Viimeiseen ~20 vuoteen ehkä kaksi sellaista esimerkkiä tasaisen jengin mestaruuksista ovat Raptors ja Mavs. Ja näissäkin jengeissä Kawhi teki pleijareissa 30+ppg ja Dirk 27+ppg. Kawhi silloin, terveenä, oli top5-pelaaja. Dirk ei sitä ollut.
Muuten taas mestaruudet ovat menneet niiden kirkkaimpien supertähtien joukkueille.
Toki sitten sen supertähden ei ole tarvinnut löytyä draftin ykkösvarauksella, vaan Curryn ja Jokicin tapaan myöhemminkin kelpaa. Tietysti sitten kumpikaan seura ei odottanut, että nämä pelaajat ovatkin koko NBA:n paradigman muuttajia.
Ei suoranaisena vastauksena, vaan jatkospekulointia, mutta moni seurahan ei ole ikinä voittanut mestaruutta ja vielä harvempi lähihistoriassa ja toki ei olisi edes mahdollista, että jokainen joukkue olisi voittanut 2000-luvulla. Vilkaisin ihan mielenkiinnosta tän ja viime vuosikymmenen mestarit. Celtics, Nuggets, Warriors (4), Lakers (2), Heat (2), Spurs, Mavericks, Bucks, Raptors ja Cavaliers. Noista Warriorsilla oli kolmessa Durant, Curry, Klay (2nd pick, 7th, 11th) ja yhdessä ei Durantia; Celticsillä Tatum ja Brown (3rd ja 3rd); Bucksilla Giannis ja Holiday (15th ja 11th); Raptors Kawhi (15th); Cavaliers LeBron ja Kyrie (1st ja 1st); Heat LeBron, Wade ja Bosh (1st, 5th ja 4th); Spurs Kawhi 15th ja toki Duncan, mutta oli jo vanha; Lakersilla LeBron ja AD (1st ja 1st) sekä 2010 Kobe (13th) ja Gasol (3rd); Mavericks Dirk (9th) ja Kidd (2nd), mutta oli tuolloin jo vanha.
Näistä 15 mestaruusjoukkueesta Heat, Cavaliers ja Celtics on mun subjektiivisesta mielestä olleet supertiimejä sillä perusteella, että millasta ukkoa ja millasella varausvuorolla niitä on otettu. Sitten KD-Warriors ilman muuta supertiimi, mutta pickien puolesta ei niinkään, samoin Nuggets. Bucks, Raptors, pre-KD Warriors ei sitten mun mielestä ole olleet supertiimejä, mutta niissä on ollut kieltämättä supertähti, joskin ei mikään kärkipickillä otettu. Maveriksista ja Koben Lakersista en osaa oikein sanoa, mutta pickien puolesta ei ainakaan älyttömiä. Se on sitten kokonaan toinen tarina, että onko pelaajat hankittu draftista vai kaupoilla, mutta ei mun mielestä tässä olennaista.
Eli 8/15 on tuollaisia, mitkä on perustuneet hyvässä peli-iässä olleisiin kärkipään varauksen ukkeleihin, kun taas 7/15 ei, eli aika tasan menee. Mutta sitten taas jonkinlaisia supertiimejä, joiden tähdet ovat voineet olla aikansa draftiryöstöjä, on ollut 9/15. Mut melko usein tuolta kuitenkin punnertaa mestaruuteen asti tiimi, johon on saatu stara vähän maltillisemmalla vuorolla ja ilman, että on ihan hirveää supertiimiä ainakaan mun mielestä rakennettu. Jos haluaisi oikeasti koittaa analysoida, niin pitäisi katsoa kaikilta vuosilta, että kuinka monta "supertiimiä" ja "tavistiimiä", tai "prosessin kautta" tehtyä siellä on ollut ja vertailla tältä osin. Mut tän vartin harjoituksen perusteella mun mielestä on ihan perusteltua olettaa, että NBA:ssa on ihan hyvät mahikset voittaa mestaruus ilman tankkaamista tai suuren markkina-alueen turvin rakennettua supertiimiä. Toki noilla voi olla paremmat mahikset, mutta kuitenkin. Ehkä se vaatii sitä, että osutaan lotteryn ulkopuolelta MVP-tason ukkeliin (Giannis, Curry, Jokic, Kobe, Dirk,...), mutta nähtävästi näitäkin tulee ihan säännöllisesti, eikä nämä ole mitään kerran vuosikymmenessä tapahtuvia ihmeitä. Jokicin 41. varaus on tietty melkoinen anomalia, mutta olisiko tilanne lopulta kovin erilainen, jos Jokic olisi varattu vaikka ykköskierroksen puolivälin nurkilla?
Kannattiko Utahin sitten treidata Mitchell ja Gobert vai olisiko kannattanut yrittää näillä? Mun mielestä JOS joukkuetta olisi voitu pitää kasassa, niin olisi kannattanut yrittää, mutta ilmeisesti tuossa oli ongelmana enemmänkin se, että pelättiin ukkeleiden lähtevän vetämään ilman korvausta, jolloin kauppaus oli pienempi paha.
Edit. Lisätään vielä, että kaikissa noissa mestaruusjoukkueissa on tainnut olla liigan top 5, tai vähintään top 10, lukeutuva pelaaja? Tämä on tietty vähän subjektiivista, mutta kuitenkin. Ja useammassa joukkueessa on ollut 2 näitä, mutta toisinaan "vain" selkeästi liigan keskitasoa parempia ei-tähtipelaajia ja sitten yksi aivan uskomattoman kova.