- Viestejä
- 2 799
Mielenkiinnosta: Miksi?Henkilökohtaisesti olen kuitenkin jonkin verran uteliaampi näkemään Ugusukin kuin Littlen NCAA-kentillä.
Mielenkiinnosta: Miksi?Henkilökohtaisesti olen kuitenkin jonkin verran uteliaampi näkemään Ugusukin kuin Littlen NCAA-kentillä.
Alkuun tylsät lässytykset: Molemmat ovat vielä hyvin nuoria pelaajia, joten näihin arvioihin liittyy aina hyvin paljon epävarmuutta. Pelaajat yksinkertaisesti kehittyvät ei-lineaarisesti. Tiedostan tämän hyvin itse ja olen siksi aina melko varovainen ennustamaan pelaajien kehitystä, varsinkin kun kyseessä on joukkuepeli, jossa yksittäisen pelaajan suoritukseen vaikuttaa aina myös joukkueen dynamiikka, valmentajat yms.Mielenkiinnosta: Miksi?
Omasta mielestäni Miro on alihypetetty pelaaja. Siis nyt jossain tämän foorumin ulkopuolella on kauden aikana muutama satunnainen uutinen ollut. Jos vaikka nyt lätkän puolelle hypättäisiin ja 18v pelaaja olisi MM-kisoissa ollut pisterohmu kakkosketjussa ja NHL:n kärkivaraus olisi tulossa, olisi n. biljardi henkilökuvaa tehtynä.Little on lahjakkuudestaan huolimatta mielestäni Suomessa hieman ylihypetetty pelaaja, jonka suorituskyvystä Susijengissä on hänen oman taitotasonsa ja fysiikan lisäksi ollut kyse myös HBA/juniorimaajoukkueiden pelitavan samankaltaisuudesta Susijengin vastaavan kanssa sekä heikosta pelipaikkakohtaisesta kilpailusta.
Mitä Ugusuk on tehnyt tai näyttänyt sinulle, että hän on tällaisen aseman ansainnut? Siis n. maailman top50 ikäluokassaan.Uteliaisuus hänen tulevaa kauttaan kohtaan johtuu ehkä lopulta siitä, että näen Ugusukin ja Littlen suurinpiirtein yhtä lahjakkaina (vaikka eri tavoin), mutta Ugusukista ei juuri mediassa kirjoitella (ja hyvä niin), kun taas Little on monesti melkein jo julistettu seuraavaksi suomalaiseksi NBA-pelaajaksi.
Itse ymmärrän Henkan kommenttia jollain tasolla. Kun siis ollaan siellä ikäluokkansa maailman top100-pelaajissa, on todella paljon itsestä kiinni. Ihan kirkkaimmalle huipulle pääseminen vaatii valtavan määrän duunia; sen että lähtee tuollaisen high schooliin mihin Miro meni; menee Bayloriin; ja pistää kaiken peliin NBA-unelman eteen. Toinen lupaava pelaaja sitten puhuu lehdissä olevansa one-and-done, palaa himaan kuukauden jälkeen ja ajattelee asioiden tulevan jotenkin hopeatarjottimilla eteen.Dettmann jokin vuosi sitten mainitsi Littlestä jossain isossa mediassa, että tämänkaltaisen fyysisen lahjakkuuden omaavat pelaajat päättävät itse millä tasolla tulevat pelaamaan tulevaisuudessa ihan niin kuin Littlen fyysiset ominaisuudet olisivat jollain tapaa poikkeukselliset koripallon globaalissa mittakaavassa ja NBA:ssa pelaaminen olisi vain Littlestä itsestään kiinni.
Juu, hän on tällä hetkellä ESPN-rankkauksessa sijalla 37. Edellään kymmenkunta saman ikäluokan amerikkalaista PG:tä. Edellä on myös moni jo NCAA:ssa pelaava pelinrakentaja sekä ehkäpä jokunen ei-amerikkalainenkin pointti (tästä ei kyllä varmaa tietoa). En tietenkään sano, että Littlen NBA-varaus ei ole mahdollinen, mutta epätodennäköinen se on näiden rankkaustenkin perusteella, ainakin vuoden päästä tulevassa tilaisuudessa.Nyt Miro on yhden kauden aikana erinäisissä rankingeissa noussut top100:n ulkopuolelta ensin top50, sitten top30 haminoille ja on jo melkein siinä ykköskierroksen varauksessa kiinni.
On Miro saanut paikkansa Susijengissä vaikka äidin määräämänä tai mitä ikinä, hän siellä ihan itse joutui EM-kisoissa pelaamaan ja oli 18-vuotiaana täysin kilpailukykyinen maailman parhaiden pelaajien kanssa.
Ei mitään konkreettista. Ei hänelle toki ole oikein siunaantunut siihen mahdollisuuttakaan, ja vaikka olisikin, niin tuskinpa kukaan hänet sinne top-50 sijoille sijoittaisi. Oma (epävarma) arvio on kuitenkin, että Ugusuk tulee kehittymään lähitulevaisuudessa paljon. Uteliaisuuteni liityy siis myös siihen, että olenko arvioinut hänen potentiaalinsa aivan väärin. Olen nähnyt hänen toki pelaavan juniorimaaotteluita, divaria, pelin AZ Comprassia vastaan, sekä joitain muita pelejä, joten en nyt ihan tyhjästäkään ole ajatuksiani saanut. Kyllä South Carolinakin on nähdäkseni nimenomaan potentiaalia Ugusukissa painottanut, sillä hänen tilastonsa divarissa eivät ole häikäisevät.Mitä Ugusuk on tehnyt tai näyttänyt sinulle, että hän on tällaisen aseman ansainnut? Siis n. maailman top50 ikäluokassaan.
Toki, ja Littlen asenne on hieno. Itse tulkitsin tuon kommentin ehkä enemmän niin, että Littlen poikkeukselliset fyysiset ominaisuudet luovat hänelle helpohkon reitin NBA:han, jos mies vain jaksaa muuten harjoitella. Voimaa ja kokoa lukuunottamatta, Little ei nähdäkseni ole erityisen lahjakas fyysisesti verrattuna kilpailijoihinsa - siis nopeuden, kimmoisuuden ja räjähtävyyden osalta. Näitä ominaisuuksia voi toki kehittää, mutta en ole henkilökohtaisesti vakuuttunut suomalaisen koripalloyhteisön osaamisesta tällä osa-alueella. Pointtina ehkä pohjimmiltaan se, että maailmaan mahtuu paljon pelaajia, joiden fyysiset ominaisuudet ovat lähtökohtaisesti Littleä paremmat ja Dettmann ei palvele ketään asemoilla Littlen lahjakkuuden jotenkin poikkeukselliseksi vaikkapa NBA-kontekstissa. Haluan Suomen koripalloon, urheiluun ja laajemminkin yhteiskuntaan korkeampia standardeja. Huh.Kun siis ollaan siellä ikäluokkansa maailman top100-pelaajissa, on todella paljon itsestä kiinni. Ihan kirkkaimmalle huipulle pääseminen vaatii valtavan määrän duunia
Voimaa ja kokoa lukuunottamatta, Little ei nähdäkseni ole erityisen lahjakas fyysisesti verrattuna kilpailijoihinsa - siis nopeuden, kimmoisuuden ja räjähtävyyden osalta. Näitä ominaisuuksia voi toki kehittää, mutta en ole henkilökohtaisesti vakuuttunut suomalaisen koripalloyhteisön osaamisesta tällä osa-alueella.
Siltä vaikuttaa. Jos minulta kysytään, koko maajoukkueleirityksen fysiikkaharjoittelun voisi uudelleensijoittaa tuonne bunkkeriin. Voisi toki bunkkerinkin uudelleensijoittamista harkita.Jyväskylässä on bunkkeri, jossa näitä ominaisuuksia kehitetään todistetusti NBA:n huipulle asti. Sinne vaan Miro kesäleirille ja hyvä tulee.
Tämä on kyllä mielestäni aika räikeä virhetulkinta Henkan sanomisista. Siis ei varmasti ole Dettmann tuollaista tarkoittanut. Kun se ei pidä yhdenkään koripalloilijan kohdalla paikkaansa. Ei se ollut totta edes nuoren Friikin kohdalla. Jos tuota lähtökohtaa vastaan lähtee argumentoimaan, on se aika helppoa - kuin taaperolta tikkarin vieminen.Itse tulkitsin tuon kommentin ehkä enemmän niin, että Littlen poikkeukselliset fyysiset ominaisuudet luovat hänelle helpohkon reitin NBA:han, jos mies vain jaksaa muuten harjoitella.
Pointtina ehkä pohjimmiltaan se, että maailmaan mahtuu paljon pelaajia, joiden fyysiset ominaisuudet ovat lähtökohtaisesti Littleä paremmat ja Dettmann ei palvele ketään asemoilla Littlen lahjakkuuden jotenkin poikkeukselliseksi vaikkapa NBA-kontekstissa.
Eikä kukaan ole tällaista väittänytkään. Joten mielestäni nyt alkaa muuttua jo aika turhaksi sellaista vastaan argumentointi. Lahjakkuus on riittävää, että on keskustelussa mukana. Ei sen enempää voi tässä kohdin toivoa tai odottaa. Maailmassa on tasan yksi pelaaja, jonka pelkkä fysiikka/lahjakkuus on niin ylivertainen, että nousisi NBA:han jo ihan sillä (Wemby).Littlen lahjakkuus ei ole mitenkään poikkeuksellista tai taivaiden rajoja kutittelevaa hänen vertailuryhmässään, joka on siis NBA-tason pelinrakentajalahjakkuudet.
Ihan raimohelmisenä ei tehrä tästä ny numeroo. Hiljaisia, nöyriä hissukoita, jotka lopulta eivät koskaan pääse sen liiallisen nöyryyden takia tavoitteisiinsa on maa täynnä. Epäonnistuminen ei ole häpeä. Jos Miro ei pääse NBA:han, ei elämä ole pilalla. Mutta jos NBA:han ihan oikeasti haluaa, pitää se paikka riistää kaksin käsin, vaikka väkivaltaisesti, ja pitää itsestään ääntä. Annetaanko nyt Henkan ja Petskunkin edes tuon verran, hyvin maltillisesti, tämän hetken lupaavinta koripalloilijaamme kehuaMinulla on kyllä tämä sama henkilökohtainen ongelma monen muunkin ilmiön kanssa, jotka liittyvät Suomen huipputasoon suhteessa maailman huipputasoon. Näistä voisin nyt mainita vaikka monesti hehkutetun poikkeuksellisen hienon suomalaisen luonnon, kovan suomalaisen työmoraalin tai poikkeuksellisen suomalaisen insinööriosaamisen. No joo.
Kenelläkään ei ole helppoa tietä, kenelläkään. Eikä Mirolla varsinkaan, koska suomalaisena lähti valtavalta takamatkalta jenkkikilpailijoihinsa nähden. Kukaan ei sellaista ole tältäkään osin väittänyt.Mitä tulee siihen, onko joillain pelaajilla helpohko tie NBA:han, niin vastaus riippunee siitä, miten helpohko määritellään.
Ei siellä ole paikkoja rajattua tiettyä määrää. Jos on riittävän hyvä, sitten se paikka kyllä lopulta aukeaa. Jos vuonna X tarjolla on 20 huipputakuria, sitten heidät kaikki varataan ja etukentän kundit tippuvat kakkosrundille. Tai vastaavasti jos taso olisi poikkeuksellisen korkea yhtenä vuonna, sitten kyllä ne lahjakkuudet tunnistetaan ja kakkosrundiltakin (tai kokonaan ilman numeroa) voi kyllä selvittää tiensä NBA:han.Little voi kyllä päättää rahkeidensa riittävän NBA:han, mutta lisäisin tähän, että ongelmaksi voi tulla, jos tarpeeksi moni häntä lahjakkaampi ja tällä hetkellä taitavampi ikätoveri tekee saman päätöksen.
Hänelle vain taivas on rajana. - Petteri Koponen.Eikä kukaan ole tällaista väittänytkään.
Jos ajatellaan nyt mitä tuolla voidaan tarkoittaa, taivas = NBA. Minun mielestäni se pitää paikkansa. Miro voi päästä NBA:han.Hänelle vain taivas on rajana. - Petteri Koponen.
Tuota lausetta on turha ottaa kirjaimellisesti, mutta kyllä tuossa lehtijutussa juurikin näin kuitenkin väitetään.
Mitä tämä tarkoittaa?Mutta jos huipulle haluaa, on syytä olla rehellinen realiteeteistä ja kilpailutilanteesta.
Olkiukoista en tiedä. Itse kyllä ajattelen, että tuo sanonta viittaa siihen, että mikään ei ole mahdotonta tai että ei ole olemassa rajoja mahdollisuuksille jonkin asian suhteen. Ytimenä tuossa sanonnassa nähdäkseni on juuri se, että potentiaalia ja lopputulosta ei rajoita mikään olemassaoleva määritelmä - ei edes NBA. Mutta luultavasti Koponen tuossa tarkoittaa kuitenkin jotain muuta, kuten me kaikki, kun höpötämme arjessa menemään. Little voi päästä NBA:han, totta kai. En näe tätä kuitenkaan tällä hetkellä todennäköisenä.Jos ajatellaan nyt mitä tuolla voidaan tarkoittaa, taivas = NBA. Minun mielestäni se pitää paikkansa. Miro voi päästä NBA:han.
Ei mitään henkilökohtaista kenenkään suhteen. Yritin viitata enemmän siihen, että mitä realistisempaa keskustelu ja ajattelu yleisesti huipputasolle vaadittavista tekijöistä on, sitä todennäköisempää on, että sinne huipputasolle pääsee. Otetaan esimerkki. Yksi suomalaisen kulttuurin ehdottomia timantteja on huippukapellimestariemme määrä väkilukuun suhteutettuna. Väitän, että tuossa yhteisössä osataan keskustella laadukkaammin kansainvälisestä vaatimustasosta, harjoittelusta, opettamisesta, mentoroinnista ynnä muusta kuin vaikkapa suomalaisessa koripalloyhteisössä. Mutta on myös niin, että ei sinne huipulle hetkessä päästä ja ehkäpä matkan varrella on hyvä olla jonkin verran hieman pakotettua positiivista pöhinää.Mitä tämä tarkoittaa?
Samaa mieltä. Littlen sekä Ugusukin rekrytoinnit näihin isoihin yliopistoihin ovat poikkeuksellisia ihan globaalissakin mittakaavassa. Itselleni ei tule viime kaudelta ei-Pohjois-Amerikkalaisista mieleen kuin Kriisa Arizonasta, Prosper Marquettesta ja Vescovi Tenneseestä, jotka operoivat isossa roolissa tällaisten profiiliohjelmien takakentillä.
Toisinpäin tämä näkyy tosiaan monella tavalla. Esimerkiksi viime EM-kisoissa FIBA-ranking 1. Espanjan tärkein pelaaja oli amerikkalainen takamies. Lorenzo Brownin (NC State) lisäksi kisoissa pelasivat Turkin Shane Larkin (Miami), Bulgarian Dee Bost (Miss St), Montenegron Kendrick Perry (Youngstown St), Puolan AJ Slaughter (W. Kentucky), Kroatian Jaleen Smith (New Hampshire), Saksan Nick Weiler-Babb (Iowa St), Georgian Thaddus McFadden (Fairmont St), Kreikan Tyler Dorsey (Oregon) ja Bosnia-Hertsegovinan John Roberson (Texas Tech). Kaikki takakentän pelaajia, melkein kaikki pelinrakentajia.
Mielestäni tämä USA:n dominointi EM-kisoissa asettaa koripallon statuksen aitona globaalina lajina hieman kyseenalaiseksi.