No hyvä, kommentoidaan tuota sekoilua sitten hieman seikkaperäisemmin, jos sitä kerran toivotaan.
Yhdysvalloissa on 5000+ yliopistoa. Se että joku niistä on tuhannen parhaan joukossa, tarkoittaa sitä, että se on siis parhaimman 25 % joukossa.
Tuhat jaettuna oli viidellä tuhannella on alle 20%.
Se itäsuomenyliopisto (tai jyväskylänyliopisto tai oulunyliopisto) on Suomessa aika lähellä mediaania, siis parhaiden 50 % kohdilla.
Arvio Itä-Suomen yliopiston sijoittumisesta Suomen yliopistojen keskikastiin pitänee paikkansa, mutta yliopistokeskustelussa tuollainen koulujen nimien kirjoitusasu sai hieman hymyilemään yön pikkutunneilla.
Eli siis vain tuollainen kesyhkö väite tuhannesta kenties geneeristä suomalaista opinahjoa paremmasta koulusta, tarkoittaisi yhä sitä että Suomen keskivertotaso on tuplat Yhdysvaltoihin verrattuna - ei siis ylivertainen.
Tämä virke on aivan täysin mielipuolinen.
Jos otetaan yhden todennäköisyysjakauman mediaani ja toisen parasta 75-80%:ia vastaava persentiili, ei näiden lukujen välisestä suhteesta voida sanoa yhtään mitään.
"Painaako mediaani-kokoinen pesukarhu enemmän kuin 75-80% hillereistä?"
Jos oletetaan, että jakaumat ovat samat, voidaan todeta, että jälkimmäinen lukema on isompi. Ilman käsitystä hajonnasta ei voida sanoa, kuinka suuri ero on mediaanipesukarhun ja 75-80% painoluokkaan kuuluvien pesukarhujen painon välillä.
Kohtaa "Suomen keskivertotaso on tuplat Yhdysvaltoihin verrattuna" en oikeasti edes ymmärrä tässä yhteydessä.
(Ilmeisesti tuo pesukarhujen painojen erotus pitäisi esittää jotenkin yksikössä, joka vastaa pesukarhun mediaanipainoa?)
Oletus siitä, että Suomen ja Yhdysvaltojen yliopistojen "taso" (jollakin abstraktilla mittarilla mitattuna) noudattaisi samaa jakaumaa on vähintäänkin todella hurja ja todennäköisemmin jopa aivan älytön.
Suomalaiset yliopistot ovat keskenään merkittävästi homogeenisempia kuin Jenkkien yliopistot, joiden "tason" jakauma on äärimmäisen vino. Jenkeissä on useita aivan huippuyliopistoja, mutta iso massa tasoltaan hyvin, hyvin kaukana näistä. Suomessa yliopistot rahoitetaan käytännössä julkisin varoin (verrattuna Jenkkeihin), eikä Suomessa yliopistojen välillä ole samanlaista massiivista kuilua kuin esimerkiksi Jenkkien kalleimpien yksityisten yliopistojen ja osavaltioiden rahoittamien maatalous-teknillisten oppilaitosten välillä.
Ylipäätään yliopistojen rankkaaminen ja vertailu on vaikeaa (ja usein jopa järjetöntä, koska kouluilla on hyvin erilaisia ei-yhteismitallisia painotuksia). Googlella eka vastaan tullut listaus oli tällainen sivusto:
World University Rankings .
Tuota rankingia on sivustolla kuvattu näin:
The Times Higher Education World University Rankings 2020 includes almost 1,400 universities across 92 countries, standing as the largest and most diverse university rankings ever to date.
The table is based on 13 carefully calibrated performance indicators that measure an institution’s performance across teaching, research, knowledge transfer and international outlook.
The only university ranking to be independently audited by professional services firm PricewaterhouseCoopers, and trusted worldwide by students, teachers, governments and industry experts, this year’s league table provides great insight into the shifting balance of power in global higher education.
Eli ranking koettaa jotenkin yhteismitallistaa 13 suoritusmittaria ja yhdistää niistä kullekin koululle jonkinlaisen hyvyyslukeman. Listauksen alkupää läpäisee silmämääräisen tarkastelun ainakin jotenkuten; kaikki kärkipään koulut ovat hyvän koulun maineessa ja luovat jonkinlaista usko tuohon rankingiin.
(Lisäksi mainostekstin perusteella ranking on maailman ainoa, jonka PWC on auditoinut riippumattomasti. Tämä ei tarkoita oikeasti mitään, koska muiden rankingien auditoijana on voinut toimia joku aivan vastaava yritys tai jopa PWC, mutta jollakin sidonnaisuudella. Whatever.)
Tuossa maailmanlaajuisessa rankingissa "
University of Eastern Finland" on sijoilla 401-500.
Tämä ei ole mikään tarkka lukema (ja parempi niin, tämä itse asiassa tekee vaikeasta listauksesta uskottavamman!), mutta kertoo ainakin arvostuksen "suuruusluokasta" sen verran, että parempia jenkkikouluja ei ole ainakaan tuhatta kappaletta.