Vs: Koripallo Pekingin olympialaisissa
Olympic James sanoi:
Olen pitkälti samaa mieltä Randyn kanssa, tosin nuo täysin pellemäiset eurosäännöt pitäisi vielä toimittaa saunan taakse, jotta päästäisiin pelaamaan KORIPALLOA.
Mitähän mahdat tarkoittaa noilla säännöillä mitkä estävät KORIPALLON pelaamisen?
Tässä hieman pohdintaa mielestäni merkittävimmistä sääntöeroista (suluissa fiba vs. nba):
- peliaika (4*10 vs. 4*12)
- pidempi peliaika mielestäni parempi, ja toivottavasti fibassakin siirryttäisiin pidempään
-> ei kuitenkaan merkittävä ero
- kolmen pisteen kaaren etäisyys (6.25m vs. 7.24m)
- fiba sääntö suosii kaukoheittäjiä, kun noinkin läheltä saa kolme pistettä.
-> fiba kolmonen liian lähellä, mutta kuitenkin kaikille sama, luulisi jopa nba pelaajien hyötyvän kun ovat tottuneen kauempaakin ampumaan kolmosia
- kolmen sekunnin alue (puolisuunnikas vs. suorakulmio)
- fiban kolmen sekunnin alue pienempi yläpäästään ja sallii siten lähempänä koria postaamisen high-postissa, kun taas low-postissa pelaaja on kauempana korista. nba pelaajille jotka pelaavat paljon low-postissa tämä voi vaatia aika paljon totuttelua kun joutuu aloittamaan liikkeen hieman kauempaa
-> ei mielestäni kuitenkaan kovin merkittävä ero, tosin suorakaiteen muotoinen kolmen sekunnin alua ehkä selkeämpi
- aikalisien pyytäminen (toimitsijapäydän kautta vs. kuka tahansa pelaaja/valmentaja pallollisesta joukkueesta)
- nba sääntö antaa mahdollisuuden "päästä pulasta", esim träppi-tilanteesta
- fiban alaisissa otteluissa aikalisiä myös käytössä huomattavasti vähemmän
-> mielestäni fiba sääntö suosii nimenomaan KORIPALLON pelaamista kun peliä ei voi keskeyttää kuka tahansa koska tahansa
-> myös aikalisien vähäisempi määrä hyvä asia, ainakin ottelua katsovan yleisön kannalta (nba otteluiden katsominen livenä aika tuskaa jatkuvien ja tolkuttoman pitkien aikalisien takia)
- monestako virheestä joutuu suihkuun (5 vs. 6)
- nba:ssa pidempi peliaika joten looginen eroavaisuus (jos ajattelee montako virhettä "käytettävissä" per minuutti niin täsmälleen samoisa ollaan)
-> ei merkittävä ero
- pallon pelaaminen korin päällä , eli ns. basket interference (palloa saa pelata kun se on osunut rautaan vs. ei saa pelata niin kauan kun pallo on korirenkaan päällä)
- fiba sääntö mielestäni järjetön, tulisi muuttaa mitä pikimmiten
-> tämä on käytännössä kuitenkin lähinnä nyanssi, palloa aika harvoin lyödään euroopassakaan pois koriraudan päältä (tosin atleettisemmat nba pelaajat voisivat tätä hyödyntää jos olisivat sääntöön tottuneet)
- paikkapuolustus (sallittua vs. sallittua lukuun ottamatta puolustajan kolmen sekunnin sääntöä)
- fiba sääntö mahdollistaa 2,50 metrisen kolossin asettamisen korin alle puolustuspäässä koko vastustajan hyökkäyksen ajaksi. NBA sääntö siis mahdollistaa paikan pelaamisen, mutta kolmessa sekunnissa ei saa puolustuspelaajakaan oleilla yli tuota kolmea sekuntia.
-> nba sääntö ilmeisesti pyrkii mahdollistamaan näyttävät yksilösuoritukset ja korilleajot, mutta mielestäni tuo on kyllä aika väkinäinen sääntö. Täysin vapaa puolustusmuoto on kaikkein selkein, ja mikäli vastustaja makaa paikassa pitää vaan yksinkertaisesti heittää kaukoheitot sisään.
- käsillä puolustaminen, eli hand-check (sallivampi linja vs. tarkka linja)
- fiba säännöt sallivat suuremman käsien käytön puolustamisessa, mikä vaikeuttaa esim. omasta miehestä ohi ajamista. Eli jälleen nba sääntö pyrkii mahdollistamaan näyttävät korilleajot. Tosin hand-check puolustus on kyllä omasta mielestänikin tosi syvältä joten kyllä peli olisi nautittavampaa pelata ja katsella mikäli ne tiukasti vihellettäisiin pois.
-> vaikeuttaa suht merkittävästi yks-vastaan-yks pelaamista, joten nba pelaajat kyllä kärsivät tässä
Tuossa jonkinlaista listausta. Ei minusta todellakaan löydy mitään sellaista mikä estäisi KORIPALLON pelaamisen. Kansainvälisillä säännöillä peli näyttää hieman erilaiselta, kun nba koris on enemmän yks-vastaan-yks hakkaamista (ja näyttävien yksilösuiritusten hakemista), ja monet nba säännöt myöskin tukevat tätä. Paras JOUKKUE voittaa mielestäni fiban säännöillä.