- Viestejä
- 598
Eli Vermont.
Eli ainakin viime vuoden perusteella paljon kovempaan sakkiin. RPI 67.
Eli Vermont.
Ball State ei kuulosta oikealta koululta, vaan Blue Mountain Staten kilpailijalta.
Urheilulehden Harri Mannosella ikävähköjä huomioita HBA:n maailmanvalloituksesta.
- Kauden 2015-16 joukkue: Kahdestatoista NCAA:han lähteneestä kahdeksan vaihtanut huonompaan yliopistoon tai lopettanut uransa Yhdysvalloissa, Elias Valtonen tullee olemaan yhdeksäs
- Nykymuotoisen HBA-toiminnan (alkanut kaudesta 12-13) pelaajista yksikään ei ole pelannut eurooppalaisessa pääsarjassa
- Samaan aikaan Korisliigan kautta Madsen, Palmi, Odabasi.
Onhan näitä pyöritelty varmaan tässäkin ketjussa, mutta kertaus on opintojen äiti.
Tämä hyvä huomio herätti myös sen ajatuksen, että jo vähän yli kaksikymppisenä pelaaja on ihmisenäkin aikuisempi ja kypsempi kuin heti valkolakin saatuaan 19-vuotiaana. Vaikka jenkkiyliopistoissa arkielämän asiat on pelaajille järjestetty kuntoon, ei se ihan pikkujuttu ole lähteä lapsuudenkodista ja tutuista ympyröistä vieraaseen maahan ja kulttuuriin opiskelemaan ja pelaamaan. Ehkä joidenkin olisi aikuisempana ja henkisesti kypsempänä helpompi saada itsestäänkin enemmän irti? Lukion jälkeen inttiin johonkin urheilun mahdollistavaan yksikköön, divaripelejä siinä sivussa ja 20 - 21-vuotiaana rapakon taakse kurjissa kasarmioloissa karaistuneena, ehkä myös saamaan asehullussa USA:ssa hieman rispektiäkin kunniallisesti sotaväessä palvelleena veteraanina.Suurin syy näihin "epäonnistumisiin" on siinä faktassa että nykyään sinne lähtee selvästi vähemmän valmiita pelaajia kuin aikoinaan. Viime vuosituhannella sinne lähti pelaajia, jotka olivat jo hankkineet kannuksensa miesten maajoukkueessa. Kari Liimo oli esimerkiksi jo käynyt olympiakisat ja oli jo 21 -vuotias. Ja oli jo olympialaisissa menestynyt pelaaja. Ville Vainio oli voittanut koriksen EM-kisojen levypallokuninkuuden ja oli jo valittu Euroopan all-star-otteluun, meni yliopistoon 23-vuotiaana. Laurin isä Pekka oli myös 22-vuotias Kansasiin mennessään. Hanno oli pelannut EM-kisat ja hänkin oli jo 20-vuotias.
Näistä HBA:n kautta lähteneistä Markkanen on tietysti omassa sarjassaaan, mutta Jantunen (ja ehkä Tahvanainen ja Valtonen) edes lähellä tuota tasoa jolla NCAAhan mentiin viime vuosituhannella. Ja oleellista oli että nuo viime vuosituhannen pelaajat oli jo pelannu EM-korista ja olivat kaikki selvästi yli 20-vuotiaita lähtiessään.
Hannon ja kumppaneiden luoma kanava on ollut niin tehokas ja hyvin markkinoitu (ja hyödynnetty Laurin tuomaa hypeä), että mukaan mahtuu myös sellaisia pelaajia, joille NCAA ei ehkä ollut paras vaihtoehto.
Mielenkiintoista olisi myös hieman tutkia, mitä on tapahtunut niille HBA:n valinneille pelaajille, jotka eivät lähteneet NCAA:han - onko sieltä tullut Korisliigapelaajia tai peräti mikä on ollut totaalinen drop out.
Lukion jälkeen inttiin johonkin urheilun mahdollistavaan yksikköön, divaripelejä siinä sivussa ja 20 - 21-vuotiaana rapakon taakse kurjissa kasarmioloissa karaistuneena, ehkä myös saamaan asehullussa USA:ssa hieman rispektiäkin kunniallisesti sotaväessä palvelleena veteraanina.
Tämä hyvä huomio herätti myös sen ajatuksen, että jo vähän yli kaksikymppisenä pelaaja on ihmisenäkin aikuisempi ja kypsempi kuin heti valkolakin saatuaan 19-vuotiaana. Vaikka jenkkiyliopistoissa arkielämän asiat on pelaajille järjestetty kuntoon, ei se ihan pikkujuttu ole lähteä lapsuudenkodista ja tutuista ympyröistä vieraaseen maahan ja kulttuuriin opiskelemaan ja pelaamaan. Ehkä joidenkin olisi aikuisempana ja henkisesti kypsempänä helpompi saada itsestäänkin enemmän irti? Lukion jälkeen inttiin johonkin urheilun mahdollistavaan yksikköön, divaripelejä siinä sivussa ja 20 - 21-vuotiaana rapakon taakse kurjissa kasarmioloissa karaistuneena, ehkä myös saamaan asehullussa USA:ssa hieman rispektiäkin kunniallisesti sotaväessä palvelleena veteraanina.
Eikö Mannonen juuri tarkaastellut tuota maajoukkuedebyytti -taustaa ja totesi, että siellä on ollut sellaisia debytoijia, joiden ainoa syy maajoukkueeseen pääsyyn on tainnut olla tuo HBA-tausta ja selkeä pyrkimys näin näyttää, että tuo ohjelma on jotenkin muita polkuja parempi. Kyseessä on vähän sellainen ansioton arvonnousu -skenaario muutamien susijengiin nostoon taustalla. Yhteiskunnan ja korisyhteisön rahoituksen varmistaminen HBA:lle on ollut varmaan iso motivaattori.En usko että tuo polku houkuttelisi nykyisiä 18-vuotiaita ihan hirveästi.
Kai nämä kuitenkin pitäisi yksilöllisiä valintoja olla. Jotkut voivat olla hyvinkin valmiita lähtemään ulkomaille valmistuttuaan lukiosta ja osa ei siihen ole valmis koskaan. Jokaiselle löytyy varmasti jostain se ympäristö jossa pelaaja on treeneissä epämukavuusalueella, mutta muutoin viihtyy hyvin. Sellaisia ympäristöjä joutuu kuitenkin käytännössä etsimään ulkomailta.
Mannonen on valinnut muutaman tilaston väitteensä tueksi asiassa, jota ei pitäisi tilastojen kautta edes katsoa. Voidaan myös kysyä, että miksei hän tarkastellut maajoukkuedebyyttinsä tehneiden pelaajien määriä ja taustoja, mutta emmeköhän me tiedä varsin hyvin miksi.
HBA:ssa on pelannut paljonkin pelaajia jotka eivät ole jatkaneet yliopistoon. Tuloksena taitaa käytännössä jokaisella olla drop-out. Mieleen tulee ainakin van Santen, Guzman-Monet, Rikka...
Korisliigassa pelaaminen toki vähän huono meriitti siinä mielessä, että on sinne viime vuosina nostettu esim. Katajan B-junioreita. Pitäisi olla jokin kriteeri sille, millä tasolla Korisliigaa on pelannut.
Kenen tuo kuvattu näkökulma voisi olla? Se ei välttämättä kuvaa parhaalla tavalla (minun mielestä) pelaajan näkökulmaa.Jos näitä drop out -pelaajia on useita niin silloin voi kyllä HBA -reittiä väittää huonoksi valinnaksi.
Jotenkin on sellainen näppituntuma että ikäluokkansa aivan parhaille pelaajille HBA on hyvä valinta mutta jos kyseessä on nuorten maajoukkueen viisikon ulkopuolinen pelaaja, voisi hyvinkin olla sopiva ratkaisu pelata A-junnuja ja jotain miesten divaria.
Mutta hattua nostan kyllä suomalaisille jotka hankkivat korisliiga pelaaja tai maajoukkue paidan korisliigan kautta. Eivät pääse helpolla, mutta paineessa ne timantitkin syntyy.
Jotenkin on sellainen näppituntuma että ikäluokkansa aivan parhaille pelaajille HBA on hyvä valinta mutta jos kyseessä on nuorten maajoukkueen viisikon ulkopuolinen pelaaja, voisi hyvinkin olla sopiva ratkaisu pelata A-junnuja ja jotain miesten divaria.
Kirjan liitteenä olevia tilastoja selaan usein ja kirja on sellainen minkä voi lukea useampaan kertaan. Teos ei ole keräilyharvinaisuus ja sen pystyy myös lainaamaan kirjastosta. Mikäli omistaa kirjahyllyn missä kirjaa voi säilyttää "käden ulottuvilla" niin se on minun mielestä hyvä ja tarpeellinen hankinta.Joku täällä on varmaan lukenut Mika Wickströmin ja Hippo Taatilan Susijengi – Pohjolan perukoilta Euroopan huipulle kirjan. Pistin nyt kirjan tilaukseen kun maksoi 90 senttiä. Maksoinko kirjasta ylihintaa vai oliko ok sijoitus?
Jos ei omista kirjahyllyä tai vaikka omistaisikin, jos omistaa jonkinlaisen tietoteknisen vehkeen, on tämä kirja helposti ostettavissa myös sähköisenä kirjana hintaan 6,20 e.
Susijengi: Pohjolan perukoilta Euroopan huipulle by Mika Wickström, Hippo Taatila - Books on Google Play
Susijengi: Pohjolan perukoilta Euroopan huipulle - Ebook written by Mika Wickström, Hippo Taatila. Read this book using Google Play Books app on your PC, android, iOS devices. Download for offline reading, highlight, bookmark or take notes while you read Susijengi: Pohjolan perukoilta Euroopan...play.google.com