Vs: Boston Celtics - Celtic Pride
Otteluraportti: NBA 30/12/2009 Boston Celtics @ Phoenix Suns (98-116)
Otteluun lähdettäessä alkuasetelma suosi Phoenix Sunsia, joka oli kaksi päivää aiemmin voittanut L.A. Lakersin lukemin 103-118 ja tuli siis otteluun äärimmäisen itsevarmana. Boston taas tulisi illan otteluun tuttuun tapaan ilman Paul Pierceä ja Marquis Danielsia, mutta tämän lisäksi myös Golden State -pelissä loukkaantuneet Kevin Garnett sekä Glen Davis joutuisivat seuraamaan kamppailua vaihtopenkiltä. Joukkueet olivat kohdanneet kuluvan kauden aikana jo kerran aikaisemmin, kun Suns Jason Richardsonin johdolla heitti itsensä 110-103 voittoon Bostonin TD Gardenissa, tämä oli Celticsille kauden ensimmäinen tappio.
Bostonin näkökulmasta tärkeää tulisi olemaan Phoenixin liigan parhaan hyökkäyspelin puolustaminen sekä kapean rotaation vuoksi myös virhevaikeuksista poissa pysyminen. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Suns heitti myös 12 kolmen pisteen heittoa, eikä tälläistä ilotulitusta haluttaisi kokea enää uudestaan. Phoenixin taas tulisi pelata normaalia peliään Bostonin loukkaantumisista huolimatta, eikä aliarvioida Celticsin joukkuetta.
Ottelu lähti käyntiin arveltua hitaammalla temmolla, kun Celtics pelasi palloa sisään Perkinsille, Wallacelle ja ajoittain myös Rajon Rondolle. Edellä mainittujen pelaajien lisäksi myös Tony Allen aloitti pelin aggressiivisesti ja rankaisi Phoenixia toistuvasti huolimattomista syötöistä tai löysästä hyökkäyspelaamisesta. Tilanne näytti Bostonin kannalta lupaavalta ensimmäiset neljä minuuttia, kunnes Suns 18 pistettä ensimmäisessä erässä heittäneen Amar'e Stoudemiren johdolla käynnisti 0-16 runin ja heitti itsensä jo 14-28 johtoon.
Phoenix aloitti toisen erän 1-6 runilla, kun Sunsin energinen penkkimiehistö keräsi talteen jokaisen mahdollisen levypallon, niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Bostonilta Ray Allen, Tony Allen sekä Eddie House onnistuivat satunnaisesti, mutta Phoenixin johto pysyi kuitenkin koko ajan 10 pisteen tuntumassa ja puoliajalle lähdettiin Sunsin johtaessa lukemin 49-61.
Kolmas neljännes oli edellisten tapaan yhtä vuoristorataa. Erän aikana johto vaihteli epäsäännöllisesti 20 ja 10 pisteen välillä, kun Eddie House ja Channing Frye vuorotellen onnistuivat kaukoheitoissaan. House ei kuitenkaan pystynyt säilyttämään heittovirettään muutamaa minuuttia pidempää ja kun Boston ei löytänyt Fryen heittopelille vastausta, lähdettiin neljättä erää pelaamaan tilanteesta 73-90.
Neljäs erä oli Boston-fanaatikon silmin melko rumaa katseltavaa. Molemmat joukkueet olivat jo asentaneet penkkiviisikkonsa kentälle, sillä erotuksella, että puolet Bostonin vaihtomiehistä olivat joko loukkaantuneina tai siirretty muiden pelaajien loukkaantumisten vuoksi aloitusviisikkoon. House ja Frye jatkoivat kaksintaistoaan, mutta johto ei edelleenkään kutistunut 15 pistettä pienemmäksi. Ottelun viimeisten "roskaminuuttien" pelailun jälkeen lopulliseksi tulokseksi kehittyivät lukemat 98-116 ja Phoenix oli voittanut molempien konferenssien kärkijoukkueet perätysten.
Celtics esiintyi jo toista kertaa perätysten ala-arvoisesti. Piercen ja Garnettin poissaolo näkyi, ehkä hieman yllättäen, enemmän puolustus- kuin hyökkäyspäässä. Frye - Phoenixin ehkä paras kaukoheittäjä - jätettiin vapaaksi kolmen pisteen kaarelle kerta toisensa jälkeen ja myös Jason Richardson juoksi sallimattoman paljon 1-vastaan-0 koreja. Rajon Rondo ansaitsee kuitenkin kunniamaininnan, jopa loukkaantuneena hän pystyi ajoittain dominoimaan ottelua, vaikkei rajoittuneen liikkuvuutensa takia ollutkaan oma itsensä puolustuspäässä.
Phoenix taas pelasi alkuminuuttien haparoinnin jälkeen erinomaisen pelin. Ensimmäinen erä oli Stoudemiren dominanssia, mutta tämän jälkeen Steve Nash teki erinomaista työtä Bostonin puolustuksen puhkomisessa ja heittopaikkojen luomisessa. Kaiken tämän lisäksi Suns suoritti hyvin myös puolustuspäässä, vaikka Bostonin skeleton-crew saikin aikaiseksi 98 pistettä.
Ottelun hahmo oli ehdottomasti 26 pistettä heittänyt ja 10 levypalloa kerännyt Channing Frye. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Jason Richardson pommitti kolmen pisteen kaaren takaa kuusi onnistunutta heittoa, mutta tällä kertaa Frye otti haasteen vastaan ja heitti Bostonin liigan parasta puolustusta vastaan kuusi kolmen pisteen heittoa, joista suurin osa tuli ottelun ratkaisutekijäksi leimatun kolmannen erän aikana, kun Rajon Rondo yritti yksin tuoda Celticsiä takaisin peliin. Tehokkaan hyökkäyspelin lisäksi Frye kunnostautui myös puolustuspäässä hakien 10 levypalloa ja puolustaen Rasheed Wallacea kohtalaisen hyvin.
Channing Fryen lisäksi myös 18 pistettä ensimmäisessä erässä heittänyt Amar'e Stoudemire pelasi hyvin. Amar'e pelasi tänään monipuolisesti; osan pisteistään hän hankki hakemalla hyökkäyslevypalloja, osan 1-vastaan-1 suorituksilla ja osasta hän taas saa antaa kaiken kunnian Steve Nashille. Stoudemire olisi voinut tänään heittää helpostikin 35 tai 40 pistettä, mutta joutui virhevaikeuksiensa takia istumaan vaihtopenkillä todella paljon, kokonaisuudessaan hän pelasi ainoastaan 23 minuuttia.
Bostonilta onnistuivat heittonsa löytänyt Eddie House sekä Shelden Williams. Aiemmin kaudella huonosti heittänyt House heitti tänään viisi kolmen pisteen heittoa ja yritti yksin Rondon kanssa käynnistää pientä runia kolmannella neljänneksellä. Williams taas pelasi minuuttinsa vakuuttavasti ja saa varmasti lisää vastuuta tulevaisuudessa, hänen iltapuheensa käsitti tänään 14 pistettä ja viisi levypalloa.
Alempana vielä ottelun merkittävintä statistiikkaa:
Channing Frye 26pts/10reb/2stl/2blk (FG 9/15 3PFG 6/10)
Amar'e Stoudemire 26pts/7reb (FG 11/14)
Leandro Barbosa 17pts/4ast/4stl (FG 5/12 FT 6/7)
Eddie House 19pts (FG 7/13 3PFG 5/7)
Shelden Williams 14pts/5reb (FG 4/8 FT 6/10)
Tony Allen 12pts/7reb/6ast/3stl (FG 3/8 FT 6/6)
Boston, fast break pts: 20
Phoenix, fast break pts: 11
NBA.comin virallinen infopaketti ottelusta:
http://www.nba.com/games/20091230/BOSPHX/gameinfo.html