Koripallo.com

Hienot NBA-kirjoitukset

Viestejä
1 228
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

Hakataan kuollutta hevosta, mutta jälleen tiukkaa asiaa Grantlandin Zach Lowelta.

Muutamia poimintoja:
  • Koripallo on ennen kaikkea taitavien (hyökkäys-)pelaajien peli, ja jos sellaisia ei ole, on menestyvää joukkuetta vaikea rakentaa millään taikatempuilla.
  • Puolustus on yksinkertainen asia: kun koko joukkue noudattaa kurinalaisesti yhtä ja samaa taktiikkaa, se toimii.
  • Thibodeu menee vastavirtaan valllalla olevaa suuntausta, jossa pyritään peittämään mahdollisimman suuri osa kentästä aktiivisella auttamisella. Chicagon puolustuksen peruskivi on vahva 1-1-vastuu.
  • Nykypäivän NBA:ssa tuntuu taktiikat kulminoituvan - niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin - kolmeen tekijään: pick & roll pelaaminen, kulmakolmoset ja vapaaheittoviivalle hankkiutuminen.
 
Viestejä
501
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

Howard ei todellakaan ole tällä hetkellä nopea eikä räjähtävä liikkeissään.
 
Viestejä
2 228
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

On se vaan niin epätoivoinen...

LeBron James Playing Flawless Basketball In Pathetic Bid For Nation's Approval
Sports News in Brief • Feb 12, 2013

MIAMI—Shooting 56 percent from the field so far this season and completing an astounding 49 of his last 65 shots, LeBron James has recently taken his game to another level in a transparent and paltry attempt to win widespread admiration, sources confirmed Tuesday.

“In typical fashion, LeBron is shamelessly trying to get everyone to like him,” said ESPN’s Stephen A. Smith, who mentioned that it was “pitiful” to see James pulling publicity stunts such as improving his rebounding skills and shooting more consistently than any basketball player in history. “It’s sad enough to see him scoring points at will, but when he’s also locking down on defense, making all his teammates look better, and generally improving every facet of his game, it just looks desperate.”

Smith added that at least James had toned back his pathetic antics since last season, when the 9-time all star “practically begged” for praise by winning an NBA championship.
 
Viestejä
1 228
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

Utah Jazz ei ole kuin muut joukkueet. Mielenkiintoista asiaa siitä, että edes NBA:ssa ei vallitse yhtä ainoaa totuutta joukkueen rakentamisesta ja pyörittämisestä.

Muutama poiminta niille, jotka eivät jaksa lukea koko artikkelia:

[quote author=Zach Lowe]
Winning matters in Utah, more than it does in most places. Snagging the no. 7 seed means something in Utah, even if it would likely result in a five-game dismissal.
[/quote]

[quote author=Zach Lowe]
We have almost a decade of evidence now that (Al) Jefferson's failings on defense outweigh his very real value on offense.
[/quote]

[quote author=Zach Lowe]
The Jazz's inability to contain pick-and-roll ball handlers opens up shots everywhere — in the lane, from the corners, and from elsewhere around the arc. Utah opponents get a lot of the highest-value shots in the game.
[/quote]

[quote author=Zach Lowe]
The Grizz have scored at a top-10 rate since the Rudy Gay trade, a huge (early) victory for a team whose offense with Gay just wasn't good enough to win a title.
[/quote]

[quote author=Zach Lowe]
If Gasol is the guy I'd most want as my teammate, Cousins is last on that list. He's got obvious talent, but he's been a flat-footed minus on defense to date, and he's just a pouting, violent, insufferable mess on the court who loudly blames his teammates for every defensive possession he plays a part in screwing up.
[/quote]

Jos ei muuta, niin kannattaa katsastaa Chris Paulin mainokset. Erittäin hyvä idea ja toteutus.
 
Viestejä
13
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

Pitääpä lukea, aika syvälle taitaa mennä kaverin analyysit :D Mutta hyvältä vaikuttaa, lukasen duunin jälkeen.
 
Viestejä
7 524
Viestejä
1 765
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

hamahakkimies sanoi:
Tämä Zach Lowen kirjoitus on parasta, mitä olen lukenut äärettömän pitkään aikaan.

http://www.grantland.com/story/_/id/9068903/the-toronto-raptors-sportvu-cameras-nba-analytical-revolution
Emmie näistä kameroista ja muista optimipuolustusta mallintavista systeemeistä osaa paljoa sanoa, mutta tämän otin talteen:
The ghosts in Toronto's ideal defense are almost always more aggressive helpers than real players, and that's true across the league, according to the analytics team and Toronto's coaching staff. Teams either haven't realized they should be sending even more help toward the middle and the strong side, and sending that help sooner, or they haven't fully convinced players to behave in this way.
Jos leikitään ajatuksella, että apupuolustusta alettaisiin harjoittamaan aggressiivisemmin tulevaisuudessa, mitenköhän se muuttaisi hyökkäyksen pelaamista? En todellakaan tiedä, mutta maalaisjärjellä veikkaisin, että:

  • Pallotta liikkumisen merkitys kasvaisi suuresti, kun puolustajat seuraisivat vähemmän omia miehiään mahdollistaen paremmin leikkaukset saumakohtiin huomaamatta. Samoin luonnollisesti tarkkojen catch-and-shoot pelaajien arvo nousisi, kun semivapaita heittomestoja kaaren takaa pystytään luomaan todella helposti.

  • Superavulias pakittaminen pienentäisi luultavasti myös set-hyökkäämisen roolia. Ei ole paljon hyötyä pelata nokkelia skriinipelejä muutamien pelaajien kesken, kun joku apupuolustaja olisi joka tapauksessa tiellä. (Vrt. paikkapuolustus?) Sen sijaan tarvitaan ainakin muutamalta pelaajalta kykyä pystyä luotettavasti penetroimaan puolustuksen sisään imien auttajia itseensä. Ihan perus drive and kick pelin merkitys siis kasvaisi.

  • Oikeasti dominoivaa isoa miestä ei ole NBA:ssa nähty sitten Shaqin ja Duncanin prime-vuosien, ja tällainen kehitys varmasti vain vähentäisi isojen postmörköjen roolia. Oliko kaudelle 2001-02 kun puolustajan kolme sekuntia lanseerattiin aikaisemman käytännössä apupuolustuksen täysin kieltäneen systeemin tilalle? Joka tapauksessa, voi olla sattumaakin, mutta eipä ole 2000-luvulla uusia Kareemeja, Ewingejä tai Olajuwoneja pahemmin löytynyt. Mikäli apua alettaisiin antamaan puolustuksessa entistäkin enemmän, ei ole varmaankaan hankala päätellä mihin suuntaan tämä kehityskäyrä jatkaisi.

  • Pakkipäässä myös isojen pitäisi pystyä puolustamaan vastustajan takureita edes auttavasti. Aggressiivinen apupuolustus johtanee usein vaihtoihin, tai ainakin tilanteisiin, joissa iso joutuu hetkellisesti pärjäämään myös takamiehille. Korinalustan suojelua tarvitaan edelleen, mutta maalivahtien pitää jatkossa pystyä pakittamaan myös kaarella.

Lowe toi tekstissään esille, kuinka Miami toteuttaa tuota apupuolustusta parhaiten koko liigassa sopivasta pelaajamateriaalistaan johtuen. Jos noita listaamiani asioita käy läpi, niin pelottavasti Heat täyttää kaikista nykyjoukkueista myös nuo hyökkäyspään kriteerit kenties parhaalla tavalla koko liigassa.

Lopputulos: Miami Heat pelaa NBA-koripalloa niin kuin NBA-koripalloa kuuluu pelata. Muut tulevat sitten varmaan muutaman vuoden päästä perässä.
 
Viestejä
7 524
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

Kuten sanottua: Toronton julkistamat ja Lowen analysoimat analyysit ovat parasta, mitä olen korisanalyysipuolella lukenut pitkään aikaan.

Tästä huolimatta tuollainen lähestyminen ei ole mikään lopullinen tai "oikea" ratkaisu koripallopuolustuksen suuriin kysymyksiin -- vaikkakin on kiistatonta, että kyseessä on aivan mieletön loikka eteenpäin.

Ongelma tuossa tietokoneen optimoimiin haamupuolustajiin perustuvassa lähestymistavassa on siinä, että hyökkäyspelaajat eivät reagoi mitenkään noihin kuvitteellisiin haamupuolustajiin. Oikeasti tuossahan on kyseessä (jopa matemaattisessa mielessä) peliasetelma, jossa hyökkääjä reagoi omalta kannaltaan optimaalisesti havaitsemaansa puolustusasetelmaan valitsemalla kuhunkin tilanteeseen mielestään parhaiten soveltuvan ratkaisun -- heiton, ajon, syötön tai jopa Presidentti Laihon suosiman hyökkääjän EU:n.

Helppohan sitä on puolustaa ja auttaa yltiöaggressiivisesti tuollaisen haalean haamupuolustajan roolissa, kun voi olla varma, ettei pallonkäsittelijä yhtäkkiä laitakaan skip passia sinne kaukonurkkaan, jossa oma puolustettava kaveri on lapa jäässä. Mielestäni tuollaisen analyysin tuloksia ei siis voida suoraan niellä "ainoana oikeana tapana, jolla NBA-puolustusta tulisi pyörittää". Tässä mielessä puheet puolivirallisista tilastoista, joiden avulla pelaajien suorituksia voitaisiin yleisesti arvioida "X on missannut tällä kaudella
vain N puolustuksen rotaatiota"-hengessä, ovat jopa naurettavia.

Tästä huolimatta jo pelkästään tuollaisten "yksipuoliseen optimointiin" perustuvien haamupuolustajien keinoälyn koodaaminen (yhdessä koodareiden kanssa) tuottaa valmennusjohdolle lisäarvoa asettamalla heidän käsiteltävikseen lukemattomia päätöksenteko-ongelmia ja vaatimalla heiltä suoraviivaisia ja yksikäsitteisiä "mitä, jos"-tyyppisiä sääntöjä, joihin haamupelaajien puolustusratkaisut pohjimmiltaan perustuvat.1. Tämä pakottaa valmennusjohdon pilkkomaan haluamansa puolustusfilosofian pienen pieniin palasiin, joiden voisin kuvitella olevan pelaajille helpommin sulatettavia.

Joukkueiden oman puolustusfilosofian toteutumisen arvioiminen tulee aina jatkossakin olemaan joukkueen valmennusjohdon käsissä ja vain heillä tulee olemaan harhaton käsitys siitä, missä he haluaisivat kunkin puolustajan kulloinkin olevan ja mihin suuntaan pallollista kaveria tulisi kulloinkin ohjastaa. Edellä mainitussa kirjoituksessa esitelty haamupuolustajiin perustuva pelaajien suoritustyökalu onkin oikeasti Toronton joukkueen sisäisen arvioinnin työkalu, jolla yksittäisten pelaajien suorituksia voidaan arvioida joukkueen sisällä ja suhteessa tämän kyseisen joukkueen valmentajien puolustusideaaliin.



Lisäksi oli pakko hieman hymähtää sille, että ainoa NBA-pelaaja, jonka räjähtävyys ja kondis riittävät, optimaaliseksi väitetyn yliaggressiivisen puolustusfilosian toteuttamiseen, näyttää aivan hillittömältä hormonihirmulta, jonka leuka on kuin Ridge Forresterin puuliiteri ja iäti kohoava hiusraja ei enää peity pipollakaan.

Voisiko NBA-puolustuksen tulevaisuus sittenkin piillä entistäkin terävämmissä mömmöissä?



1. Joku voisi jopa verrata tilannetta ilmataistelun konstruktiiviseen simulointiin, jossa simulaatiomallin "piloteille" on koodattava edellä mainittujen puolustusohjeiden kaltaiset ilmataistelutaktiikoita kuvaavat päätössäännöt, jotka kertovat, miten erilaisiin ilmataistelutilanteisiin tulee reagoida.
 
Viestejä
1 448
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

hamahakkimies sanoi:
Ongelma tuossa tietokoneen optimoimiin haamupuolustajiin perustuvassa lähestymistavassa on siinä, että hyökkäyspelaajat eivät reagoi mitenkään noihin kuvitteellisiin haamupuolustajiin. Oikeasti tuossahan on kyseessä (jopa matemaattisessa mielessä) peliasetelma, jossa hyökkääjä reagoi omalta kannaltaan optimaalisesti havaitsemaansa puolustusasetelmaan valitsemalla kuhunkin tilanteeseen mielestään parhaiten soveltuvan ratkaisun -- heiton, ajon, syötön tai jopa Presidentti Laihon suosiman hyökkääjän EU:n.

Helppohan sitä on puolustaa ja auttaa yltiöaggressiivisesti tuollaisen haalean haamupuolustajan roolissa, kun voi olla varma, ettei pallonkäsittelijä yhtäkkiä laitakaan skip passia sinne kaukonurkkaan, jossa oma puolustettava kaveri on lapa jäässä. Mielestäni tuollaisen analyysin tuloksia ei siis voida suoraan niellä "ainoana oikeana tapana, jolla NBA-puolustusta tulisi pyörittää". Tässä mielessä puheet puolivirallisista tilastoista, joiden avulla pelaajien suorituksia voitaisiin yleisesti arvioida "X on missannut tällä kaudella
vain N puolustuksen rotaatiota"-hengessä, ovat jopa naurettavia.
En näe noissa haamupuolustajissa tätä samaa ongelmaa enkä usko, että haamupuolustajien logiikka toimii mainitsemallasi "eihän se tosiaan eilen pelissä syöttänyt tänne skip passia niin autanpas nyt reilusti" -tavalla. Mikäli ohjelman haamupuolustaja olisi varma, ettei kaukonurkkaan tule skip passia niin eihän niitä nurkkia silloin tarvitsisi puolustaa ollenkaan. Nythän vaikka haamu-Rozan onkin syvällä apuasemassa, niin haamu-Fields on valmiina ottamaan kumman tahansa heikon puolen pelaajista, jos syöttö tulee. Itse asiassa tuon videon ensimmäisen pick'n'roll -actionin jälkeen pallo pelataan Shumpertille. Kuitenkin haamupuolustaja näyttäisi haluavan välillä auttaa jopa enemmän kuin Gay oikeasti auttaakaan.

Ihan vastaavasti coach pystyy tauluun merkitsemään haluamansa puolustajien paikat, kun hyökkääjät muodostavat kentälle tietyn asetelman ja tilanteen. Se voi hyvinkin erota nyt nähdyistä tietokoneen määrittämistä haamupuolustajista, mikäli valmentajalla on eri näkemys eri tilanteiden tehokkuudesta, eri pelaajien kyvyistä, valmentaja ei halua, että Fields lähestyy missään tilanteessa Kiddiä, koska se aiheuttaisi mis-matchin jne jne.
 
Viestejä
7 524
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

&%¤¤&%#¤% sanoi:
En näe noissa haamupuolustajissa tätä samaa ongelmaa enkä usko, että haamupuolustajien logiikka toimii mainitsemallasi "eihän se tosiaan eilen pelissä syöttänyt tänne skip passia niin autanpas nyt reilusti" -tavalla.
Joo, en mä ihan tuota tarkoittanutkaan.

&%¤¤&%#¤% sanoi:
Mikäli ohjelman haamupuolustaja olisi varma, ettei kaukonurkkaan tule skip passia niin eihän niitä nurkkia silloin tarvitsisi puolustaa ollenkaan. Nythän vaikka haamu-Rozan onkin syvällä apuasemassa, niin haamu-Fields on valmiina ottamaan kumman tahansa heikon puolen pelaajista, jos syöttö tulee. Itse asiassa tuon videon ensimmäisen pick'n'roll -actionin jälkeen pallo pelataan Shumpertille. Kuitenkin haamupuolustaja näyttäisi haluavan välillä auttaa jopa enemmän kuin Gay oikeasti auttaakaan.
Noiden haamupuolustajien kanssa on se ongelma, että hyökkäyspelaajat pelaavat peliään haamupuolustajista riippumatta; hyökkäyksen tarinankaari on valmiiksi naulattu kiinni ja hyökkääjät vetävät eteenpäin valmiin käsikirjoituksen mukaan pää alhaalla.

Todellisuudessa koripallohyökkäys on pitkä ketju perättäisiä päätöksentekotilanteita, joissa hyökkääjät tekevät aina uusia ratkaisuja havaitsemansa kenttätilanteen mukaisesti. Jotkut reagoivat havaintoihinsa fiksusti, toiset vähän pöljemmin, kolmannet laittavat vain palloa ilmaan ja neljännet ottavat varmuuden vuoksi hyökkääjän EU:n. (Luonnollisesti sama pätee myös puolustajiin.)

Esimerkiksi: Ajatellaan videolta analysoitavaa hyökkäystä, joka alkaa takamiehen ajolla, johon haamupuolustaja olisi vastannut aktiivisemmalla avulla. Todellisuudessa pelaaja saattaisi jättää hyökkäyksen alkuvaiheessa ajamatta korille, koska (haamu-)puolustaja on apuasemassa korin alla, vaikka todellisessa tilanteessa kaveri on sännännyt täysillä kohti rimaa. Tämän mahdollisen ajamattajättämispäätöksen jälkeen koko muun hyökkäyksen ruotiminen on hypoteettista spekulaatiota, sillä loppuhyökkäyksen liike ja rakenne on todellisuudessa ehdollista alun ajolle.

Tämä sama yhteen hyökkääjän ratkaisuun lukittautuminen pätee siis kaikille hyökkäyksen aikana tehdyille päätöksille, joita on oikeasti ihan pirun monta.

&%¤¤&%#¤% sanoi:
Ihan vastaavasti coach pystyy tauluun merkitsemään haluamansa puolustajien paikat, kun hyökkääjät muodostavat kentälle tietyn asetelman ja tilanteen. Se voi hyvinkin erota nyt nähdyistä tietokoneen määrittämistä haamupuolustajista, mikäli valmentajalla on eri näkemys eri tilanteiden tehokkuudesta, eri pelaajien kyvyistä, valmentaja ei halua, että Fields lähestyy missään tilanteessa Kiddiä, koska se aiheuttaisi mis-matchin jne jne.
Tämä pitää ehdottomasti paikkansa.

Analyysin "tasapuolisuuden" vuoksi analyysissä pitäisi olla messissä myös "offensive coordinator", joka ruksii yli kaikki sellaiset hyökkäykset, joissa todelliset hyökkääjät toimivat epärationaalisesti/epärealistisesti suhteessa puolustus-coachin ohjaamiin haamupuolustajiin. Tämän lisäyksen jälkeen voidaan alkaa puhua "mahdollisesti parhaasta tavasta puolustaa".

Luonnollisesti tämän jälkeen pitäisi ratkaista "paras mahdollinen hyökkäystapa" tätä uutta puolustustapaa vastaan ja niin edelleen ja niin edelleen. Tätä takaisinkytkettyä looppia voidaan sitten toistaa ad absurdum, kunnes kaikilta menee usko analyysin tuloksiin.

Yhteenvetona: Toronton paljastamat analyysit ovat aivan mielettömän siistejä ja niiden tuloksetkin ovat makeita, mutta koko homman uskottavuus kärsii, jos tuloksia korotetaan liian korkealle jalustalle ja aletaan esittää "oikeana tapana pelata korista".
 
Viestejä
1 765
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

Mokeski sanoi:
Lopputulos: Miami Heat pelaa NBA-koripalloa niin kuin NBA-koripalloa kuuluu pelata. Muut tulevat sitten varmaan muutaman vuoden päästä perässä.

Tällainen johtopäätös oli tokikin lähinnä witsi, mistäs sitä tietää mihin suuntaan peli lähtee tästä seuraavaksi kehittymään.

Ylipäätään tämä analytics-revoluutio on iskenyt sellaisella vauhdilla yleiseen tietoisuuteen tässä viimeisen puolen vuoden aikana, että itse olen ainakin melko ulapalla etenkin siitä, että kenelle ja mitä näillä datoilla ja analyyseilla oikeastaan aiotaan saavuttaa. Noh, eiköhän se tästä selviä kunhan jaksaisi aiheeseen vähän paneutua.
 
Viestejä
1 765
Vs: Hienot NBA-kirjoitukset

http://www.grantland.com/story/_/id/9111798/the-heat-hindsight

Vaihteeksi ihan vänkä kirjoitus Simmonsilta sisältäen vähemmän tyhmiä provoja ja enemmän ihan hyvää pohdintaa. "The Streak" oli yksinkertaisesti ainutlaatuinen suoritus aintulaatuiselta joukkueelta.

Has anyone caught more breaks than Miami these past 12 months? Just in their own conference, Chicago decides not to make a run because of Derrick Rose's injury, then Rose decides not to come back. Boston loses Rondo for the year. Same for Indiana and Granger, Philly and Bynum and (probably) New York and Amar'e. Orlando deals Howard out of the conference. Brooklyn deals the Damian Lillard pick for The Artist Formerly Known As Gerald Wallace, killing its chance to trade for one more blue-chip veteran last month. On the other side, the Lakers imploded faster than Amanda Bynes's Twitter account; Oklahoma City dealt James Harden a year too early for 50 cents on the dollar; Memphis salary-dumped Rudy Gay; and the Clippers decided against running an offense this season. At the rate we're going, Ty Lawson and Tony Parker are going to collide during a Spurs-Nuggets game and knock each other unconscious until July. Congratulations on the 2013 title, Miami. Just plan the parade already.

Ikäväähän se on, ettei mikään mestaruuskaliiberin joukkue ole pystynyt tekemään ainakaan lyhyellä tähtäimellä itselleen edullisia peliliikkeitä, tai kärsii parhaillaan pahoista loukkaantumisista. Tai jos win now -liikkeitä on tehty, on niiden vähäinenkin hyöty nollattu jonkun toisen ääliömäisen toimenpiteen avulla. (Kts. Nets, Brooklyn; Wallace, Gerald ja Lillard, Damian)
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös