Täällä keskusteluissa useampi on kritisoinut HBA:ta 'ainoana totuutena'.
Kuten kirjoitettu, näinhän ei ole ollut, vaan myös liiga-reitti on tuonut pelaajia maajoukkueeseen.
Tulevalla kaudella HBA-reittiä on näköjään haastettu enemmän kuin aikoihin. En tiedä onko tämä hyvä vai huono*, mutta ainakin tulemme näkemään sen, miten eri vaihtoehtoiset reitit tulevat toimimaan.
Jostan syystä useampi pelaaja on jättänyt HBA:n kesken - en tiedä onko kyse pelaajan valinnasta, HBA:sta, vai kenties koulunkäynnin yhdistämisestä treenaamiseen ja sen haasteista. Eikä näitä kannata tarkemmin yksilötasolla täällä spekuloidakaan, kun nuorista pelaajista kyse.
HBA:ssa kuitenkin usea avainpelaajanakin joukkueessa ollut vaihtanut maisemaa kesken lukiovuosien:
Mustapha Amzil suuntaa kesken lukiourakan jenkki high schooliin.
Perttu Blomgren vaihtaa HBA:n Saloon. (Vai valmistuiko hän jo lukiosta?)
Jesper Granlund pelasi HBA;ssa, myös Seagullsissa. (Vai valmistuiko hän jo lukiosta?) Missä ensi kaudella?
Hongan Lauri Kallio, oman ikäluokkansa maajoukkueiden avainpelaaja, suuntaa jenkki-high schooliin HBA:n sijaan.
Lisäksi meillä on Omnia (toki osin hieman vanhemmille pelaajille), sekä JBA Keski-Suomessa. Mitä vaihtoehtoja muualla on?
* Itse näkisin hyvänä, että suurin osa parhaista lahjakkuuksistamme saataisiin edelleen HBA:n valmennukseen lukioiässä, mutta että vaihtoehtoisia reittejä valinneita ei kuitenkaan rangaista - mitä ei kyllä julkisesti todistetusti ole tapahtunutkaan. Näin keskittäen on toimittu meitä merkittävästi isommissakin korismaissa Australiassa ja Ranskassa. Itse en usko, että Suomen kannattaa pienten resurssien takia hajauttaa liikaa huippuyksilöiden kehittämistä.
Aika harvassa ovat myöskin esimerkit kovin nuorena ulkomaille lähteneiden myöhemmästä uramenestyksestä. Meiltä on lähdetty yläkoulu- tai lukio-iässä Espanjaan ja USA:aan aiemminkin. Moni on näillä reissuilla hukkunut massaan, kun Suomessa he olisivat 'erityislahjakkuuksina' myös erityishuomion ja -valmennuksen kohteena. Toisaalta, jos hyppää aikaisin kv. kentille ja siellä myös pärjää, niin onhan se kova koriskoulu ja myös elämänkoulu, joka voi kantaa pitkällekin.