Sulta unohtui kokonaan kertoa meille, että mikä olisi se parempi strategia menestyvän contenderin rakentamiseksi..
Kerro ihmeessä meille se parempi strategia, että mitä Utahin pitäisi tehdä?
Mieleen tulee ainakin sellainen vanha kunnon strategia, mitä eri lajien urheilujoukkueet kovasti käyttävät ihan ympäri maailman. Yritetään joka vuosi kaikin keinoin olla jotenkin edellistä vuotta parempia. Siinä ollaan lähellä urheilun ydinideaa, ja tällaista ponnistelua on urheilun katsojana ihmeen mielekästä seurata. Jos/kun tykkää itse lajista.
Nimenomaan draft tuottaa NBA:han tietysti ison rakenteellisen ongelman. Joko pitää olla
contender – tai sitten kannattaa olla tosi paska. Pelkän pääsyn playoffeihin pitäisi sinällään jo olla joukkueelta hieno suoritus. Tietenkin. Mutta nykyään, jos ei kuitenkaan ole paukkuja aivan mestariksi asti, playoffejakin kannattaa mieluummin vältellä, jottei turhaan huononna seuraavan draftin varausvuoroaan.
Juuri draftin takia sitä sijoittumista liigan keskikastiin pidetään nykyään suurimpana mahdollisena kirouksena. Mutta se on kirous vain niille, jotka eivät hyväksy kannattamaltaan joukkueelta oikein mitään muuta kuin mestaruuden. Mikä sinällään on patahullua. Niille kannattajille, jotka haluavat nähdä oman joukkueensa pelaavan mahdollisimman hyvää koripalloa kaikkensa antaen, yltäminen runkosarjassa jonnekin keskikastiin ja pääsy pleijareihin on tietysti ihan riittävä ilon aihe. Juuri näin kannattajat yleensä kannattavat omia joukkueitaan ympäri maailman. Muutenhan kannattaisi kannattaa kai aina vain mestaria.
No Utahissa ei yksin teoin voida tietenkään tätä koko liigaa koskevaa rakenteellista ongelmaa muuksi muuttaa.
Mutta kun Ainge aloitti Utahissa, ainakin periaatteessa olisi ollut valittavissa myös toinenkin tie. Kuin siis joukkueen järjestelmällinen huonontaminen kausi toisensa perään (ja tulee jatkumaan). Olisi voitu ottaa vakavasti se, kuinka hyvä pelaaja Markkasesta kuoriutui Mike Conleyn rinnalla, oho, olisi muutettu lennossa suunnitelmia ja alettu rakentaa joukkuetta Markkasen, ja hyvän pallon liikkeen maksimoinnin ympärille.
Contenderin ykköspointiksi Conleysta ei olisi ollut, ja mies on uransa ihan loppupolkemilla. Mutta Conleysta olisi kannattanut pitää kiinni, muutenkin kuin vain Markkasen takia. Conleysta olisi saatu nuorille takamiehillä ihan oikeita hyödyllisiä taitoja välittävä mentor (toisin kuin Sextonista ja Clarksonista). Lisäksi Conleyn maineesta liigan rakastetuimpana pelaajana olisi voinut olla paljon hyötyä, kun joukkueeseen olisi yritetty etsiä sopivaa tähtipelaajaa Markkasen rinnalle. Niin olisi pitänyt tehdä. Ja pickkejähän tähän olisi ollut yllin kyllin käytettävissä.
Utah olisi sijoittunut kahtena edellisenä kautena varmaan sinne liigan ylempään keskikastiin, vähän riippuen siitä kuinka kovia vahvistuksia olisi onnistuttu jostain hankkimaan. Täten draftissa olisi sitten jäänyt ehkä saamatta Taylor Hendricks, Keyonte George, Cody Williams... Mikä ei itsessään tunnu miltään valtavalta menetykseltä.
Tällä tyylillä, yritetään joka vuosi olla aikasempaa parempia... en osaa sanoa kuinka lähellä tai kuinka kaukana Utah olisi nyt sitä, että se olisi ihkaoikea
contender. Ehkä se olisi vaan aika hyvä jengi, jonka peliä on kiva katsoa, ja joka yltää runkosarjassa kärkisijoille. Nykyinen Utah on joka tapauksessa valovuosien päässä contenderin arvonimestä. Se ei ole hyvä jengi, eikä sitä yleensä ole kiva katsoa.
Olen katsoja, ja ammattiurheilu on katsojille tarkoitettu viihdettä. Mutta ihmisillä on erilaisia preferenssejä. itse tykkään hyvästä koriksesta, joka tähtää aina voittamiseen.