Vs: Phoenix Suns 12-13
Viimeisten viikkojen aikana on tapahtunut kaikenlaista. Aloitetaan vaikka pelaajasta, jonka suhde Sunsin kanssa oli kuulemma "
on the verge of becoming irreparable". Sama tyyppi muuten julkaisi viimepäivinä Rich Paul henkilökuvahehkutuksen, joten ei ole kovin hankala arvata, kuka nuokin huhut vuosi julkisuuteen.
"Eric Bledsoe 5/70M$"-shokki oli itselleni alunperinkin pienempi kuin monelle muulle tilannetta silmällä pitäneelle ukolle. Gordon Hayward ja Chandler Parsons naulasivat vuositasolla isommat sopimukset käsiinsä, eikä mielestäni ole kahta kysymystä siitä, kuka näistä kolmesta on paras pelaaja - terveenä. Toisaalta Hayward ja Parsons pelaavat rooleja, joille on liigan tasolla enemmän kysyntää, joten sopimusten vertailu suoraan yksi yhteen ei ole täysin reilua.
Aivan ensimmäiseksi haluaisin kuitenkin kiittää (kuten yleensäkin) Mike Beasleyta. Ei voi olla sattumaa, että sopimusneuvottelut alkoivat Twitterin mukaan ottaa tuulta alleen torstaina 25.9., eli päivää myöhemmin kuin Beasley kirjautui Memphisiin. Sen, että "Michael vitun Beasley kirjailee jo sopimuksiia" täytyi viimeistään herättää Bledsoen yhdessä agenttinsa LeBron Jamesin kanssa neuvottelupöytään ja taipumaan "maksimi tai ei mitään" lähtökulmastaan.
LeBronin asema koko sopimusneuvotteluissa oli muutenkin mielenkiintoinen. Sopimuksen julkistuksen jälkeen tyyppi postasi Instagramiin kuvan kuvatekstillä
"Congrats to my brother @ebled2!! Family stand for each other through the good and bad! I guess we still don't know what we doing yet huh Rich!?! #StriveForGreatness #Klutch #RWTWS"
Olen erinomainen tekemään syväanalyyseja ihmisten ajatuksista ja motiiveista instagramkuvatekstien perusteella, ja tästä paistaa selvästi läpi, että Rich Paul, LeBron ja muut "#Klutch"-sportsin tyypit selvästi olivat huomanneet mediassa heistä heitetyn huumorin Paulin kyvyttömyydestä agenttina ja LeBronin some-markkinoinnista. Näinpä tyytyminen Sunsin alunperin tarjoamaan 4/48M tai vastaavankaltaiseen sopimukseen olisi ollut heidän silmissään liian iso imagotappio, ja kontrahti oli pakko ruuvata näyttämään ulospäin paremmalta. Toisaalta Suns aloitti neuvottelunsa 12 miljoonasta ja Bledsoen leiri 16,8 miltsistä, joten voidaan miettiä kumpi joutui taipumaan enemmän.
"Ulospäin" siksi, että uskon, että räjähtäneen TV-sopimuksen johdosta rahallisessa mielessä esimerkiksi 4/48M tai jotain 4/54M, jossa viimeinen vuosi pelaajaoptio olisi ollut Bledsoelle parempi sopimus. Jos homma sujuu hyvin, ukko olisi voinut kokeilla FA-markkinoita uudelleen kesällä 2017, jolloin palkkakatto on jotain 80 miljoonaa ja ikääkin vasta 27. Nykypalkkakaton 14M-sopimus vastaa teoriassa jotain 18M-sopimusta uudella katolla, joten eiköhän sieltä merkittävästi 14 milliä parempia tarjouksia olisi tullut.
Nyt Bledsoe on käytännössä koko primensä ajan lukittuna 14M sopimukseen, missä ei tietenkään ole mitään valittamista, mutta vapaaherruuden koittaessa kesällä 2019 Eric Bledsoe kolkuttelee jo kolmeakymppiä napsittuine polvikierukoineen. Voi siis käydä niin, ettei Bledsoe pääse rahastamaan kohonneestapalkkakatosta todella välttämättä ollenkaan. Ja tällöinkin katto on luultavasti pysynyt aloillaan jo muutaman vuoden, jolloin ylimääräistä tilaa seuroilla ei ole käytettävissä läheskään niin paljoa kuin vuosina 2016 ja 2017. Silti, mies kääri itselleen juuri 70 miljoonaa dollaria varmaa rahaa, joten mitäs pienistä.
Sunsin kannalta 5 vuoden sopimus on toisaalta riski itsestäänselvistä syistä, mutta toisaalta kuten edellä viitattiin, varma 14 miltsiä tuo mukavaa stabiliteettiä aikoina, jolloin palkkakatto tulee huitelemaan ihan missä tahansa. Ja Bledsoe on edelleen vasta 24, joten sopimus kattaa ikävuodet 24-29, mitä voisi pitää aika optimaalisena. Jos olisin Ryan McDonough ja saisin valita 4/48M ja 5/70M sopimusten väliltä, päätyisin ehkä halvempaan malliin, mutta vain jos se ei sisältäisi pelaajaoptioita. Niin arvokas 5 vuoden sopimus mielestäni on.
Mitä loukkaantumisriskiin tulee, niin luotan joukkueen lääkärikollektiiviin huomattavasti enemmän kuin nojatuolitwitteranalyytikkojen diagnooseihin. Suns antoi ainakin Amar'en kävellä oikeaan aikaan.
Ja mikä parasta, 70 miljoonan sopimuksen perusteluksi löytyy syitä myös ihan koriskentältä. Viime kaudella
kahdeksan pelaajaa keskiarvotti vähintään 17/4/5/1.5 tilastorivin. LeBron, Curry, Harden, CP3, Lowry, John Wall ja Eric Bledsoe. En jaksa laskea, paljonko noiden ukkojen keskiarvopalkka on, mutta varmasti enemmän kuin Phoenixin ihmiskeilapallon. Bledsoe pelasi näistä vähiten minuutteja, ja
minuuttitasolla samaan produktioon kykenivät vain Westbrook ja miehen oma agentti.
"Mutku se oli vaan yksi kausi!??!?"
Ensimmäinen pointti: Chris Paulin takaa on ihan kenen tahansa vähän hankala saada mitään massiivista roolia. Toinen pointti: Uransa ensimmäisen neljänen kauden aikana vain kymmenen pelaajaa koko NBA:n historiassa on keskiarvottanut 14/4.5/5.5/2 tilastot per 36 minuuttia. Näiden pelaajien keskiarvot uransa kausilla 5-8 olivat 16.7/5.3/7.4/2.4, mihin viime kaudella pystyi tasan 0 NBA-pelaajaa.
"Mutku noi on vaan tilastoja. Vaikuttaako voittamiseen ollenkaan!?!?!"
Kun Bledsoe ja Goran Dragic olivat kokoonpanossa samaan aikaan, Suns voitti 68% peleistään. Kun miehet olivat kentällä samaan aikaan, Suns outskoorasi vastustajansa 11 pisteellä per 100 pallonhallintaa. Kun kaksikko pelasi samaan aikaan PJ Tuckerin kanssa, kokonaisuutena liigan 14. paras puolustus muuttui yhtäkkiä liigan parhaaksi tilastollisesti.
Defensive Real Plus Minus-metriikka ränkkää Bledsoen heittämällä liigan parhaaksi puolustajaksi takamiehistä ja kokonaisuutenakin sijalle 12., vaikka laskemiin on ihan oikeasti syötetty yhdeksi kriteeriksi pelaajan pituus. Top-40:ssä on 34 nelosta tai vitosta ja yksi pointti.
"Mutku se ei ole koskaan pelannut kokonaista kautta joukkueensa ykköspointtina!??!"
Kiva. Onneksi ei tarvitse jatkossakaan.