Nyt on kuitenkin käynyt meidän kotoisissa sarjoissamme niin, että erotuomarit sallivat hyökkääjän suorastaan poraavan reikää sääntöjen mukaan sijoittuvaan puolustajaan törmäyskaaren ulkopuolellakin. Tuo tilan raivaaminen kaaren ulkopuolella menee tuomarikunnalta valitettavasti läpi kuin tyhjää vain. Olka- ja kyynärpäällä kolauttaminen tai yleistynyt perspakittaminen päin puolustajaa eivät muka olekaan hyökkääjän virheitä.
Liigan yksi ahkerimmista puskijoista törmäysalueen ulkopuolisessa tilanraivaamisessa on KTP:n Sherman Gay. Ja kappas vaan, hän saa erotuomareilta silti palkintona ylivoimaisesti eniten vapaaheittoja koko sarjassa. Gay on heittänyt 6,9 vaparia per matsi, kun yksikään toinen pelaaja ei ole päässyt edes viiteen vapaaheittoon ottelua kohden. Osa vapareista on ihan ok, koska mies on pelote korin alla, mutta osa tulee myös löysin perustein.
Ainakaan kotoinen korisliigamme ei kaipaa tilaa raivaavia puskutraktoreita peliparketeille. Sen sijaan näytöt taidon lisäyksestä eivät olisi yhtään pahitteeksi.
Kun pelin fyysisyyden jatkuvasti kasvaessa kenttään piirrettiin korin alle ns. törmäysvapaa alue, niin puskutraktoreita alkoi ilmaantua yhä lisää, koska sillä tontilla saa pallollinen hyökkääjä mellastaa melko surutta.
Vähän ot, mutta Pena toteaa tuossa myös sen faktan, että paikkapuolustus on käynyt harvinaisemmaksi. Johtuuko tämä tästä valmennuksen koulutuksellisesta harmonisoinnista ja Dettmannin ilmeisestä inhosta paikkapuolustusta kohtaan? Oikein käytettynä kuitenkin oiva taktinen lisä peliin.Vitalstatistix sanoi:
Korisliigan ja mestarien liigan tuomaritoiminta ovat niin kaukana toisistaan, että niitä on turha verrata. Oma havainto kyllä on, että jos on paikallaan ja kädet suorana, niin virhettä ei tule. Ongelma on se, että pelaaja harvoin malttaa olla sitä ränniä tekemättä ja sitten ei auta, vaikka vihellyksen jälkeen seisoo kuinka suorana.Bäri sanoi:Vielä puskemistakin enemmän ahistaa se, että jos korisliigassa hyökkäävä pelaaja ei saa korin alla palloa puolustavan pelaajan käsien läpi, tulee lähes aina tilanteesta virhe. Räikeimmin eron huomaa, kun katsoo Katajan mestareiden liigan pelien puolustustoimintaa ala Mäkä & Huolila ja vertaa sitä korisliigaan. Samanlainen puolustuspelaaminen korin alla tuo mestarien liigassa monesti pallon riiston ja puolestaan korisliigassa vastustaja on alvariinsa viivalla, vaikka puolustaja seisoisi tornina paikallaan. Sama toistunut myös monien muiden joukkueiden peleissä ja siten myös korisliigassa korinalusen puolustamisesta on tullut eritoten lyhyemmille vitosille ja nelosille todella haastavaa puuhaa.
Ammattilaissarjassa ammattilaistuomarit.Maanantaivalmentaja sanoi:Pitäisikö muuten tuomaripalkkioita mielestänne korottaa Korisliigassa?
Maanantaivalmentaja sanoi:Pitäisikö muuten tuomaripalkkioita mielestänne korottaa Korisliigassa?
Aatos sanoi:Mietitäänpä ihan yhdessä.
Miten paljon paremmin esim. Selkee puhaltaisi, jos saisi vaikka 50-100 € enemmän peliltä?
Kyse ei missään nimessä ole tuomarien palkkioista. Ripaus malttia lisää sillä ei ollut eka kerta kun tämä kyseinen tuomari ei kestä pelaajan reaktiota. Minusta kolmikko piti melko hyvin linjansa läpi ottelun ja peli oli vauhdikasta ja mukavaa katseltavaa. Filmaamiset eikä vahingoittaminen kuulu koripalloon ja ne kuuluukin viheltää pois. Myöskin liikkuvat skriinit tulee viheltää niin kuin nyt pääosin tapahtuikin.Aatos sanoi:Mietitäänpä ihan yhdessä.
Miten paljon paremmin esim. Selkee puhaltaisi, jos saisi vaikka 50-100 € enemmän peliltä?
BB23 sanoi:Hyvää keskustelua, tärkeästä aiheesta.
-Itsellä käynyt mielessä muutama asia kyseisestä aiheesta. Kun liitto panostanut valmennukseen(MJ-valmennus9 sekä pelaajien kehittämiseen(susipolku), onko näin tehty myös tuomareiden koulutuksessa?
-Monet tuomarit omaat hyvät taidot sääntöihin liittyen, mutta vastapainoksi heillä suuria vaikeuksia lukea peliä(Pelaajien tunnereaktiot pyritään poistamaankokonaan). Ihmistuntemus monilla tuomareilla heikolla tasolla ja kommunikaatio valmentajien sekä pelaajien kanssa puuttuu kokonaan. Liian usein tulee tilanteita että valmentaja/pelaaja kyseenalaistaa tuomarien päätöksen ja tästä tuomarit eivät valmiita ollenkaan kommunikoimaan, tämä johtaa aivan käsittämättömiin teknisiin virheisiin.
-Liitto voisi palkata henkisen valmentajan/Psykologin, opettamaan tuomareille ihmisen reagointitapoja sekä tunteiden säätelyä. Kommunikaatio tuntuu olevan liian yksi suuntaista ja tuomarit ovat liian diktatuurisia pelien aikana. Kovemmissa sarjoissa(Nba,Euroliiga, Euroopan huippusarjat) näkee lähes joka peleissä tilanteita jossa valmennus sekä tuomarit käyvät kommunikaatiota pelin aikaa ja tuomarit myöntävät omat virheensä. Nämä tilanteet puuttuvat korisliigasta.
Beasley sanoi:Olisi mielenkiintoista saada lisätietoa tilanteista, joissa kovemmissa liigoissa tuomari myöntää virheensä keskusteltuaan ensin valmentajan kanssa. Joitain tulkintoja muuttuu videotarkistusten jälkeen, sääntöjen mukaista, mutta oletko oikeasti sitä mieltä että olet nähnyt näiden kovien kvtuomareiden oikeasti vaihtavan tuomioitaan keskusteltuaan valmentajan kanssa. Uskomatonta hölynpölyä.
BB23 sanoi:Tätähän en omassa kirjoituksessani kirjoittanut? vai kirjoitinko?
Kirjoitin vain että he käyvät tilanteista keskusteluja ja tuomarit jotka omaat hyvän itsetunnon ja tietämyksen lajista pystyvät myöntämään virheensä!. Tätä ei korisliigassa tapahdu.
Tietenkin linja pidetään samana pelin alusta loppuun. Liigassa/valtakunnallisissa sarjoissa vain on se ongelma että monella tuomarilla ei tätä "linjaa" ole, vaan vihellykset ovat täysin sattumanvaraisia ja yllätyksellisä.
Beasley sanoi:Luetko tv-lähetyksissä tuomareiden huulilta vai mistä eleistä päättelet tuomareiden myöntävän virheensä.
Mistä päättelet etteivät suomalaiset tuomarit myönnä virheitä? Teknisiä paukkuu kv-peleissäkin valmentajille paljon.