Vs: NCAA 2016-17
En nyt itse tiedä miten, mutta NBA:ssa voi siirtää varatun pelaajan sopimuksen tekoa kauemmaksi ja tämä taitaa koskea vain kansainvälisiä pelaajia tai ainakin US syntyisillä oli joku aikaraja, jonka sisällä sopimus piti kirjoittaa tai mies muuttui vapaaksi agentiksi (joku saa korjata tai muuten vain tarkentaa). Joten Koponen ei ole tehnyt sopimusta, mutta hänen oikeudet on säilyneet joukkueella (Dallas). Tämä johtaa siihen, että Koponen ei voi tehdä sopimusta minkään muun NBA seuran kanssa ja jos tekisi sopimuksen hän saisi varausvuoroon sidotun palkan. Joten jos Koponen menisi nyt NBA:han niin hän ottaisi palkan alennuksen ja sen lisäksi joutuisi maksamaan itse ison osan siirtomaksusta, joten olisi käytännössä ensimmäisen vuoden palkatta. No eipä hän ihan taidollisesti sinne mahtuisikaan juuri nyt. Lisätäänpäs tähän skenaario, eli jos Dallas varaisikin Laurin niin ottaisiko Dallas myös Koposen pitämään Laurille seuraa? Näinhän Utah teki kun varasivat Exum:n. Ottivat Ingles:n pitämään hänelle Aussi seuraa. Toisaalta Ingles ei ollut ensimmäisen kierroksen varaus, joten pystyi vapaasti sopimaan oman palkkansa. Sivukommenttina, en usko että Koponen pelaa NBA:ssa ja siihen on kaksi syytä Raha ja Taito. Saa parempaa palkkaa Euroopassa. Tietenkin voi tehdä Prigionit ja mennä NBA:han pelaamaan kolmantena takamiehenä, kun ura Euroopassa alkaa valumaan alaspäin.
Hannon tilanne vrt Lauri. NBA:ssa ovat roolitukset paljon tiukempia kuin Euroopassa. Nykyään roolit, jotka halutaan täyttää on superstara (pelaaja, jonka kädessä pallo on kokoajan, Harden Westbrook), 3&D (puolustusexpertti, joka osaa heittää kolmosia, vie puolustustehtävät pois superstaralta) ja stretch4 (joka on iso 3 heittelevä pelaaja, joka vie vastustajan korinsuojelijat pois korinalta, jonne superstara saa sitten vapaasti ajaa). Lauri on täydellinen stretch4, joten hän on pelaaja, jonka tyylisiä kaikki NBA seurat etsii. Hannon tilanne oli paljon huonompi. Hänen aikaan Power forward oli nimensä mukainen, eli iso jössikkä, joka runnoi korit korin alta (Barkley, Duncan). Small forward oli taasen nopeampi laituri, joka pelasi kauempana koria (D. Wilkins, Durant). Hanno oli näiden kahden pelaaja muodon väliinputoaja eli ei tarpeeksi vahva puolustaakseen PF:iä ja ei tarpeeksi nopea pysyäkseen SF:ien perässä. Ja jos et täytä tiettyä haluttua roolia tai et ole superstara, jotka saavat pelata roolilla millä haluavat, niin ura NBA:ssa on lähes mahdoton. Se, että Lauri on niin haluttu johtuu juurikin siitä, että pystyy pituutensa ansiosta toisinaan pelaamaan myös 5:sta, joten on superversio tuosta stretch4 pelaajasta, ja tuon takia jos heitto edes jotenkuten pysyy kuosissa niin pitkäkin ura NBA:ssa on mahdollinen. Roolit kyllä muuttuu kun koripallo kehittyy, mutta tarve stretch4:een ei nyt tule poistumaan pitkään aikaan. Hannon Utah:ssa ja Laurin Arizonassa on lähes yhtä monta NBA pelaajaa. Todennäköisesti ainakin pelaajat Trier, Alkins ja Simmons löytävät tiensä NBA:han ja luultavasti myös Allen (3&D roolissa). Eivät kyllä ihan niin korkeilla varausvuoroilla kuin Van Horn eli todennäköisiä toisen kierroksen varauksia.
Lauri voi kyllä olla pelaaja, joka tippuu draft:ssä alaspäin. Tämä minusta johtunee enimmäkseen siitä, että ei ole hyvä luomaan omaa heittoa ja levypallo peli kaipaa vielä työtä. Mutta taasen on lähes täydellinen stretch4, joten joukkue, jolla on jo kaikki muut roolit täytettynä (esimerkkinä Boston) voikin ottaa Laurin, jopa jo vähän aikaisemmin. Jokainen joukkue toimii vähän miten sattuu eri vuosina, joten arpapeliähän tuo Draft aina vähän on.