Koripallo.com

Vs: Maajoukkueleiri kesä -10

Viestejä
589
Tähän lahjakkuus-pituus-lyhyys ym. keskusteluun suosittelen lämpimästi lukemaan Lauri Hakalan blogeja lentopallon puolelta. Täsmälleen samat asiat, joista siellä puhutaan, pätevät myös koripalloon ja aika moneen muuhunkin lajiin. Lahjakkuus, niin mitä se on? Tosiasia on kuitenkin, että huipulle pääsee, jos on valmis tekemään töitä sen eteen. Ja se työmäärä ei ole aivan vähäinen.

osoite blogeihin:

http://lentopallo.hotsport.biz/index.php?option=com_content&view=category&id=58&layout=blog&Itemid=75
 

Ehdotus

Tietoa : yhden kärkipään (96) joukkueen pelaajista ei ketään all starsissa koska eivät läpäiseet testiä ;D ja toiset evät halunneet viellä. Toivottavasti maa coutsit eivät niin pilkun tarkkavaisa olisi noissa "testeissä" vaan menisivät "kentälle" kattomaan ketkä olisivat potentiaalisia jengiin . (niin teki 86 joukkueen päävalmentaja aikoinaan ja hyvää jälkeä syntyi)


96:t sanoi:
Nimenomaan 96-pojista puuttuu se pitkä kaarti muutamaa poikkeusta lukkunottamatta. Eikö heidän nyt pitäisi jo olla mukana? No, täytyy toivoa, etteivät boikotoi leiritystä ja pääsevät syksyn leirille mukaan.
 

Hakalan blogit

Pastori Pete sanoi:
Tähän lahjakkuus-pituus-lyhyys ym. keskusteluun suosittelen lämpimästi lukemaan Lauri Hakalan blogeja lentopallon puolelta. Täsmälleen samat asiat, joista siellä puhutaan, pätevät myös koripalloon ja aika moneen muuhunkin lajiin. Lahjakkuus, niin mitä se on? Tosiasia on kuitenkin, että huipulle pääsee, jos on valmis tekemään töitä sen eteen. Ja se työmäärä ei ole aivan vähäinen.

osoite blogeihin:

//lentopallo.hotsport.biz/index.php?option=com_content&view=category&id=58&layout=blog&Itemid=75
Hienoja teesejä Hakalan lentopallo-blogeissa. Linkin kautta blogeja löytyy monta ja niistä muutamia silmäilin. Seuraavat kohdat sieltä nopeasti silmäillessä bongasin korikseen sopivina.

Hakalan Blogi - Joukkueen rakentamisesta 1, OSA 21
......
3. Pelipaikkojen vaatimuksista
......
Kolme tärkeintä pelipaikkaa lentopallossa ovat yleispelaaja, hakkuri ja passari. Keskitorjujilla ja liberolla on pienempi vaikutus ottelun lopputulokseen.
Syötön, vastaanoton, ja hyökkäyksen tärkeyttä ei voi olla korostamatta liikaa. On yksilöllistä (ja myös maku asia) minkä taitojen opettaminen ja oppiminen on helpointa ja minkä vaikeinta, mutta luonnostaan fyysiset yksilöt ovat usein hyviä syöttäjiä ja etenkin hyökkääjiä, tai ainakin heillä on hyvät pohjat voimaa vaativiin suorituksiin. Taitoja, joita valmentajan tulisi osata opettaa ovat torjunta ja puolustus. Yhteinen torjunta/puolustus järjestelmä on paitsi tehokas, mutta myös joukkuetta vahvasti yhdistävä tekijä.
......
4. Yleispelaajat
Yleispelaajan tulee monestakin syystä olla joukkueen monipuolisin pelaaja. Hän on ainoa pelaaja, jolta edellytetään kaikkien lentopallotaitojen hallintaa. Lisäksi hänellä on mahdollisuus koskea palloon useammin kuin kukaan muu, ja tästä tekee vielä vaikuttavamman se, että heitä on kentällä kaksi (on vain yksi hakkuri ja passari, joten siksi tämä minun listani kärjessä.) Yleispelaajan tärkeimmät taidot ovat: hyvä syöttö, hyvä (=tasainen) vastaanotto, ja hyvä hyökkäys.
Näiden lisäksi yleispelaaja myös puolustaa yleensä siellä, mihin nykylentopallossa menee eniten palloja.
...........
6. Passarit
Passari on monen mielestä joukkueen tärkein pelaaja. Tähän voisi lisätä, että kenties näin on, mutta vasta siinä vaiheessa, kun muut pelaajat ovat jo riittävän hyviä. Jos sinulla on joukkueellinen huonoja vastaanottajia ja hyökkääjiä, ei mikään passari voi tehdä siitä toimivaa pakettia. Sen sijaan- Jos joukkue on jo melko hyvä, voi huippupassari nostaa joukkueen uudelle tasolle.
Passarin taidoista kolme tärkeintä ovat tasainen passipeli, hyvä syöttö ja torjunta. Ja näistä tärkein, tietenkin, on passaaminen.
...........
10. Pelaajan henkiset ominaisuudet
Pelaajia valittaessa tulisi kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin ominaisuuksiin. 1. Asenne (eli halu/kyky tehdä töitä) 2. Rakkaus lajiin (eli halu/kyky oppia) ja 3. Tunneäly (eli halu/kyky toimia joukkueessa.) Ei siis varmasti ole huono asia, jos pelaajat ovat ystäviä keskenään, tai tuntevat toisensa pitkältä ajalta. Vaikka näin ei täydy olla, ihmiset luontaisesti tekevät asiat paremmin, jos he kokevat ympäristönsä miellyttäväksi.

Hakalan blogi, OSA 22, Suomalaisen lentopallon tulevaisuus
......
2. Junioriseurat
Maassamme on monenlaisia seuroja. Enemmistö näistä on keskittynyt juniorityöhön, ja toimivat pitkäti vapaaehtoisperiaatteella. Yhteiskunta kuitenkin muuttuu, ihmiset ovat kiireisempiä, ja harva enää tekee jotain, josta ei ole taloudellista tai muuta välitöntä hyötyä.
.....
Tyypillisesti seurojen taustat pitkälti koostuvat pelaavien lasten vanhemmista. Muutenkin vähenevät seuratyöntekijät ja valmentajat vähenevät entisestään pelaajamäärien laskiessa (tietenkin ilmiö on myös käänteinen.) Se mitä voimme tehdä, on kannustaa seuroja eri tavoilla, ja edesauttaa päätoimisten seuratyöntekijöiden hankinnassa. Tiedän paljon ihmisiä, etenkin entisiä pelaajia, jotka päätoimisina tekisivät sitä mitä rakastavat, eli valmentaisivat tai hoitaisivat seurojen käytännön asioita.
......
3. Pelaajamäärät
Arvatkaa montako lisenssipelaajaa suomalainen lentopallo on menettänyt viimeisen 5 vuoden aikana? Noin 3000, joista noin 2000 nuorten lisenssiä. Siis kolme tuhatta! Huolestuttavin tilanne on tällä hetkellä poikajunioreissa, joiden suhde tyttöjunioreiden määrään alkaa olla 30-70. Lisäksi alasarjat pienenevät vauhdilla ja jopa liigajoukkeisiin on vaikeuksia löytää pelaajia. Vaikka muitakin kehityskohteita löytyy, meidän täytyy kysyä itseltämme mikä on lentopallon tulevaisuuden suhteen kaikista olennaisinta?
.......
Täytyy muistaa, että samana aikana, kun miesten maajoukkue on menestynyt paremmin kuin koskaan, poikien pelaajamäärissä ei ole tapahtunut kehitystä, vaan päinvastoin.
.......
Valmennuksen kehittämisen lisäksi on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että me saamme pidettyä mahdollisimman paljon pelaajia lajin parissa mahdollisimman pitkään. Tarvitsemme riittävän pelaajatuotannon, joka on tarpeeksi hyvä maajoukkueen ja liigan tarpeisiin.

Tästä puhumme lisää toisessa kohdassa, mutta en malta olla ottamatta lyhyttä hyppäystä vanhaan lahjakkuus-keskusteluun. Mitä suurempi pelaajapooli meillä on, sitä suurempi on todennäköisyys, että sieltä löytyy fyysisiä huippulahjakkuuksia. Kyllä, fyysistä lahjakkuutta on olemassa esimerkiksi pituuden sekä voima-, nopeus-, ja kestävyysominaisuuksien muodossa. Koska yksilöt kehittyvät fyysisesti omaa vauhtiaan, täytyy meidän kyetä pitämään ”kaikki” juniorit mukana niin pitkään kuin mahdollista.
......
Taidollisesti pelaajat kehittyvät myös eri tahdissa, ja tähän vaikuttaa sekä harjoittelun määrä, että laatu. Jos pelaajat kokevat harjoittelun mielekkääksi, he todennäköisesti jatkavat pitempään, kertovat harrastuksesa kavereilleen ja edesauttavat tätä positiivista lumipalloa. Onneksemme pelinomaiset harjoitteet ovat sekä parhaita pelaajien kehityksen, että mielekkyyden kannalta. Tämä tieto meidän täytyy nyt vain kyetä viemään seuroille.

5. Maajoukkueet
Nykytilanne on niin hyvä, että harva siihen vielä 5 vuotta takaperin uskoikaan. Mikä sitten on johtanut siihen, että miesten maajoukkue on voinut voittaa todellisia huippumaita, eikä kukaan maailmassa enää lähde soitellen Suomea vastaan? Menestys on monen asian summa, mutta tässä olisi kaksi vahvaa tekijää. Toinen puoli on taloudellinen. Lentopalloliitto sai taloutensa parempaan kuntoon, ja investoi maajoukkueen valmentajaan sekä hyviin harjoittelu ja peliolosuhteisiin. Toinen puoli on urheilullinen: Valmentaja osoittautui hyväksi hankinnaksi, ja Suomelta löytyi riittävän monta riittävän hyvää pelaajaa, jotka halusivat sitoutua maajoukkueeseen ja kehittyivät prosessissa
.........
Joskus ajatellaan, että voimme mustavalkoisesti joko sijoittaa vähäiset resurssimme seuroihin, TAI huippulentopalloon. Hommahan ei tietenkään mene näin, vaan voidakseen hyvin lentopallo tarvitsee molempia. Tällä hetkellä kuuluisa miesten maajoukkue on luonnollisesti lajimme terävin kärki. Sen lisäksi myös naisten maajoukkueella on pitkästä aikaa toiveet korkealla uuden valmentajan ja joukkueeseen palanneiden pelaajien ansioista. Mutta... Aivan kuten yksittäisessä ottelussakin, elämässä on virtaus- ja suvantovaiheita. Jotta meidän maajoukkueemme täyttäisivät kestävän kehityksen tunnusmerkit, tulee meidän pitää paljon parempaa huolta seuroista, valmennuksesta ja pelaajatuotannostamme.
..........
+ Varoittava esimerkki...
Ruotsissa oli siis todellinen buumi, melkein puolet enemmän asukkaita kuin suomessa, ja kotimainen huippuvalmentaja. Nykyisin heillä ei juuri ole harrastajia, ja maajoukkue joka ilman hakkuriaan ei pärjäisi yhtään missään. On itseasiassa hyvin kummallista, ettei muutoin urheiluun satsaava Ruotsi ole saanut lentopalloa nostettua. Olisikohan laji-ihmisten passiivisuudella osuutta asiaan? Jos he eivät tee lajin eteen hommia, niin ei sitä tee kukaan muukaan.

HAKALAN BLOGI, osa 25: Lisää kehittymisestä ja huipuista
........
Entäpä meitä kiinnostava, rakas Suomi? Kuinka ME voimme luoda maamme kokoon sopivan, realistisen strategian, jolla tuotamme riittävän hyviä pelaajia pitääksemme nykyisen tason? Mekin tarvitsemme enemmän pelaajamassaa sekä huippuvalmennuksen. Ja jokainen tietää, että nykyisessä systeemissä on paljon viilaamista. Meidän tulee kuitenkin kyetä itse tekemään pelaajia hyvin samanlaisella konseptilla, kuin esimerkiksi USA ja Serbia tekevät. Huippujen tuottamisessa ja kasvattamisessa on pohjimmiltaan kyse oppimisesta ja kehittymistä. Tällä hetkellä emme ole kovinkaan hyviä tässä, ja jutun toinen puolisko käsitteleekin syksyistä aihetta: Mikä erottaa ekspertin, todellisen huipun, muista kilpailijoista? Vastaus: Määrätietoinen, spesifi harjoittelu (ja kyllä, olemme toistaiseksi kaukana siitä kaikkialla, paitsi aikuisten maajoukkueissa.)
..........
Pelaajat voivat syntyä pitkiksi, vahvoiksi, ja nopeiksi. Mutta kukaan ei tule maailmaan sisäsyntyisen pelinluku- tai pallokontrolligeenin kanssa. Joku toki oppii lukemaan peliä ilman sen kummempaa avustusta, mutta toinen tarvitsee valmentajan kertomaan, mitä tulisi katsoa ja mihin reagoida. Samaa pätee paineensietokykyyn, lajitekniikoihin, ja niin edelleen. Sen sijaan, että kutsuisimme näitä nopeasti ja itsekseen oppivia pelaajia superlahjakkuuksiksi, voisimme keskittyä tekemään lopuistakin pelaajista ”lahjakkaita” valmentamalla.
..........
Voiko muka olla, että teoriassa kenestä tahansa voi tulla huippu missä tahansa? Teoriassa kyllä. Käytännössä jokaisesta ei voi tulla ihan mitä tahansa, MUTTA ihan jokainen voi kehittyä huomattavasti tehokkaan harjoittelun avulla. Eri asia on, kenellä on mahdollisuus ja motivaatio harjoitella määrätietoisesti pitkiä aikoja.
..........
Eli... Tarkoittaako tuo sitä, että mitä enemmän harjoittelet spesifisti, sitä enemmän kehityt? Kyllä. Esimerkiksi miesten maajoukkueen ja sen ulkopuolisten pelaajien välinen kuilu kasvaa joka vuosi. Syy on selkeä: Maajoukkue harjoittelee läpi kesän määrätietoisesti silloin, kun muut pelaajat eivät. Maajoukkuepelaajilla, ja huippusarjoissa pelaavilla tulee niin sanotusti tunnit täyteen. Moni huippu onkin saavuttanut tuon 10 000 tuntia jo aikoja sitten, ja jatkaa kehitystään edelleen. Ja erot huipulla ovat tunnetusti hyvin pieniä.
.........
Moni urheilija on taidollisesti huippu, mutta ei joko saanut tilaisuutta näyttää (onni ei ollut myötä) tai ei vain halunnut lähteä.
.........
Lopuksi työkalut siihen, kuinka pitää tasomme kansainvälisesti hyvänä. Ensinnäkin: Unohdetaan luotto yksilön lahjakkuuteen. Suomessa on jo ihan riittävästi palloilijoita, jotka haikailevat demographian perään tyyliin ”meillä ei ole riittävästi pelaajia jotka syntyvät voittajiksi.” Lentopallo voisi hyvin näyttää suuntaa joukkuepalloiluissa. Toiseksi: Meidän täytyy kehittää riittävän suuri pelaajapooli. Kolmanneksi: Meidän täytyy saada resursseja ja muutos valmennuskoulutukseen. Ja neljänneksi... Meidän täytyy syvällisesti ymmärtää, mitä määrätietoinen harjoittelu oikeasti on.


Tässä viimeisessä blogissa tuli paljon asiaa, joka sopii koripallon puolelle.
 
Viestejä
1 855
Hakalan blogit sanoi:
Hienoja teesejä Hakalan lentopallo-blogeissa. Linkin kautta blogeja löytyy monta ja niistä muutamia silmäilin. Seuraavat kohdat sieltä nopeasti silmäillessä bongasin korikseen sopivina.

Hakalan Blogi - Joukkueen rakentamisesta 1, OSA 21
..........
Voiko muka olla, että teoriassa kenestä tahansa voi tulla huippu missä tahansa? Teoriassa kyllä. Käytännössä jokaisesta ei voi tulla ihan mitä tahansa, MUTTA ihan jokainen voi kehittyä huomattavasti tehokkaan harjoittelun avulla. Eri asia on, kenellä on mahdollisuus ja motivaatio harjoitella määrätietoisesti pitkiä aikoja.
..........
Eli... Tarkoittaako tuo sitä, että mitä enemmän harjoittelet spesifisti, sitä enemmän kehityt? Kyllä. Esimerkiksi miesten maajoukkueen ja sen ulkopuolisten pelaajien välinen kuilu kasvaa joka vuosi. Syy on selkeä: Maajoukkue harjoittelee läpi kesän määrätietoisesti silloin, kun muut pelaajat eivät. Maajoukkuepelaajilla, ja huippusarjoissa pelaavilla tulee niin sanotusti tunnit täyteen. Moni huippu onkin saavuttanut tuon 10 000 tuntia jo aikoja sitten, ja jatkaa kehitystään edelleen. Ja erot huipulla ovat tunnetusti hyvin pieniä.
.........
Moni urheilija on taidollisesti huippu, mutta ei joko saanut tilaisuutta näyttää (onni ei ollut myötä) tai ei vain halunnut lähteä.
.........
Lopuksi työkalut siihen, kuinka pitää tasomme kansainvälisesti hyvänä. Ensinnäkin: Unohdetaan luotto yksilön lahjakkuuteen. Suomessa on jo ihan riittävästi palloilijoita, jotka haikailevat demographian perään tyyliin ”meillä ei ole riittävästi pelaajia jotka syntyvät voittajiksi.” Lentopallo voisi hyvin näyttää suuntaa joukkuepalloiluissa. Toiseksi: Meidän täytyy kehittää riittävän suuri pelaajapooli. Kolmanneksi: Meidän täytyy saada resursseja ja muutos valmennuskoulutukseen. Ja neljänneksi... Meidän täytyy syvällisesti ymmärtää, mitä määrätietoinen harjoittelu oikeasti on.


Tässä viimeisessä blogissa tuli paljon asiaa, joka sopii koripallon puolelle.

Kyllä se on SE määrätietoinen työ henkilökohtaisella tasolla ja seuratasolla, joka luo meille huippuja. Se kuitenkin edellyttää kilpailua ja tason nostamista kailla kilpailisarjoissa SM sarjoista aina kakkosdivareihin asti joka tasolla. Jos on enemmän kun 10 jotakin, jotka kilpailee samasta asiasta, tapahtuu kehitystä.

Toisaalta meillä on liian kiire kehittää näitä pelaajia. Jo 15 vuotiaana pitäisi olla mestari. Tottakai jos ympärillä samanmoisia mestareita, vähintää kymmenen. Siitä tulee jo mestarijoukkue. Toisaalta ei pidä unohtaa mihin ollaan matkalla. Haluammeko olla korttelin paras, vai haluammeko, että miesten tai naisten maajoukkue menestyy. Haluammeko että seurajoukkueemme menestyy, ainakin melkein omilla kasvateilla.

Selkeää on, että yksilö kehittyy vain ja ainoastaan oman työn kautta. Toki valmentajaa tarvitaan konsultoimaan: mitä, missä, milloin kehittävän silmänsä kanssa.
 

Defence

mahdollisuus kaikille sanoi:
Niin... Yleensä senttereitä on kentällä se yksi varsinainen korin alla taistelemassa. Ja sitten on yksi varsinainen takamies peliä rakentamassa. Muut kentällisen 2-4 paikan pelaajat ovat enenmmän tai vähemmän taitavia monen paikan pelaajia: pitkät ja/tai lyhyet laiturit, heittäjiä, scoraajia, hyvän peliälyn omaavia pallonkäsittelijöitä, jotka rakentavat joukkueen hyökkäyksiä valmentajan kanssa sovittujen kuvioiden mukaisesti....
Siksi tuntuu hullulta nuorissa tämä vain pitkien pelaajien hypetys, kun kentälliseen tarvitaan nimenomaan useita taitavia pelaajia, joilla on urheilullisuutta, nopeutta, heittotaitoa, pelinlukutaitoa, peliälyä, sovittujen kuvioiden ymmärrystä/osaamista.

Toki pitkissä nuorissa on monta hyvää ja taitavaa pelaajaa - ja heidän jatkoon meno on oikeutettua. Mutta nämä pelkällä pituudella menevät ihmetyttävät, sillä he vievät jatkoleirien vähenevässä pelaajamäärässä jonkun taitavan keskimittaisen paikan. Pitkän pelaajan voisi palauttaa oman valmentajan ja joukkueen kanssa kehittämään ominaisuuksiaan, että sitten voisi myöhemmin tulla mukaan leirityksiin, kun on paremmat valmiudet olemassa.
Antakaa mahdollisuus kaiken mittaisille taitaville ja hyvän motivaation omaaville pelaajille. Kenestä vain voi tulla se lupaava hyvä pelaaja aikuisikään & ammattilaiseksi asti.
Defence! Tärkeä suomalaisen nuorisokoripallon kompastuskivi meinaa unohtua näistä luetteloista: puolustus. Tiukoissa tasaväkisissä sekä mm.kovimmissa maajoukkuepeleissä puolustus on avainsana. Kovalla puolustuksella voitetaan pelejä, kun ei anneta tilaa vastustajalle. Mitä kovempi on vastustaja sitä tärkeämpi on puolustuksen rooli ja silloin tarvitaan puolustajalta nopeutta, ketteryyttä, kovuutta, rohkeutta ja urheilullisuutta. Näitä em. ominaisuuksia harvemmin näkee nuorilla nopeasti kasvaneilla pitkillä kukkakeppipelaajilla, jotka vasta miettivät liikkeellelähtöä, kun ketterä keskimittainen peliä hyvinlukeva on jo ehtinyt askeleen edelle hyökkäävää pelaajaa ja pysäyttänyt tämän. Puolustamalla voitetaan pelejä! Näitä hyviä puolustajan ominaisuuksia ei löydy ihan kaikilta, joten se myös on tärkeä valintakriteeri pelaajia valittaessa.

Tässä basket.fi maajoukkuesivuilta muutama poiminta:
Suomen nuorisomaajoukkueiden valmentajat ovat nimittäneet kokoonpanonsa Tukholman Solnassa 12.-16.5.2010 pelattaviin koripallon nuorten PM-kisoihin. Kisamatkalle suuntaa neljä suomalaisjoukkuetta, sillä Pohjoismaiden paremmuus ratkotaan niin 18- kuin 16-vuotiaidenkin tyttöjen ja poikien sarjoissa.

16-vuotiaille pojille kyytiä Tanskalta
- Aika moni kaveri meidän joukkueesta pelasi tänään ensimmäisen kansainvälisen pelinsä ja se näkyi siinä, että Tanska voitti järjestäen kaikki 1-1-tilanteet hyökkäyksessä ja puolustuksessa, summasi Suomen apuvalmentaja Mikko Larkas.

16-vuotiaille tytöille huolimattomuustappio
- Meillä oli ihan täydet mahdollisuudet voittoon, mutta jos me annetaan vastustajalle 16 hyökkäyslevypalloa ja heitetään itse 12 vaparia ohi, ei auta kummastella, miten näin kävi, Rantanen puuskahti.
- Lisäksi vastustaja teki 21 kahden pisteen koria, joista varmaan 19 oikean käden layupeilla. Meillä ei jalat liikkuneet puolustuksessa ollenkaan. Nyt yritetään saada peruskonsepti toimimaan.

Suomalaiset vaisuina toisena PM-kisapäivänä
Ruotsin Solnassa pelattavien nuorten koripallon PM-kisojen toinen pelipäivä jäi suomalaisittain vaatimattomaksi. Päivän aikana pelatusta viidestä ottelusta vain yksi päättyi suomalaisvoittoon: 18-vuotiaat pojat päihittivät aamuottelussaan Norjan 83-60.

18-vuotiaat tytöt vaisuina
- Toistimme järjestäen kaikki eilisen matsin virheet. Tänään vastustaja oli kuitenkin sen verran parempi, että maksoimme mokistamme kovan hinnan, huokaili 18-vuotiaiden tyttöjen päävalmentaja Miikka Sopanen.
- Toisella puoliajalla saimme viimein puolustuksemme toimimaan, mutta parista hyvästä stopista huolimatta emme saaneet palloa koriin millään.

Voitto karkasi 16-vuotiailta tytöiltä
- Levypallopeli ja heittoprosentit koituivat taas kohtaloksemme. Ruotsi haki toisella puoliajalla 13 hyökkäyslevypalloa. Lisäksi me heitetiin viimeisen 20 minuutin aikana puolet vapareistamme ohi ja upotettiin pelitilanneheitot 6/28, eli ei ihme, että jäätiin noinkin kauas taakse, tiivisti alle 16-vuotiaiden tyttöjen päävalmentaja Ilpo Rantanen.
- Siinä lyhyessä ajassa, minkä olemme olleet yhdessä, tämä oli paras maaottelumme. Hyökkäyspäähän on kuitenkin saatava vielä paljon enemmän tekemisen meininkiä ja itseluottamusta, Rantanen jatkoi.

Islanti kuritti 16-vuotiaita poikia
Suomelle ei jäänyt ottelussa juurikaan oljenkorsia käytettäväksi. Islanti vei levypallot selkeästi 57-39 ja pakotti Suomen 21 pallonmenetykseen.
- Ei saatu konetta ollenkaan käyntiin. Pallo ei pudonnut paikkaa vastaan koriin lainkaan. Kun jouduttiin heti alussa takaa-ajajiksi ja takana oli jo yksi heikompi ottelu, meidän pelimme meni mailan puristamiseksi, kertasi 16-vuotiaiden poikien apuvalmentaja Mikko Larkas.

18-vuotiaat pojat väsyivät Tanskaa vastaan
- Alussa oltiin erittäin hyviä, asetuttiin puolustuksessa linjoille ja päästiin juoksemaan nopeita. Toisella jaksolla energia loppui aivan täysin, en tiedä mistä johtui. Pallollinen pelaaja tuli ohi oikealta ja vasemmalta. Kolmannella jaksolla saatiin vähän otetta peliin, mutta liike loppui uudestaan ja Tanska pääsi karkuun, ynnäsi alle 18-vuotiaiden poikien apuvalmentaja Pieti Poikola.

Yllä olevista kevään PM-kisojen raporteista esille nousevat:
-vastustajat veivät suomelta levypallot, jotka pitäisi meidän pitkän pelaajan saada korin alla jos on oikea-aikaisesti tilanteissa mukana
-puolustuksen hitaus, kun jalat ei liikkuneet eikä pysytty vauhdissa mukana ja vastustaja meni tilanteissa ohi. Oliko meillä monta pitkää kentällä yhtäaikaa, kun puolustus oli jäljessä tilanteista?

Defence.

manzu sanoi:
Toisaalta ei pidä unohtaa, että koripalloonkin liittyy niin paljon muutakin, kuin vain pituus. Nopeus, reaktiivisuus neljään eri suuntaan liikuttaessa. TAITO, jonka oppii vain harjoittelemalla oikein oikean ikäisenä ja sitten halu tehdä itsenäistä työtä - onko se sitä sisua. Onko ulkokentät täynnä itseään viihdyttäviä ja opettavia nuoria ??? ??? Onko koulujen salit auki myös kesäisin kokopäivän ja varsinkin sadesäillä harjoitushaluisille nuorille.
Ihan yksin kesällä ei aina onnistu nuorilla omatoimisesti taitoharjoittelu, vaikka halua tehdä työtä olisikin. Kaikilla ei ole sitä ulkokenttää vieressä saatika että pääsisi sisälle, kun koulujen salit ovat kesällä kiinni eikä halleja ole myöskään jokaisella vieressä ja lisäksi mahdolliset auki olevat salit ovat varattuja muillekin lajeille.

manzu sanoi:
Kyllä se on SE määrätietoinen työ henkilökohtaisella tasolla ja seuratasolla, joka luo meille huippuja. Se kuitenkin edellyttää kilpailua ja tason nostamista kailla kilpailisarjoissa SM sarjoista aina kakkosdivareihin asti joka tasolla. Jos on enemmän kun 10 jotakin, jotka kilpailee samasta asiasta, tapahtuu kehitystä.

Selkeää on, että yksilö kehittyy vain ja ainoastaan oman työn kautta. Toki valmentajaa tarvitaan konsultoimaan: mitä, missä, milloin kehittävän silmänsä kanssa.
Nuoret tarvitsevat valmentajan ohjaamaan kesäharjoittelua, ettei tule opeteltua vääriä liikkeitä ja malleja, joista eroon pääseminen voi olla työlästä jos on jo vakiintunut väärin.

Hakalan blogit sanoi:
Taidollisesti pelaajat kehittyvät myös eri tahdissa, ja tähän vaikuttaa sekä harjoittelun määrä, että laatu. Jos pelaajat kokevat harjoittelun mielekkääksi, he todennäköisesti jatkavat pitempään, kertovat harrastuksesa kavereilleen ja edesauttavat tätä positiivista lumipalloa. Onneksemme pelinomaiset harjoitteet ovat sekä parhaita pelaajien kehityksen, että mielekkyyden kannalta.

Huippujen tuottamisessa ja kasvattamisessa on pohjimmiltaan kyse oppimisesta ja kehittymistä. Tällä hetkellä emme ole kovinkaan hyviä tässä, ja jutun toinen puolisko käsitteleekin syksyistä aihetta: Mikä erottaa ekspertin, todellisen huipun, muista kilpailijoista? Vastaus: Määrätietoinen, spesifi harjoittelu (ja kyllä, olemme toistaiseksi kaukana siitä kaikkialla, paitsi aikuisten maajoukkueissa.)
Kesäharjoittelua on mielekästä tehdä myös yhdessä mm. seurojen omat leirit, koripalloliiton kesäleirit sekä kovatasoiset maajoukkueleirit. Mitä tasokkaammassa porukassa pääsee harkkaamaan sitä varmemmin motivaatio säilyy ja kovakin harjoittelu tuntuu mielekkäältä ja kehitystä tapahtuu varmasti.
 

Palkinto työlle

Ihan yksin kesällä ei aina onnistu nuorilla omatoimisesti taitoharjoittelu, vaikka halua tehdä työtä olisikin. Kaikilla ei ole sitä ulkokenttää vieressä saatika että pääsisi sisälle, kun koulujen salit ovat kesällä kiinni eikä halleja ole myöskään jokaisella vieressä ja lisäksi mahdolliset auki olevat salit ovat varattuja muillekin lajeille.
Nuoret tarvitsevat valmentajan ohjaamaan kesäharjoittelua, ettei tule opeteltua vääriä liikkeitä ja malleja, joista eroon pääseminen voi olla työlästä jos on jo vakiintunut väärin.
Kesäharjoittelua on mielekästä tehdä myös yhdessä mm. seurojen omat leirit, koripalloliiton kesäleirit sekä kovatasoiset maajoukkueleirit. Mitä tasokkaammassa porukassa pääsee harkkaamaan sitä varmemmin motivaatio säilyy ja kovakin harjoittelu tuntuu mielekkäältä ja kehitystä tapahtuu varmasti.


Seurassamme on järjestetty harjoitus mahdollisuuksia pelaajille kesäaikaan (pelaajia kaikkiaan n. 50-60) saliharjoituksia n. 15 tuntia viikossa, paikalla 2-4 valmentajaa. Lisäksi ominaisuusharjoitteluun sama määrä aikaa ja valmentajia. Tällä tavoin on tarjottu mahdollisuutta valita itselleen sopivaan ajankohtaan harjoittelumahdollisuus. Harjoituksissa ahkerasti käyviä pelaajia n. 20-30.

Ahkerasti harjoittelevat kehittyvät silmissä harjoitus harjoitukselta. Sitten tulee se joukko pelaajia, joille ei mikään aika tunnu olevan "se hyvä harjoitteluaika". Kun syksyllä pelit alkavat, alkaa taas sama laulu vanhemmilta ja pelaajilta miksi en pelaa tossa "ykkös joukkueessa ja noita ton sarjan pelejä". Kun vielä saisi sen ymmärryksen näille "sohvaperuna pelaajille" ja heidän vanhemmilleen, että harjoittelun kautta sitä kehitystä tulee. Kyllä se peliaika ansaitaan kovalla työllä vaikka ei taidot vielä niin hyvät olisikaan kuin ehkä "pelaajalla joka ei ole kiinnostunut harjoittelemaan". Usein kuulee vanhempien asenteen kesäharjoitteluun "nythän on kesäloma", "kun se meidän lapsi tulee siellä harjoituksissa, niin väsyneeksi ja paikatkin kipeiksi" jne. Meidän lapsi alkaa harjoittelemaan sitten kun pelitkin lähestyy.

Kun vähän kovistelet pelaajia ja vanhempia, että teidän lapsi ei ole ensi kaudella näillä kesäharjoittelu näytöillään paikkaansa "ykkösjoukkueessa ansainnut", niin ensimmäisenä onkin sitten vastaus valmiina. Meidän tyttö ei sitten varmaankaan jatka, jos asia on näin. Itse olen sitä mieltä, että lopettakoon sitten, jos ei kiinnosta harjoitella. Kyllä se lopettaminen tulee ennemmin tai myöhemmin. Usein kyllä huomaa, että tällaisille lapsille annetaan aivan liikaa anteeksi muiden pelaajien kustannuksella. Annetaan motivoituneille harjoituksissa ahkerasti käyville pelaajille paras oppi ja kehittymisen mahdollisuus ja palkitaan se myös pelaamisella siellä "ykkös joukkueessa", vaikka menestys peleissä sitten huonompi olisikin.

Motivointi, vaatiminen ja lasten kasvattaminen kovaan työntekoon tuntuu monilta vanhemmilta kadonneen kokonaan ja se on siirretty seurojen valmentajille yksistään. Mikään ei tule toimimaan pitkällä jänteellä, jos ei vanhemmat ymmärrä olla yksi tärkeä osa koko tätä lapsen kasvattamisen kokonaisuutta. Tukea ja kannusta pitää tulla kummastakin suunnasta. Vanhempien pitää omalta osaltaan työntää lapsiaan eteenpäin, eikä vain olla sivusta katsoja, joka on aina vain kommentoimassa kaikkea tekemistä.

Tämä on myös yksi syy miksi esim. pelaajia siirtyy toisiin seuroihin. He yksinkertaiseti haluavat päästä sellaiseen ympäristöön, jossa he saavat harjoitella hyvässä valmennuksessa ja sellaisten pelaajien kanssa, jotka oikeasti haluavat harjoitella ja kehittyä paremmiksi. Mielestäni tämä on hyvä ratkaisu niille pelaajille, jotka tätä kautta perustelevat seurasiirtoaan. Toinen äärilaita sitten onkin pelaajien "kalastaminen" seurasta, jossa harjoittelu mahdollisuudet ovat hyvät ja valmennus kunnossa. Usein "kalastamisen" tarkoitus onkin vain saada omaan seuraan/joukkueeseen ne parhaat pelaajat, jotta voidaan voitta mestaruuksia. Nämä oman joukkueensa kovat minuutit pelanneet pelaajat sitten istuvat uudessa menestyvässä joukkueessaan penkin päässä. Siihen se motivaatio katoaa ja taitojen kehityskin jää harjoituksiin, ei niitä peleissä pääse kehittämään.
 

Vieras

Kauhistus! sanoi:
Ei kai tämä nyt näin vakavaa ole ?!?

Toisille on erittäin vakavaa - tuskien ja kyynelten kautta kansainväliseen ammattiin.

Toisille ei ole.

Hyvin nuorena on päätettävä, kumman valitsee tai kuinka paljon jostakin sieltä väliltä. Oma määränpää on tärkein valinta, sitten seuraa työn määrä sen mukaisesti. Ja lisäksi on tyydyttävä siihen, jos ei pärjää kilpailussa haluamallaan tasolla. Ainahan on mahdollísuuksia harrastaa koripalloa, ihan yli seitsenkymppiseksi asti!
 

Vaihtoehtoja

Kauhistus! sanoi:
Ei kai tämä nyt näin vakavaa ole ?!?

Et näköjään ymmärtänyt ajatusta harjoitusmahdollisuuksiin kesällä.

Tässä vielä selvennystä.

Mitä tekemistä on vakavuudella sen kanssa, että pelaajille annetaan näin paljon mahdollisuuksia harjoitella. On varaa valita, mitä haluaa tehdä tai olla tekemättä, oman halun mukaisesti. Ei ole pakko harjoitella, jos siltä tuntuu. Ne ketkä haluavat, niille on suotu useampi mahdollisuus harjoitella itselleen sopivaan aikaan.

Kommenttisi perusteella kyseiset harjoitusmahdollisuudet, eivät sinua kiinnostaisi. Se hyväksyttäisiin täysin, mutta ei sinun paikkasi silloin myöskään olisi kilpajoukkueessa, vaan harrastejoukkueessa, onneksesi tällainenkin mahdollisuus sinulle löytyisi. Arvostetaan kovaa työ moraalia omaavia pelaajia ja annetaan heille mahdollisuus harjoitella ja pelata sen mukaisesti.
 
Viestejä
117
Ehdotus sanoi:
Tietoa : yhden kärkipään (96) joukkueen pelaajista ei ketään all starsissa koska eivät läpäiseet testiä ;D ja toiset evät halunneet viellä. Toivottavasti maa coutsit eivät niin pilkun tarkkavaisa olisi noissa "testeissä" vaan menisivät "kentälle" kattomaan ketkä olisivat potentiaalisia jengiin . (niin teki 86 joukkueen päävalmentaja aikoinaan ja hyvää jälkeä syntyi)
mikäs tämä 96 joukkue on???
 

Onko tietoa

15 v. pojilla ja tytöillä näkyy olevan ohjelmassa maaottelut Viroa vastaan tallinnassa tulevana maanantaina 21.6. Onko kenelläkään tietoa, missä ja moneltako ottelut pelataan? Sitä voisi vaikka innostua matkustamaan Tallinnaan katsomaan poikien ja tyttöjen debyyttejä susi-paidassa.
 

Oraakkeli

Onko tietoa sanoi:
15 v. pojilla ja tytöillä näkyy olevan ohjelmassa maaottelut Viroa vastaan tallinnassa tulevana maanantaina 21.6. Onko kenelläkään tietoa, missä ja moneltako ottelut pelataan? Sitä voisi vaikka innostua matkustamaan Tallinnaan katsomaan poikien ja tyttöjen debyyttejä susi-paidassa.
Siitä vaan Eesti - Soome -sanakirja käteen... Tämä tieto löytyy Viron Korvpalliliit:n sivuilta. Eli basket.ee
Uue nädala alguses peavad Eesti noortekoondised Audentese spordihoones sõpruskohtumisi Soome eakaaslastega. Väljakul saab näha tüdrukute ja poiste U15 koondisi ning Euroopa meistivõistluste B-divisjoni finaalturniiriks valmistuvat poiste U18 koondist.

Ajakava:

E21.06
17:00 Eesti-Soome T15 (väike saal)
17:00 Eesti-Soome P15
19:00 Eesti-Soome P18

T22.06
10:00 Eesti-Soome T15 (väike saal)
10:00 Eesti-Soome P15
12:00 Eesti-Soome P18
 

Vieras

Ennusta oraakkeli ketä sinne Viroon lähtee, kun ei basket.fi:stä löydy?
 

visitor

tyst sanoi:
Missään nimessä ei spekulointeja junioripelaajien nimillä!!
Joo, ehdottomasti samaa mieltä.
Antaa juniorien kehittyä rauhasta ja nauttia pelaamisesta ilman nettihuutelijoiden ja puskasta ampujien asettamia paineita.
 

Onko tietoa

Vieras sanoi:
Ennusta oraakkeli ketä sinne Viroon lähtee, kun ei basket.fi:stä löydy?
Eiköhän basket.fi julkaise joukkueet heti, kun ne tänään päättyvän leirin jälkeen ovat selvillä. Eli ei tarvitse ennustella, vaan odotella.
 

edustusvalinnat

Oraakkeli sanoi:
Siitä vaan Eesti - Soome -sanakirja käteen... Tämä tieto löytyy Viron Korvpalliliit:n sivuilta. Eli basket.ee
Uue nädala alguses peavad Eesti noortekoondised Audentese spordihoones sõpruskohtumisi Soome eakaaslastega. Väljakul saab näha tüdrukute ja poiste U15 koondisi ning Euroopa meistivõistluste B-divisjoni finaalturniiriks valmistuvat poiste U18 koondist.

Ajakava:
E21.06
17:00 Eesti-Soome T15 (väike saal)
17:00 Eesti-Soome P15
19:00 Eesti-Soome P18

T22.06
10:00 Eesti-Soome T15 (väike saal)
10:00 Eesti-Soome P15
12:00 Eesti-Soome P18
Suomen maajoukkueiden tapahtumakalenterista näkee myös nuorten maajoukkueiden ohjelmat:
.basket.fi/maajoukkueet/kalenteri/

Samoin basket.fi sivuilla Maajoukkueet-otsikon alla löytyy nuorten maajoukkueiden valitut kokoonpanot tytöt & pojat 15-, 16-, 18- ja 20-vuotiaat:
.basket.fi/maajoukkueet/pelaajat/

tyst sanoi:
Missään nimessä ei spekulointeja junioripelaajien nimillä!!
Koko kokoonpanoa ei aina oteta mukaan kaikkiin maajoukkuereissuihin, mutta ko. pelaajien leiritysten jälkeen valinnat seuraavaan tapahtumaan tehdään. Nuorten maajoukkueryhmäläisten nimet ovat tuolla basket.fi esillä, niin miksi ei saisi kertoa ketä kulloinkin leirin jälkeen on valittu seuraavaan tapahtumaan?

visitor sanoi:
Joo, ehdottomasti samaa mieltä.
Antaa juniorien kehittyä rauhasta ja nauttia pelaamisesta ilman nettihuutelijoiden ja puskasta ampujien asettamia paineita.
Ihme hyssyttelyä... Nuorten maajoukkueryhmät on julkaistu, niin miksi ei saisi kertoa ketä leirien jälkeen on seuraavaan tapahtumaan nimetty?
Maajoukkuetoiminta ei pitäisi olla "vain sisäpiirin juttu", joten mukava on aina kuulla ketä Suomea on lähdössä edustamaan ohjelmassa nimettyihin maajoukkuetehtäviin.

Onko tietoa sanoi:
Eiköhän basket.fi julkaise joukkueet heti, kun ne tänään päättyvän leirin jälkeen ovat selvillä. Eli ei tarvitse ennustella, vaan odotella.
 

topic-pyyntö v:lle 2010

miksette sanoi:
miksette perusta omaa topiikkia tälle vuodelle?
Näyttäisi sivulta 21 lähtien tämä keskustelu ollut vuoden 2010 maajoukkueleireistä.
Pyyntö topic-valvojille: voisitteko perustaa uuden otsikon Maajoukkueleirit 2010 ja siirtää tästä topicista sivulta 21 alkaen keskustelut uuden 2010 otsikon alle? Saataisiin tämän 2010 vuoden keskustelut omaan topikkiin. Kiitos.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös