Yksi kiinnostava twist tämän kauden Draftissa on se, että tämän vuoden porukkaa pidetään yleisesti hiukan keskivertoa kehnompana ja kesken jääneen kauden (sekä mahdollisesti puuttumaan jäävien draft combinien jne.) takia myös joukkueilla on vähemmän dataa käytettävissään valintaa varten. Niinpä moni onkin jo spekuloinut sillä, että kenties useampikin joukkue olisi tänä vuonna halukas treidaamaan pickejään alemmas. Sitten kysymys kuuluu, kuinka moni on halukas treidamaan ylöspäin ja millä hinnalla? Bullsin näkökulmasta tilanne muuttuu myös kiharaisemmaksi, jos on odotettavissa, että olisi jokseenkin todennäköistä, että yksi tai kaksi Bullsia ennen varaavaa joukkuetta vaihtuukin.
Toinen asia. Karnisovas näköjään lupaa, että Bulls varaa parhaan mahdollisen pelaajan - tämähän on se konsensushokema jota kaikki hokevat. Kampailu meemien ”best talent” vs. ”best fit” on jo aikoja sitten kääntynyt ”best talentin” voitoksi. Kiinnostavampi on musta toi muotoilu, että Bulls hakee pelaajaa, joka "auttaa meitä niin ensi vuonna kuin tulevaisuudessakin" (
help us next year and in the future). Pitäisikö tämä lukea niin, että mitään "ihan kehitysprojekteja" ei olla varaamassa, oli potentiaalinen upside sitten kuinka korkea hyvänsä? Jos noin, niin muutaman top-10 prospektin ovet saattoivat sulkeutua jo tuohon kommenttiin?
Koska Anthony Edwards on niin selkeä ykköspick tällä hetkellä, sivuutan hänet kokonaan. On aika epätodennäköistä, että mies putoaisi nelosena valittavaksi – ja tietty samankaltaisuus Zach LaVinen pelaajaprofiilin kanssa tekee hänet ehkä muutenkin vähemmän houkuttelevaksi prospektiksi nimenomaan Bullsin kannalta.
On toki kai periaatteessa mahdollista, että Bulls myy Zach LaVinen kaveriensa luokse Minnesotaan (josta tulikin!) ja nappaa kaupan osana ykköspikin ja Edwardsin (täyttämään LaVinen jättämän aukon) jonka sitten toivoisi sopivan paremmin johonkin mahdolliseen tulevaan joukkuekonseptiinsa. Mutta se lienee jo toisen spekulaation paikka se.
Koska Karnisovas sanoo virallisesti valitsevansa ensisijaisesti talenttia eikä sopivuutta, ajattelin harrastaa sen verran ajatuksellista jäynää, että koitan hahmottaa tilannetta ennemmin sopivuuden, tai oikeastaan pelipaikkojen näkökulmasta.
NB. En ole seurannut itse tämän vuoden draft-pelaajia lainkaan niin paljoa kuin joinakin aiempina vuosina ja osasta pelaajista olen nähnyt vain lyhyitä YouTube-pätkiä / lukenut kommentaareja netistä. Siksi omien huomioiden ohella itse asiassa merkittävä osa kommenteista alla perustuu jonkinlaiseen ammattikommentaattorien kommenttien siivilöimiseen (mikä siellä on yhteistä, mistä ollaan pääsääntöisesti samaa mieltä).
NB2. Laitan jokaisen pelaajan nimen eteen yleisimmin käytetyn pelipaikka-markkerin ja perään (suluissa) sijan jonka pelaaja on saanut nba.com:in kootussa kymmenen Mock Draftin keskiarvoissa – ei siis sitä mikä on useimmin valittu sija, vaan raaka keskiarvo sijoista.
Kymmenen top pickin joukossa olisi tällä hetkellä tarjolla:
Takamiehiä.
Jos Bulls haluaa jonkun jakamaan palloa esim. Markkaselle (tai jopa LaVinelle), niin takamies olisi hyvä veto. Etenkin kun Coby White ei ainakaan vielä ole ihan huippujoukkueen ykköspelintekijä (voi kenties kasvaa sellaiseksi vuosien saatossa). Myös LaVinen peli helpottuisi jos hänen ei tarvitsisi kantaa vastuuta pelinrakentamisesta (ja sitten niitä tekopaikkoja voisi siunaantua muillekin!). Jos jengin parhaat pelintekijät ovat tällä hetkellä Denzel Valentine ja Ryan Arcidiacono, niin lienee selvää, missä se talenttivajaus piilee.
PG LaMelo Ball (pick 2)
Aika monen Mock Draftin kakkonen (jopa ykkönen joissakin) ja ihan mahdollinen pick jopa Warriorsille (kasvatetaan pääomaa tulevaisuuteen). Toisaalta juuri Warriors lienee se seura joka voisi todennäköisimmin treidata alaspäin jos saa siitä hyvän korvauksen jonkin ”win-now” tyyppisen pelaajan muodossa: Warriors varmastikin haluaa olla ensi kaudella taas mestaruuskandidaatti (Golden Staten runko ei ole loputtomiin hyvässä kunnossa ja tarjolla).
Ball edustaa tätä NBA:ssa nousevaa trendiä á la iso pelintekijä (Simmons, Doncic – LeBronistakin on tullut sellainen) joka omaa ilmiömäisen syöttötaidon jota ruokkii sekä luova että korkea koris-IQ. Ja pallo tosiaan pysyy miehellä kädessä. Tässä mielessä voisi olla Bullsillekin ihannevaihtoehto jos olisi saatavilla. Toisaalta Ballin puolustushalukkuudesta ja -kyvystä on esitetty aika kriittisiäkin arvioita (kuinka paljon takamieskaksikko Ball – LaVine vuotaisi?), eikä skoraaminenkaan ole ainakaan vielä nuorukaisen vahvuuksia. LaMelo on kuitenkin myös yksi draftin nuorimpia, että kehitykselle lie vielä tukusti tilaa.
PG/G Killian Hayes (pick 9)
Ulmin jenkkisyntyinen takamies on Ballin tavoin todella nuori (täytti juuri 19) ja vahvuudetkin ovat samankaltaiset: pelinrakennus, syöttötaito, koris-IQ. Toisin kuin Ball, Hayes myös skoraa tehokkaasti (59% true shooting). Siis kaikkea mitä Bulls kaipaisi todella paljon.
Toisaalta miinuksiakin on esitetty kasapäin: ei ole räjähtävä tai riittävän atleettinen (onko tää taas tää jenkki-ennakkoluulo, että kun pelaa Euroopassa, on automaatisesti jotakin taikinaa?). Pallonmenetyksiä myös tulee aika paljon (ballhandling ongelma?). 1-on-1 pakissa on raporttien mukaan puutteita, mutta koris-IQ auttaa off- ball pakissa merkittävästi (vrt. LaVinen päinvastainen tilanne).
Bubbling under:
G Tyrese Haliburton (pick 7)
Basic comments: Syöttää ja heittää kolmosia hyvin sekä ryöstää palloja. Ei osaa luoda itselleen tai tuota ajouhkaa.
Laitureita
Toinen Bullsin ilmiselvä ongelma on kolmospaikan tyhjyys. Otto Porter Jr. on mielestäni edelleen koko NBA:n 3&D eliittiä, mutta valitettavasti mies on viettänyt varmaan puolet urastaan saikulla. Chandler Hutchisonissa on laituripotentiaalia, mutta se ei vain näy realisoituvan, ja Valentinekin lienee paremmin kotonaan kakkospaikalla (enkä ihan usko Valentinen kykyjen riittävän aloituskokoonpanon kolmoseksi anyway).
SF Deni Avdija (pick 4)
Avdija on noussut raketin lailla eri Mockeissa talven jälkeen – osin varmaankin hyvän Eurokauden siivittämänä. Toisaalta hiukan pelottaa nuo jatkuvat vertailut Luka Donciciin, että onko mukana vähän hypeä jolle ei ole perusteita? Luka oli kuitenkin NBA:han tulleessaan Euroliigan MVP ja monivuotinen Euroopan huippuseurojen ammattilainen. Avdija on pelannut vasta kuluneella kaudella aikuisten sarjaa ja isoimmat näytöt ennen tätä kautta ovat tulleet alle 20-v maajoukkuepeleistä.
Joku kommentaattori käytti Avdijasta klassista ilmaisua ”Jack of all trades” - jonka usein unohtuva loppuliite pitäisi aina muistaa: ”and master of none”. That said, kyllähän kaveri näyttää ainakin noissa Europelien / alle 20-v. kisojen konteksteissa todella hyvältä. Ja periaatteessahan Avdijassa on kaikkea sitä mitä juuri Bulls tarvitsisi: syöttötaitoa, pelintekijyyttä, kokoa ja liikkuvuutta, puolustusta, nopeaa / transition-hyökkäys taitoa, katkojaa… Kääntöpuolella heittotaitoa kritisoidaan yleisesti ja staatisemman hyökkäyksen kanssa Avdijan kyvyt tuntuu hiukan katoavan. Onko liian "raw prospect" vai riittääkö näytöt?
SF Isaac Okoro (pick 8)
Huikean kova ja atleettinen puolustaja – tullakseen huippu 3&D-pelaajaksi pitäisi vain jostakin löytää se 3. Monissa Mockeissa lasketaan ideaali-pickiksi Hawksille joilta löytyy tulivoimaa vaikka muille jakaa, mutta defensive stopper puuttuu. Vaikka onkin periaatteessa laituri, lienee aika päällekkäinen talentiltaan Kris Dunnin kanssa.
Bubbling under:
G/F Devin Vassell (pick 10)
Basic comments: Monien mielestä ideaali 3&D: hyvä joukkuepuolustaja ja heittäjä – ei kuitenkaan pelin tai paikkojen luoja. Monet ennakoivat sujuvaa sirtyvyyttä NBA-tasolle.
Isoja
Hätäisesti katsoen Bullsilla on vähemmän ongelmia isossa päässään kun takamiesten ja laiturien kohdalla, mutta jos rehellisiä ollaan, niin eipä Bullsin isojen osastokaan ole (ainakaan tällä hetkellä) mitään NBA:n eliittiluokkaa. Jos Bulls valitsee jonkun ”ison” pelaajan, se merkinnee myös erilaisia seurauksia periaatteessa kai kuitenkin tulevaisuuden ytimeen laskettavalle kolmikolle Markkanen, Carter Jr. ja Gafford: kaikille ei riitä yhtä paljoa peliaikaa.
C James Wiseman (pick 3)
Wiseman on todella mielenkiintoinen tapaus joka on joissakin Mockeissa lähempänä kymppi-pickiä ja kuitenkin esim. NBA:n kokoomalistalla sijalla kaksi. Ainakin hän jakaa mielipiteitä. Myös Bulls-kommentaattorit näyttävät jakautuvan kahteen leiriin: toisten mielestä Wiseman on ”just the guy” (joidenkin mukaan jopa niin arvokas, että kannattaisi yrittää treidata ylöspäin Wisemanin takia) ja toiset pelkää kuollakseen, että Wiseman on vielä saatavilla nelospickillä ja Bulls valitsee hänet. Tilanne muistuttaa tässä mielessä parin vuoden takaista Michael Porter Jr:in tapausta...
Mies on iso (7-1) ja atleettinen, monien mukaan ainutlaatuinen olento (vähän Zionin erityislaatuisuuten jopa viitaten). Optimistien mukaan Wiseman on seuraava dominoiva NBA-sentteri – ja valmis tekemään tulosta samantien niin oman korin kuin hyökkäyskorinkin alla. Toisaalta monet huomauttavat merkittävistä kehitystarpeista ja NCAA-uran sotkuista (Wiseman erosi joukkueestaan ennen joulua keskittyäkseen draftiin!): aika monelle ratkaisu on ollut punainen vaate – jos mies kohtelee joukkuettaan ja kavereitaan näin, mikä hän on miehiään?
Jos Warriors päättää pitää pickinsä, monet analyytikot uskovat, että nimenomaan Wiseman on heidän miehensä (olettaen, että Edwards tosiaan menee Minnesotaan) – ellei se sitten ole seuraava eli...
PF Obi Toppin (pick 5)
Mutkia hiukan suoristaen Obi Toppin vaikuttaa Lauri Markkasen aggressiviselta kaksoselta. Kaveri heittää kolmosia ja ajaa hyvin korille – ongelmien löytyessä puolustuksesta. Lauri lienee parempi kolmosheittäjä, mutta Toppin kiilannee Markkasen ohi korinaluspelaamisessa (hyökkäys) ja yleisessä aggressiivisuudessa. Toisaalta Toppinia syytetään puolustuksessa haluttomuudesta ja pick&rolleista kakkoseksi jäämisestä – Markkanenkin taitaa ansaita osansa noista pick&roll jälkeenjäämisistä, mutta Laurin puolustusongelmat eivät taida olla ensisijaisesti asennekysymyksiä.
CBS:n Mockissa ajateltiin, että Toppin täydentäisi hienosti Markkasen ja Carter Jr:n peliä – joku toinen voisi sanoa, että Toppin nimenomaan kilpailisi näiden kanssa eikä kaupungissa välttämättä ole tilaa kaikille. NBC Sports puolestaan nosti Toppinin jopa Warriorsin pickiksi kakkoseksi ja jengin vakavaksi avauskentällisen optioksi loppukaudesta.
C Onyeka Okongwu (pick 6)
Okongwua kutsutaan termillä ”undersized big” (6-9) ja optimistisimmillaan vertailu käy Bam Adebayoon. Monilla kommentaattoreilla on selvästi meneillään argumentaatio-kisa, kumpi on draftin paras iso pelaaja: Wiseman vaiko Okongwu. Kolmansien mielestä se on tietty Toppin (joka toki on enemmän nelonen kun muut kaksi ovat melko puhtaita senttereitä).
Okongwua pidetään nimenomaan erinomaisena korinaluspelaajana (eritoten hyökkäyksessä). Samalla moni tunnustaa, että pakissa on kyse vielä paljon lähinnä potentiaalista (voimaa ja iso syliväli löytyy). Okongwu on myös noussut ihan viime aikojen Mockeissa koko ajan korkeammalle, että juuri tällä hetkellä hänen trendinsä näyttää olevan ylöspäin.
~*~
Muutama ajatus Bulls-näkökulmasta
Jos LaMelo Ball on edelleen valittavissa neljännellä kierroksella, niin en ole pettynyt tai harmissani, jos Bulls valitsee hänet. En kuitenkaan treidaisi ylöspäin, ainakaan Markkasta tai Carter Jr.:ia, hänen saamisekseen. En ehkä edes LaVinea, ainakaan ilman jotakin kohtuullista paluupostia pickin lisäksi.
Killian Hayesiin voisin olla tyytyväinen sellaisenaan. Itse asiassa tyytyväisempi kuin muutaman hänen edelleen Mock Drafteissa rankatun pelaajan valitsemiseen. Hayes myös täyttäisi (luultavasti) AK:n vaatimuksen, että pitäisi olla apua jo ensi kaudella, koska ei ole nuoresta iästään huolimatta enää mikään ihan aloittelija ammattikoriksessa.
Korkean koris IQ:n omaavan ja myös käytännössä syöttötaitoisen pelintekijän tarve on mielestäni huutava – mikäli Bulls haluaa hyödyntää isoja lupauksiaan Markkasta ja Carteria. Niin kauan kun LaVine tai White päättää, minne pallo menee, Markkanen ja Carter on sivuraiteilla Bullsin pelistä.
Omalla (huippu)tasollaan pelaava Satoransky tai kenties enemmän unelmahöttöä edustava ajatus CP3:n pestautumisesta Bullsiin tietty vähentäisi painetta valita Draftista pelintekijä ja avaisi mahdollisuuksia punnita myös muita pelipaikkoja. Siis minun mielestäni. AK voi ajatella toki toisin.
Myönnän, että ajatus Deni Avdijasta kuumottaa hiukan. Siinä olisi paljon mahdollisuuksia, mutta myös bust-potentiaalia. Paljon riippunee siitä, miten ”valmiina” NBA:han AK & co. häntä pitävät – tai miten vakavasti meidän tulee tulkita AK:n kommnettia, että draftatun pelaajan tulisi voida auttaa jengiä jo ensi kaudella (eli ei draftata projekteja).
Tästä näkökulmasta Devin Vassell saattaisi olla jopa parempi valinta kolmospaikalle kuin Isaac Okoro, mutta vakavasti ottaen, en usko, että Bulls tulee valitsemaan kumpaakaan. Jos Bulls ottaa laiturin, se lienee Avdija.
Jos Bulls valitsee draftissa ison pelaajan, se merkinnee samalla joko jonkun nyt joukkueen nuoreen ytimeen kuuluvan pelaajan ohittamista (kauppaamista) tai vähintäänkin kovaa kilpailua pelipaikoista, mikä johtanee sitten myöhemmin, Trade-Deadlinen tai ensi off-seasonin aikaan jonkun lähtöön.
Itse tosiaan ajatttelen toisin kuin CBS, että Toppinin valinta iskisi nimenomaan Markkasen tulevaisuuteen (joka toki voisi olla parempi jossakin muualla – mutta myös surkeampi). Joukkueen kannalta – jos siis Lauri jätetään nyt spekulaation ulkopuolelle – kysymys on mielestäni vaihtokaupasta: haetaanko Laurin vaiko Toppinin vahvuuksia ja kumman heikkoudet on suunnitellun tulevaisuuden kokonaisuuden kannalta merkittävämpiä – ja mitä painaa päätöksessä se, että Laurin kohdalla useimmat noista ovat jo tiedossa kun taas Toppinin kohdalla asioista täytyy vielä ottaa ensin selvää?
Wisemanin ja Okongwun kohdalla Daniel Gafford lienee ensimmäisenä tulilinjalla. Kisa sentterin (vähintään kakkos- mutta kenties myös ykkössentterin) paikasta alkaa silloin toden teolla. Samalla myös Carter Jr. Saattaa joutua hankalaan tilanteeseen – ellei saa joukkueen johtoa vakuutettua siitä, että hän – eikä Lauri – on joukkueen tulevaisuus nelospaikalla.
Joukkueen edun kannalta tämän kaltainen kilpailu pelipaikoista on tietenkin vain plussaa – tai ainakin periaatteessa niin. Pidetään parhaat ja lempataan heikoimmat pois.
~*~
Suomi-lasien läpi maailmaa ja Bullsiakin katsovana olisin itse ilahtunut nimenomaan pelintekijän valinnasta. Haluaisinhan nähdä Laurin saavan mahdollisuuden todistaa osaamisensa (ja saada mahdollisuuden kehittyä pelaajana) hyvässä jengissä jossa on toimiva point guard joka osaa jakaa palloa.
Toisaalta jos Wiseman todellakin on poikeuksellinen Game-Changer jollaisena jotkut häntä kuvaavat, niin mikäpä siinä. Olisi tuolloin varmaankin hyvä valinta Bullsille.
Sitten on tietty nämä ”levottomat” jutut. Entä jos Ben Simmons (tai Joel Embiid) kuuntelee Eversleyn mahdollista kutsua luottaen uuteen mahdollisuuteen olla nousevan jengin ykköstähti (ja päästä eroon toisesta)? Tai tarttuisiko VanVleet mahdollisuuteen olla ykköspointti jengissä jolla nyt uskoisi olevan tulevaisuus? Kuka lähtee, kuka jää, jos joku näistä astuu porukkaan - tai ketä draftataan jos tietylle paikalle on jo ykkösvalinta ja varamieskin olemassa?
Puhumattakaan Chris Paulista. Thunder haluaisi varmaan päästä eroon sopparista jonka mukaan herralle maksetaan about 40 milliä kolme seuraavaa vuotta. Jos ajattelee tosiasioita, että palkkakatot alkaa laskea tulevina vuosina ja CP3:n ikäkin alkaa näkyä, niin tuollaisen sopparin vastaanottaminen lienee hulluutta kenen tahansa näkökulmasta.
Toisaalta, jos Reinsdorfeilla on rahaa ja halua panostaa uuden GM:n toiveisiin, CP3 voisi olla jonkinlainen ”välikausi-hankinta” joka voisi auttaa jengiä olevaan kilpailukykyinen ensi ja ehkä seuraavallakin kaudella – ja joka voisi kouluttaa nuoria pelaajia (eritoten takamiehiä, kuten Coby Whitea) parin vuoden ajan. Panostus ei välttämättä olisi aivan kohtuuton jos kroonisesta veteraanipulasta kärsivä Bulls saisi muutamaksi vuodeksi yhden about supertähden näyttämään, miten ammatilainen toimii erilaisissa tilanteissa. Luxury Tax -raja varmaan menisi kivasti yli parina jälkimmäisenä vuonna, mutta kyse onkin siitä, miten paljon Reinsdorfit ovat halukkaita panostamaan tilanteeseen pidemmällä tähtäimellä.
En ehkä itse lämpeä kovin tälle CP3-skenaariolle, mutta on siinä omat meriittinsä. Vaihdossa lähtisi Otto Porter Jr.:in iso soppari, joka kuitekin päättyy pari vuotta ennen Paulin soparia (eli plussaa Thunderille, kannattaa vaihtaa) ja koska vaihto asettaisi esim. LaVinen hankalaan asemaan ja tukisi Markkanen – Carter Jr:in nousemista jengin keskeisiksi pelaajiksi, niin LaVinen myynti voisi olla lopullinen niitti Oklahoman kiinnostukselle – vastalahjaksi Bulls voisi sitten vielä vaatia jotakuta kohtuullista pelimiestä. Ongelma toki on, että hyvää vaihtokauppaa on Thunderista vaikea löytää, koska jengi tuskin luopuu Gilgeous-Alexanderista, Adams ja Gallinari on sekä liian kalliita että päällekkäisiä Bullsin omien tulevaisuuden pelaajien kanssa, enkä tiedä olisiko esim. Terrance Ferguson Bullsin mielestä riittävä korvaus (kauppa ollen: CP3 & Ferguson vs. LaVine & Porter Jr.).
Erilaisia skenaarioita kyllä riittää.