Vs: POs 09: "Breaking The Zone" välierä Kataja vs. Pyrintö
Wagner sanoi:
Sitä en kylläkään käsittänyt toisen jakson lopun tapahtumista, että miksi Kataja lähtee väkisin rikkomaan 20s ennen loppua Damonia ja tästähän syntyi sitten koko tämä lopun episodi, jossa menetettiin johdosta aivan turhaa 5 pistettä. Miksi ei annettu Pyrinnön pelata aivan normaali hyökkäys? Eskola haki sitä rikettä mielestäni niin aktiivisesti, että vaikutti enemmänkin Ailuksen käskyltä pelata niin, kuin pelaajan omalta valinnalta. Siinä pystyi sekoamaan koko joukkue parissa kymmenessä sekunnissa niin totaalisesti valmentaja mukaan lukien, että jos sama olisi tapahtunut vaikka kolmannen jakson alussa, niin koko peli oltaisiin pystytty häviämään.
Itse en ole peliä nähnyt ja en kyseisen neljänneksen aloittajaa tiedä, mutta koitanpa selventää. Olettaisin, että kyseessä on taktiikka, jota mm. San Antonio Spursin valmentaja Gregg Popovich käyttää saadakseen ylimääräisen pallonhallinnan.
Kuten me kaikki tiedämme, aloitushypyn voittaja tai neljänneksen aloittaja saa neljänneksen ensimmäisen pallonhallinnan (mahdollisuuden tehdä pisteitä), jota seuraa pallonhallinnan vuorotteleminen. Huomioidaan, että tässä tapauksessa esimerkiksi hyökkäyslevypallosta saatu uusi yritys sisältyy samaan pallonhallintaan.
Pallonhallintojen vuoroittelu johtaa siihen, että ideaalitilanteessa viimeisen hyökkäyksen saa se, joka ei aloittanut neljännestä. Täten pallonhallinnat ovat menneet tasan ja kummallakin on määrä
x pallonhallintoja.
Tästä seuraa, että jos neljänneksen aloittaja saa viimeisen pallonhallinnan heillä on neljänneksen sisällä pallonhallintoja yksi enemmän eli
x+1 ja vastustajalla vain
x. Tämä ilmiselvästi tarkoittaa myös sitä, että vastaavasti joukkue, joka ei saa ensimmäistä eikä viimeistä pallonhallintaa päätyy neljänneksen pallonhallinnoissa tilanteeseen
x-1 ja neljänneksen aloittajalla taas on pallonhallintoja määrä
x.
Tästä johtuen jotkut valmentajat pakottavat vastustajan neljänneksen lopussa vapaaheittoviivalle saadakseen viimeisen heittomahdollisuuden tasoittaakseen pallonhallinnat tai kerätäkseen yhden ylimääräisen.
Taktiikkaa on tietenkin helppo kyseenalaistaa, että kannattaako antaa ilmaisia vapaaheittoja tai ylimääräisiä virheitä vastustajalle. Taktiikka on erityisen onnistunut, jos pienessä roolissa oleva penkkijussi rikkoo huonoa vapaaheittäjää.
Tämähän on silkkaa matematiikkaa, mutta toivottavasti joku ymmärsi pointin.