkin. CBS näyttää käsittääkseni viikonlopun huippupelejä yhden tai pari joka viikonloppu ihan ilmaiseksikin (kuten vissiin kauden huipennuksen, NCAA Tournamentinkin(?), ja kyllä streamitkin pelittää jos ei ole kuvanlaadun suhteen kriittinen. Turha huolestua jos ei oo jengit ja pelaajat tuttuja, se ei haittaa mielestäni ollenkaan. Kun rosterit menee lähes uusiks parin vuoden sykleissä, on enemmän seuraavankin tutustuttava joukkueisiin uudestaan joka talvi. Eikä pelaajien tunteminen ole minusta edes se NCAA koriksen juttu, vaan se lataus, taistelu, jokaisen ottelun merkitys, ja fiilis, joka välittyy lähes pelistä kun pelistä katsoit sitten Kentuckya tai jotain sata sijaa huonompaa jengiä.