Laitetaan nyt vielä yksi lisäys +/- tilastoista yleensä.
Nyt kun viime vuonna tuli pitkästä aikaa seurattua NBA:ta vähän tarkemmin, ainakin omaan silmääni pisti NBA-koutsien tapa peluuttaa runkosarjassa pelaajia melko mekaanisesti avausviisikkona ja kakkosviisikkona. Avausviisikko pelaa toisen joukkueen avausviisikkoa vastaan sen reilut 2/3 ekasta jaksosta ja jakson lopun hoitaa kakkosviisikko. Kakkosjengi avaa sitten tokan neljänneksen ja ykkösjengi vaihdetaan sisään sen puolivälissä pelaamaan eka puoliaika loppuun. Sama toistuu toisella puolikkaalla, sillä erolla, että jos peli on tiukka, ykkösviisikko saa tilanteesta riippuen enemmän peliaikaa kolmannessa/neljännessä jaksossa, mutta jos peli on ratkennut, kakkosjengi tai ylimääräiset penkkijätkät pääsee pelaamaan enemmän. Ei joukkueet tietenkään vaihda koko kentällistä kerralla, mutta se vaihtovaihe on sellaisen minuutin tai kaksi.
Näin ollen NBA-statseista voi lukea kohtuu hyvin, kun katsotaan koko kauden tilastoja, miten hyvin avauskentällisen pelaaja X on pärjännyt (muun ykköskentällisen kanssa) vastustajan parhaita pelaajia vastaan ja miten kakkoskentällisen pelaaja Y on pärjännyt (muiden kakkoskentällisen pelaajien kanssa) vastustajien heikompaa viisikkoa vastaan. Bobby Portisin +/- tilasto ei ole selvästi Markkasta parempi siksi, että Portis on niin paljon parempi puolustuspelaaja (voi kyllä olla parempi, mutta ei niin paljoa), vaan siksi, että Portisin +/- tilasto on kertynyt pääsääntöisesti vastustajien kakkosviisikoita vastaan kun taas Markkanen pelasi ensisijaisesti vastustajien ykköskenttiä vastaan.
En nyt ole kellon kanssa asiaa seurannut Korisliigassa enkä tilastoja raapustelut, mutta perstuntuma on, että Korisliigassa peluutus on huomattavasti monipuolisempaa: valmentajat tekevät enemmän vaihtoja ja "rikkovat" mahdollisia alustavia ykkös- ja kakkoskentällisiä pitkin peliä sen mukaan minkä katsovat tarpeelliseksi. Kyllä NBA:ssakin kuuma pelaaja saa jatkaa "vuoroaan pidempään" ja virhevaikeuksiin joutunut joutuu penkille aiemmin kuin oli ajateltu, mutta muuten peluutus vaikuttaa siellä kotoista sarjaa stabiilimmalta.
Pointti lienee tässä siis se, että mm. kotimaisen Korisliigan suhteen +/- tilastot on vaikeatulkintaisempia kuin NBA:ssa koska yksittäisen pelaajan minuutit rakentuvat peliä kohden kovin erilaisissa kombinaatioissa. Ja siis, että +/- tilastojen lukeminen on ylipäänsä melkoista salatiedettä muutoin kuin tilanteessa jossa jokaisen pelaajan peliympäristö on jollakin tavoin vakioitu - mikä on varsin harvinaista ellei mahdotonta.
That said, kun puhutaan isommista otannoista - esim. koko kaudesta - ja keskimäärin samoja isoja minuutteja pelaavien pelaajien kesken löytyy merkittäviä eroja +/- tilastoista, niin joitakin johtopäätöksiähän niistä varmaan voi vetää. Mutta niin kuin tilastojen kanssa aina, vasta iso otanta antaa millään tavoin merkitsevä informaatiota. Yhden tai kahden pelin pohjalta tehtyjen tilastojen informaatio-arvo on melko vähäinen, ellei olematon. Ihan vain siksi, että muuttujia on niin paljon.