Eemeli Yalaho ei oikeastaan sovi alussa lanseeraamiini kategorioihini, mutta koska miehen rooli on ollut tällä kaudella yleisesti sen verran pieni, niin sivutan tämän asian olankohautuksella. Yalahon perässähän oli lukiokauden jälkeen useampikin tämän kauden vahva joukkue (muistaakseni Providence, Miss St, Colorado St, Indiana St.). Yalaho valitsi mahdollisuuksistaan kuitenkin parhaimman eli Texas Techin ja tämä vaikutti alkukauden perusteella aika huonolta valinnalta. Yalaho ei voinut muuta kuin heiluttaa pyyhettä, kun Techin kokenut kalusto kulutti joukkueen ison pään lähes kaikki minuutit ihan kauden lopulle asti. Käänne kuitenkin tapahtui 24 päivä helmikuuta, kun Yalaho pelasi Central Floridaa vastaan 17-minuuttia (loukkaantumisten vuoksi). Tämä ja sitä seuranneet kuusi peliä yhteen laskien, Yalaho on pelannut loppukaudesta selvästi Yhdysvaltojen kovimmassa yliopistokonferenssissa keskimäärin yli 17-minuuttia ja tehnyt melkein kuusi pistettä ja ottanut noin 3.5 levypalloa per peli. Vaikka koko kauden pistekeskiarvo on vain 2.5, on Yalaho jo nyt mielestäni tämän kauden paras suomalainen freshman. Yalaho on ehkä hieman liian lyhyt ollakseen varsinainen tähtipelaaja tuossa Big 12 -konferenssissa, mutta aina kun hän kentälle tulee, niin hän jostain syystä löytää itsensä tapahtumien keskipisteestä. Osittain tämä johtuu kyllä Raiderin pelityylistä, jossa yksi iso pelaaja pelaa eräänlaista keskikenttäpelaajan roolia high post-alueella. Tässä roolissa voimakas, tasapainoinen, ovela ja kaukaakin heittävä Yalaho on aika hyvä. Viimeistelytehokkuus ja varsinkin vapaaheittotarkkuus toivottavasti paranevat ensi kaudeksi. Ennen tätä, Texas Tech kuitenkin pelaa NCAA-turnauksessa, jossa heillä on mielestäni mahdollisuudet muutamankin pelin voittamiseen.
Pisteet nopeasta sopeutumisesta raakaan Big 12-maailmaan sekä ilahduttavan keskeisestä roolista. Arvosana 6.5
Morris Ugusuk pelaa tämän kauden ehkä suurimmassa yllättäjäjoukkueessa eli South Carolinassa. Ugusukin rooli on ollut koko kausi huomioiden myös yllättävän iso, vaikka hän ei valitettavasti ole kyennytkään aivan käyttämään valmentajan tarjoamaa roolia hyväkseen. Ugusuk on edelleen liian kevytrakenteinen pelaaja fyysisessä SEC-konferensissa, mutta on ehkäpä suomalaispelaajistamme se kaikkein pallovarmin tuolla yliopistomaailmassa. Ugusuk onkin haastanut puolustajiaan kuljetuksesta pienillä minuuteillaan suhteellisen menestyksekkäästi tai ainakin toiminut konservatiivisena pelinrakentajana hyvin. Ongelmana on ollutkin enemmän kaukoheitto, joka ei ole vapaistakaan paikosta uponnut. Ugusukin itseluottamus on myös ehkä hieman tippunut fyysisten SEC-pelien myötä. Työkaluja parempaan Ugusukilla kuitenkin on, fyysinen harjoittelu ja kaukoheittotaidon parantaminen voivat olla joskus vaikeat asiat yhdistää, mutta toivottavasti mies tässä kauden jälkeen onnistuu. South Carolinan takakentälle pitäisi vapautua tilaa ensi kaudeksi, vaikka tämän kauden esitysten jälkeen valmennusjohto tulleekin hakemaan transfer-portaalista kokenutta pelinrakentajaa. Kategoria 2: syrjään astuja.
Pisteet pallollisesta roolista sekä taisteluilmeestä. Arvosana 6+
Näin kauden aikana yhden Viljami Vartiaisen ja Weber Staten pelin, joten hänen esityksiään voin kommentoida oikeastaan vain tilastojen kautta. Weber State pelasi hieman keskivertoa paremman kauden, vaikka konferenssiturnaus ei mennytkään joukkueella suunnitelmien mukaisesti. Näin ollen myös lopputurnaus jää Vartiaselta kokematta. Vartiaiselle hyvin keskiverrot tai hieman keskivertoa paremmat suomalaistilastot - 17 minuuttia ja 5 pistettä per peli. Nämä ovat kauden parhaat kaikista suomalaisfreshmaneista. Vartiainen on puhdasverinen kategorian 1-pelaaja eli edunkäyttäjä. Valtaosa Vartiaisen pelitilanneheitoista oli tällä kaudella kaukoheittoja. Tähän toivon ensi kaudeksi hieman parannusta, mittaa ja taitoa hänellä on kuitenkin sen verran, että on sääli jos hän redusoituu puhtaaksi kentänlevittäjäksi tuolla NCAA-maailmassa. Toivon myös yleisesti, että hän kykenee ensi kaudeksi nostamaan tasoaan. Vartaisen kanssa jokseenkin saman profiilin pelaajat - Ville Tahvanainen, Jesper Granlund ja Andre Gustavson - esimerkiksi pelailivat koko NCAA-uransa melkein identtiseen malliin vuodesta toiseen ilman minkäänlaista selvää kehitystä vuosien välillä. Tällainen junnaus on myrkkyä motivaatiolle tärkeässä kehitysiässä.
Pisteet isohkosta roolista heti ensimmäisellä kaudella. Arvosana 6
Miro Littlen Baylor lähtee NCAA-turnaukseen 3. sijoitettuna ja voi mielestäni hyvin edetä ainakin maan kahdeksan parhaan joukkoon. Tähän loppuvatkin suomalaisittain ehkä hyvät uutiset. Itseäni nimittäin kiinostaakin, että kumpi - Baylorin valmennusjohto vai Little itse - on ollut Littleen enemmän pettynyt tällä kaudella? Omat odotukseni olivat suhteellisen maltilliset kauteen lähtiessä, kauden edetessäkin, mutta täytyy sanoa, että itsekin petyin viimeistään siinä vaiheessa, kun Little ei kyennyt edes Baylorin kamppaillessa takakentän loukkaantumisten kanssa raivaamaan itselleen oikeastaan minkäänlaista merkittävää roolia joukkueesta. Littlen syöttö- ja levypallopelaaminen ovat myönteisesti asiaa katsoessa ihan hyvällä tasolla, mutta pisteidentekeminen, pallonkäsittely ja puolustaminen on ollut todella vaikeaa. Puolustuksen osalta loppukaudesta on näkynyt ehkä hieman kehitystä. Ydinsanoma on kuitenkin se, että Suomen MM-joukkueen ykköspelinrakentajaan ei ole NCAA-peleissä luotettu käytännössä ollenkaan. Joukkueen pointti RJ Dennis pelaa pelistä toiseen käytännössä aivan täydet minuutit pelinrakentajana ja vaikka miehen heittopeli ja pelinrakennus (menetykset) ovat varsinkin loppukaudesta tästä kuormituksesta kärsineet aivan huomattavasti, niin silti Littlen ei anneta tuurata Dennistä käytännössä laisinkaan. Littlen suunta ei voi olla tästä kuin ylöspäin. Kategoria 2 - syrjään astuja.
Pisteet kovan joukkueen rotaatioon mahtumisesta, positiivisesta asenteesta ja fyysisestä preesenssistä. Arvosana 6-.