Vs: Finaali: Pyrintö - ToPo
Dissektoidaanpa ottelusarjan lähtökohdat perusteellisesti. Muilta kirjoittajilta tullut jo hyviä pointteja, joiden päälle on helppo rakentaa ennakointia tulevan sarjan voimasuhteista.
Teesi 1: Regular season matters
Pyrintö ja ToPo kohtasivat neljä kertaa runkosarjassa ja kerran Suomen Cupissa. Pyrintö voitti näistä peleistä kaikki. Katsotaan hieman tarkemmin näitä pelejä. Topon joukkue ei ollut lähelläkään valmiin näköistä ensimmäisissä kohtaamisissa ja senkin jälkeen loukkaantuneen Möttölän tilalla pelasi kertaluokkaa heikompi maajoukkuepelaaja, Samuel Haanpää. Joukkueiden viimeinen kohtaaminen Pyynikillä oli kuitenkin ns. "valmiilla kokoonpanoilla", eli myös Möttölä oli mukana. Tuossa pelissä oli myös selkeästi runkosarjan Pyynikillä pelatuista peleistä kovin intensiteetti molempien joukkueiden osalta - ja Pyrintö voitti ottelun ilman selityksiä, toki vasta tiukan väännön jälkeen.
Tilastoja räknäämällä saataisiin tästä 5-0 ylivoimasta vedettyä varmasti kiistaton todiste todennäköisyyksien valossa siitä, että ToPon mahdollisuudet voittaa Pyrintö paras viidestä sarjassa ovat lähinnä marginaaliset. Tämä on kuitenkin oikeaa elämää, eikä matematiikkaa, joten voinemme todeta, ettei tamperelaisten niskalenkki ole oikeasti niin suuri kuin tilastot antaisivat uskoa. Möttölällä meni kuitenkin aikansa saada jalkoja alleen ja sopeuttaa itsensä joukkueen kuvioihin. Runkosarjan loputtua Hanno taisi sanoa, että varsinkin puolustuspään intensiteetti ja laatu on näyttänyt paremmalta viimeisissä peleissä. Ja selvästikin tämä on kantanut pudotuspeleihin, joissa ToPon vastustajat ovat tehneet yli 70 pistettä vain kerran.
Tästä huolimatta kaikki kilpaurheilua harrastaneet tietävät, että kykenemättömyys voittaa tiettyä pelaajaa tai joukkuetta voi helposti muodostua henkiseksi esteeksi, jonka ylitsepääseminen ei välttämättä ole helppoa. Väitänkin, että Pyrinnöllä on hienoinen henkinen etu tästä johtuen sarjan alussa. Tiukassa tilanteessa se voi jyskyttää ToPon pelaajien takaraivossa ja kipsata heidän pelaamistaan - oli kyse sitten kuinka kovista ammattimiehistä vaan.
Etu: Pyrintö
Teesi 2: Tomi Kaminen omistaa Pieti Poikolan valmennusosastolla 3-0
Pieti Poikola on syytetty a) kokemattomaksi b) Damon Williamsin apuvalmentajaksi c) Pyrinnön hyökkäyspelin köyhyyden suurimmaksi syypääksi.
Tomi Kamista on kehuttu a) huippuluokan suomalaiseksi koripallovalmentajaksi b) menestyneeksi, lisäksi hänellä on käsissään väitösten mukaan laadukkaampi ja laajempi materiaali finaaleissa kuin Poikolalla.
Näistä lähtökohdista katsottuna ToPolla pitäisi olla aikamoinen etumatka Pyrintöön verrattuna. Onko asia kuitenkaan näin? Poikola on toki kokematon, mutta hänen näyttönsä lyhyessä ajassa liigan pienimmällä budjetilla on ollut vähintäänkin vakuuttava. Joukkueen 1v1-katukoris tyyli on haastattelujen mukaan pelaajien vahvuuksien mukaan räätälöity ja tietoinen valinta, eikä tuloksista ole tässä vaiheessa kovin helppo lähteä kiistelemäänkään. Damon Williamsin ja Poikolan suhteen en osaa kommentoida, uskon hyvässä pelaaja-valmentajasuhteessa (jossa pelaaja on vanhempi ja kokeneempi) tällaisenkin pelaajalähtöisen päätöksenteon olevan toimiva ratkaisu. Tästä esimerkkinä voidaan käyttää vaikkapa LeBron James - Mike Brown kombinaatiota NBA:ssa.
Kaminen on toki mitaleita urallaan voittanut, mutta kiistämätön totuus on myös se, ettei hän ole valmentanut ainuttakaan joukkuetta vielä mestaruuteen. Samoin hänen käytössä oleva pelaajamateriaali on käsitääkseni ollut aika laadukasta vuosien varrella. Sen mitä olen Kamista tarkkaillut penkin takana, ei hän ole antanut itsestään kuvaa minään suurena taktikkona, joka tekee pelin sisäisiä muutoksia lennosta vaikuttaen oleellisesti pelin kulkuun. Tähän en kuitenkaan kovin syvällistä kantaa voi ottaa, koska Kamisen seuraaminen on ikävä kyllä liian ohuella pohjalla täysin varmojen johtopäätösten tekemiseksi. Joku viisaampi voinee syventää näkemyksiäni aiheesta? Poikola taas kunnianhimoisena ja kehityskelpoisena valmentajana on todistanut pystyvänsä löytämään avaimia ainakin pelien välisiin muutoksiin, ja onpa hän muutaman kerran onnistunut näissä pudotuspeleissä auttamaan joukkuettaan voittoon myös pelin sisällä (mm. iso kokoonpano Kotkaa vastaan kotona, jossa kentällä Ahvenniemi-Williams-Pulkkinen-Hester-Lowe).
Materiaalin laajuuteen palaamme hieman myöhemmin, mutta näiden argumenttien jälkeen en pitäisi ToPon etua valmennuspuolella merkittävänä. Kaminen pitää paljon ääntä ja antaa aina hyvän shown, mutta valmentajana hän ei minua vakuuta läheskään samalla tavalla.
Etu: ?
Teesi 3: Kotietu
...on fakta.
Etu: Pyrintö
Teesi 4: Puolustus voittaa mestaruuksia
Puolustus voittaa mestaruuksia, tästä teesistä en lähde kiistelemään. Mutta kummalla joukkueista on tämä koripallon perusasia paremmin hallussa? Pudotuspeleissä ToPo on osoittanut ihailtavaa tasaisuutta tällä osastolla, kuten aiemmin jo tilastoista totesin. En usko olevani kovin väärässä, jos väitän Kamisen, valmennustiimin ja Möttölän painottavan puolustusta yli kaiken tällä hetkellä. Ja tuloksista päätellen joukkue on täysin tämän periaatteen takana.
Väitän myös Pyrinnön olevan sarjan paras puolustava joukkue kaiken osuessa kohdalleen. Toisaalta Pyrintö on myös joukkue, jonka puolustusasenne ailahtelee pelienkin sisällä välillä aikamoisesti. Hyökkäysjoukkueena Pyrintö pelaa yksilövoittoista peliä, jossa pääpaino on transitiopelillä ja suotuisien 1v1-tilanteiden löytäminen hyökkäyspäässä joukkueen syömähampaille. Lähtökohtaisesti Kamisen ei tarvitse huolehtia kovin monimutkaisista kuvioista, mutta Pyrinnön hyökkäyspelaamisen yksinkertaisuus ei välttämättä tee siitä helpompaa pysäytettävää.
Oletan ToPon tekevän Pyrinnön vahvuuksilla pelaamisesta vaikeaa ja puolustavan erinomaisesti. Pyrinnön on syytä vastata tähän haasteeseen onnistumalla omassa puolustuspelissään, koska vain sen kautta se voi tehdä omasta hyökkäyspelaamisestaan helpompaa. Lienee toiveajattelua saada ToPon isoa kalustoa virhevaikeuksiin samalla tavalla kuin Kotkan isoja ja hitaita miehiä, tämä tosin helpottaisi urakkaa aika tavalla. Odotan puolustuspelaamisen nousevan isoon rooliin sarjassa ja korilukemien jäävän suhteellisen alhaisiksi. ToPolla on paremmat näytöt viime ajoilta, ja heidän pelinsä perustunee hieman enemmän puolustuksen kautta pelaamiseen.
Etu: ToPo
Teesi 5: Paremmat jenkit voittavat mestaruuksia...
Kummalla on parhaat jenkit joukkueessaan ja miten heidät on roolitettu?
Pyrintö
Damon Williams - Joukkueen kiistaton alfakoira runkosarjassa, jonka merkitystä joukkueelle ei voi tarpeeksi korostaa. Pudotuspeleissä hän on kuitenkin ajoittain vaikuttanut ottavan takapenkin paikan Chris Hesterin nostaessa profiiliaan. Viimeinen peli Kotkaa vastaan näytti jälleen kaapin paikan, ja vanha herra lähtee finaalisarjaan joukkueen kiistattomana pelillisenä ja henkisenä johtajana. Paljon on puhuttu hänen henkisestä kantistaan, mutta näkemäni perusteella en usko sen nousevan ongelmaksi enää tässä vaiheessa kautta. Williams on pelaaja, joka määrittää joukkueen onnistumisen niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Hyökkäyksessä hän tekee joukkueen peliä, kantaa vastuun nopeiden hyökkäysten organisoimisesta, ottaa kovat ratkaisut tiukassa paikassa hyvällä prosentilla ja on parhaimmillaan täysin pysäyttämätön pelaaja. Puolustuspäässä hän on Pyrinnön liimapelaaja, erinomainen apupuolustaja ja Pieti on muokannut hänelle sopivan roolin "free safety"-tyyliin, jossa hän rymyää suht vapaassa roolissa hankaloittamassa vastustajan korintekoa. Topoakin vastaan hänelle voisi löytyä Pearsonista sopiva puolustettava, jonka luota DWill voi tarvittaessa loitota auttamaan muita pelaajia. Nähtäväksi jää miten ToPo vastaa tähän haasteeseen ja ennen kaikkea miten Kaminen on suunnitellut pysäyttävänsä Williamsin hyökkäyksessä?
Chris Hester - Liigan aliarvostetuin ulkomaalaispelaaja on nostanut pudotuspeleissä tasoaan selkeästi ja ottanut Kenny Lowelta paikan joukkueen toisena näkyvänä vastuunkantajana hyökkäyspäässä. Lisäksi hän teki erinomaista työtä välierissä Eric Washingtonia vastaan, osoittaen olevansa myös kykeneväinen puolustaja. ToPoa vastaan toivomme Hesterin jatkavan samalla korkealla tasollaan hyökkäyksien päättäjänä niin 1v1-tilanteissa kuin nopeissa hyökkäyksissä. Tiukentuvaa puolustusta vastaan jokainen vaikeakin onnistunut yksilösuoritus tulee tarpeeseen.
Kenny Lowe - Mielenkiintoista statistiikkaa:
Runkosarjassa
Koodi:
Hester 19,9 PPG / 12.0 2PT FGA / 2.4 3PT FGA / 4.9 FTA
Lowe 19,2 PPG / 8.7 2PT FGA 3.1 3PT FGA / 7.0 FTA
Pudotuspeleissä
Koodi:
Hester 22,8 PPG / 15.1 2PT FGA / 1.4 3PT FGA / 7.5 FTA
Lowe 15,1 PPG / 8.5 2PT FGA / 3.1 3PT FGA / 5.1 FTA
Lowe on selvästi ottanut jenkkikolmikon näkymättömimmän pelaajan roolin pudotuspeleissä, selkeä muutos runkosarjaan nähtynä, jossa hän oli Williamsin kanssa näkyvin pelaaja. Tämä ei välttämättä ole pelkästään huono asia, koska Kenny on edelleen laadukas puolustaja ja hyödyllinen pelaaja joukkueelleen - eikä keittiössä ole syytä olla liian montaa kokkia. Silti katsojana mietityttää onko kyseessä tietoinen muutos, vai onko vain pelannut alle tasonsa pudotuspeleissä? Hänen ja Hessun tilastoja vertaamalla voimme tehdä jonkinlaisia johtopäätöksiä. Hester ottaa selvästi enemmän kahden pisteen heittoja pudotuspeleissä (+3), vähemmän kolmosia (ei tyydy kaukoheittoihin) ja enemmän vapareita (+2, vie palloa korille asti ja ottaa kontakteja). Samaan aikaan Kennyn numerot ovat aika lailla samalla tasolla lukuunottamatta vapaaheittoja, joita hän on saanut pudotuspeleissä keskimäärin 2,5 vähemmän per peli.
Oma mielikuvani vahvistaa nimenomaan tätä eroa Kennyn pelissä. Hän ajaa mielestäni vähemmän korille, ottaa näin ollen vähemmän kovia kontakteja ja saa vähemmän bonusheittoja. Mistä tämä johtuu? Näistä ajoista itse muistan Lowen positiivisesti runkosarjasta, miten hän laittoi päänsä alas ja ajoi kovaa korille seuraamuksista välittämättä. Tätä toivoisin näkeväni myös ToPoa vastaan, vaikka hän muutoin saa puolestani se näkymättömämmin jenkki ollakin.
Pyrinnön jenkkien roolituksesta on puhuttu aiemmin ja se on joukkueen suurimpia vahvuuksia. Ei enempää siitä.
ToPo
Obie Trotter - Paljon kehuttu energinen takamies on varmasti todella kova pelimies, mutta miten hän onnistuu Pyrintöä vastaan? Elliotin ja Youngin kanssa Pyrintö onnistui Harjulan ja Lehdon johdolla aika hyvin - muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Noissakin peleissä kyseiset pelaajat tekivät pisteensä kovilla yksilösuorituksilla, joiden estämiseksi ei kovin paljoa ollut tehtävissä. Trotter on hieman erityyppinen pelaaja kuin nämä kaksi jykevämpää miestä. Nopea ja taitava pelaaja, jonka kanssa suomalaisilla on varmasti kädet täynnä puolustuksessa. Voi ollakin, että Trotterin pysäyttämiseen tarvitaan myös enemmän Lowen apua. Aiemmat kohtaamiset antavat kuitenkin uskoa siihen, että rääpälemäinen Trotter voidaan pysäyttää riittävän fyysisellä ja aktiivisella puolustamisella.
Tyray Pearson - ToPoa tarkemmin seuranneet voivat täsmentää, mutta oma käsitykseni on se, että Pearsonin merkitys ToPon puolustuspelaamiselle ja pudotuspelimenestykselle on keskeinen. Ei välttämättä kovin monipuolinen pelaaja, mutta osaa tekemänsä asiat hyvin. Tarkennan näkemystäni ensimmäisen pelin jälkeen, mutta perusolettamukseni on Pearsonin onnistumisen olevan erittäin tärkeää ToPon menestyksen kannalta.
Corey Smith - Näkemäni perusteella jenkkikolmikoiden vertailussa se heikoin lenkki, jolta en odota suuria suorituksia Pyrintöä vastaan. Luonnollisesti Möttölän kaltainen pelaaja korjaa tätä puutetta aika lailla. Smith oli totaalisen surkea ja pihalla fyysisessä runkosarjapelissä Pyynikillä, jääden tyystin ilman pisteitä. Katsotaan mitä miehellä on tarjota ensimmäisessä ottelussa, muodostuuko joukkueensa akilleen kantapääksi vai mustaksi hevoseksi?
Etu: Pyrintö
Teesi 6: ...mutta myös suomalaispelaajien laadulla on suuri merkitys.
Möttölä. Etu ToPolle. Mutta mielenkiintoisempaa on nähdä miten maajoukkuevalmis Olli Ahvenniemi pärjää Suomen kaikkien aikojen parhaan sisäpelaajan kanssa. Nimittäin Williams tuskin tulee koko peliä Möttölää vartioimaan ja mitä pidempään Olli Hannoa vastaan pärjää, sitä paremmat mahdollisuudet Pyrinnöllä on pärjätä tässä ottelusarjassa. Ikävä kyllä Hannon inside-outside peli tehnee hänestä Ahvenniemelle todella vaikean puolustettavan, kenties jopa mahdottoman?
Paljon on vaahdottu ToPon materiaalin laajuudesta, mutta kuten joku jo huomauttikin, tässä vaiheessa kautta rotaatiota kavennetaan äärimmilleen, eikä Topo 7 parhaan pelaajan vertailussa enää vaikuta niin paljon paremmalta joukkueelta kuin Pyrintö. Tosin Pulkkinen on se Pyrinnön 7. pelaaja... Matchupeista on myös puhuttu paljon, miten Topolla on selkeä etu verrattuna Pyrintöön tällä osastolla. Vaihtoehtoja voi olla paljon, mutta en näe eroa kuin marginaalisena yhtälössä Jenkit (pyrintö) + kotimaiset (topo). Esimerkiksi Heinonen on ollut jokaisessa näkemässäni pelissä todella suurissa vaikeuksissa yrittäessään pysyä Williamsin mukana, enkä usko hänen pystyvän parempaan tässäkään sarjassa.
Etu: ToPo
Tässä olivat kuusi keskeisintä teesiäni ottelusarjaan, joista valmennuksen osalta en osannut tehdä päätöstä. Joka tapauksessa tämäkin vertailu osoittaa otteluparin olevan erittäin tasainen, ainakin näin ennakkoon ajateltuna. Torstaina näemme sitten miten nämä läpikäydyt asiat avautuvat käytännössä. Ja kuten tiedämme, todellisuus on usein tarua ihmeellisempää. Heitetään silti jonkinlainen veikkaus... Jos mennään viiteen peliin, kuten oletan, Pyrintö voittaa.