Hesari pohtii, mikä meni vikaan suomalaisessa huippujalkapallossa, ja yhtymäkohdat koriksen puolelle ovat hämmästyttävän selkeitä. Yleinen valmentajakeskeisyys, jäykät pelitavat, joukkuetaktiikoiden painottaminen yksilötaitojen sijasta, riskinoton välttäminen kentällä, pelaajien muuttuminen varovaisiksi koneiston rattaiksi.
Jalkapallo | Suomi hylkäsi kamppailun, hikoilun ja leikin – se käy nyt kalliiksi
Suomessa ei ole ainuttakaan alle 30-vuotiasta huippupelaajaa, mutta Norja, Ruotsi ja Tanska tuottavat sellaisia melkein liukuhihnalta. Mikä Suomi-futiksessa meni pieleen ja mitä asialle pitäisi tehdä?www.hs.fi
Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, Suomesta on 2000-luvun mittaan muodostunut uratietoisten valmentajien luvattu maa.
Pointsit siitä, että tämä viesti on ihan asialinjalla, eikä tyypillistä mukahauskaa provosointia.
Pelitavan opettaminen on tehtävä siten, että myös pelitavan pelaamisen edellytykset kehittyvät. Eivät nämä ole toisiaan poissulkevia. Joukkue pelaa aina jollain pelitavalla kuitenkin. Kotimaan kilpailu ei tällä hetkellä riitä tavoitteellisimme pelaajille, pelasi sitten miten tahansa, kenen tahansa alaisuudessa ja miten tahansa.
Just näin. Kaikkien harjoitteiden pitää olla jollain tavalla liitettävissä peliin, oli se sitten taitojen opettelun kautta, fysiikan kehittämisen kautta tai kilpailullisuuden lisäämistä. Oikein hyvät valmentajat miettivät vielä lisäksi, että miten pelitapa tukee pelaajan kehitystä. Jotkut tuntuvat ajattelevan, että yksilökeskeisempään koripalloon riittää jos ei pelata settejä, ja että tällainen pelitapa kehittäisi yksilöä enemmän. Todellisuudessa tällainen tapa tekee pelaamisesta aina hyvin yksinkertaista ja vain tiettyjä asioita toistavaa, pahimmassa tapauksessa vain parhaiden pelaajien vahvemman käden puolelta.Olen tästä samaa mieltä. Mielestäni yksilötaitojen kehittäminen ei ole ristiriidassa joukkuetaktisten asioiden samanaikaisen opettelun kanssa. Hyvä valmentaja osaa suunnitella harjoitteet, joissa on elementtejä molemmista ja pelaajat ymmärtävät miksi kyseistä harjoitetta tehdään ja miten se yhdistyy kentällä tapahtuvaan toimintaan. Helppoa se ei tietenkään ole, vaan vaatii paljon aikaa ja resursseja.
Suomi ei tuossa suhteessa ole yhtään erilainen kuin mikä tahansa muu kehittynyt maa. Ne Tiktokit ja Netflixit on tulleet, eikä niitä pysty elämästä poistamaan. Silti nuoret pelaajat maailmalla ja myös Suomessa ovat entistä parempia.Itsekseen tehtävät tekniikka harjoitteet olivat pirun tylsää pakollista grindaamista jo 80-90luvulla kun ei vielä ollut edes sitä älypuhelinta,pleikkaa ja netflixiä häirittemässä ja aika harva edes niihin aikoihin teki esim.Litmasen työmääriä omatoimisessa harjoittelussa ja kurinalaisuudessa. Vaikea kuvitella että nykyään tuo olisi ainakaan helpompaa nuorelle...Suuri osa ihan kilpatasollakin harrastavista nuorista tekee harjoitteita vain pyydettäessä ja kuskatessa harjoituspaikalle. Yksittäisiä potkijoita sekä heittelijöitä vielä ajoittain ulkokentillä näkee, mutta mitään kunnon pihapeliä jonka nuoret/lapset itse laittaneet pystyyn en ole 2000-luvulla nähnyt kuin muutaman.
Puolisen tusinaa peliä olen mieheltä tällä kaudella nähnyt ja tämä kysymys on kyllä erittäin hyvä.Muistan kyllä joitakin Ugusukin pelejä HBA:sta mutta ihan vilpittömästi kysyn onko hänestä maajoukkueessa pallollisen pelaajan vastuulliseen takamiesroollin.
En ole South Carolinan pelejä nähnyt, mutta tilastoissa usein on pistäny silmään miehen 0-0-0 statsit syöttö, riisto, menetys kategorioissa. Tämä viittaisi siihen että pallon saatuaan vetää nopeasti liipaisimesta, kuten aikoinaan Koivisto ja vielä hieman aikaa Salin maajoukkueessa tekee.
Susijengin pelintekijöiden pääasiallinen tehtävä ei todellakaan ole itse ottaa heittoja tai että se olisi edes kovinkaan tärkeä prioriteettilistalla.
Se että nyt käännettäisi kotikisoihin sivua EM- ja MM-kisoissa sekä lukuisissa karsinnoissa ym. tasonsa osoittaneiden pelaajien osalta, ja varsinkin että pistettäisiin tilalle täysin raakileita...
Jatkuvuus jatkuvuuden takia on typerää. Jos se ei tuo tuloksia, pitää asioita muuttaa.Jos aletaan kääntämään sivua Miron ja Edonin osalta niin olisi mielenkiintoista tietää mitä siellä seuraavalla sivulla olisi tarjolla vai käännetäänkö useampi sivu taaksepäin ja houkutellaan Petsku ja Teemu takaisin parketille?
Kuinka monella maalla tulee mielestäsi olemaan huonompi pelinrakentaja kuin Suomella tulevissa EM-kisoissa? Oletetaan, että kisoihin menee vaikka karsintalohkojen nykyiset kolme parasta joukkuetta.En pidä pelinrakentajan paikkaa Suomen varsinaisena ongelmana tällä hetkellä. Joo, Maxhunilla on heikkoutensa mutta hän on silti pointtina eurooppalaisessa huippusarjassa. Voisi olla huonomminkin.
En nostaisi Ugusukia tähän Maxhunin/Littlen -korvaaja keskusteluun vielä lainkaan, ennen kuin näen häneltä edes yhden aikuisten maaottelun. En oikeastaan tiennyt, että hän edes oli tällaisessa keskustelussa mukana. Nikkarinen on hyvä Korisliiga-pelaaja ja urheilullisuus voi EHKÄ riittää kentälle, mutta hänen heittotaitonsa ei mielestäni riitä Susijengiin. Tässä hän antaa Kaukiaiselle paljon tasoitusta. Hyökkäysvoimaa Suomelta häviää joka tapauksessa, kun Maxhuni on penkillä.
En pidä Seppälästä, mutta ainoa kenellä hänet korvaisin heti on Adler.
JOS mielestäsi Susijengin pelintekijän ensisijainen tehtävä ja ykkösprioriteetti on skorata itse, olet varmasti todella tyytyväinen, kun Collin Sexton löytää kadoksissa olleet sukujuurensa, painaa palloa ilmaan EM-kisoissa 25 FGA ja Markkanen & Muurinen seisovat toimettomina ja turhautuneina?No nyt oli kyllä vaihteeksi taas käsittämätön lausunto. Ei nykykoripallossa, varsinkaan kv-tasolla, ole enää varaa pitää takakentällä mitään pelkkiä pallonjakelijoita. Pelintekijöiden on oltava myös skorausuhkia, tavalla tai toisella. Tämä korostuu erityisesti Susijengin kaltaisessa joukkueessa, jossa aloitekykyisistä hyökkäyspään vastuunkantajista on muutenkin jatkuva pula ja vastustajat voivat huoletta keskittyä pitämään Markkasen kaltaiset harvat poikkeukset irti pallosta.
Kerro ettet katsonut EM- ja MM-kisoja kertomatta ettet katsonut EM- ja MM-kisoja.Eli koska Miro on jo osoittanut, ettei taso riitä, hänellä on kausikortti maajoukkueeseen? Niinhän ne sanoo että "better the devil you know than the devil you don't". Anna mun kaikki kestää...
Joku voisi myös tuumata, että Little nimenomaan on edelleen täysi raakile, eikä hänellä pitäisi olla asiaa pelinrakentajaksi maajoukkueeseen ennen kuin on todistanut pystyvänsä pärjäämään kovissa miesten peleissä.
Jos siellä on Ugusuk kentällä, vastaus on takuuvarmasti nolla.Kuinka monella maalla tulee mielestäsi olemaan huonompi pelinrakentaja kuin Suomella tulevissa EM-kisoissa? Oletetaan, että kisoihin menee vaikka karsintalohkojen nykyiset kolme parasta joukkuetta.