Vs: MM-koris 2014: 24 joukkuetta 24 päivässä
20. Uusi-Seelanti
#Spain2014: New Zealand
Menestys MM-tasolla: ollut mukana 200-luvun kaikissa kisoissa, parhaimpana suorituksena vuoden 2002 neljäs (!) sija.
Miten päässyt kisoihin: Sijoittui Oseanian mestaruuskisoissa toiseksi – kahdesta joukkueesta. Tämä varmaankin selittää, miksi Uusi-Seelanti on ollut MM-kisojen vakiokasvo nykyisellä karsintajärjestelmällä.
Tärkeimmät pelaajat:
SG/SF Kirk Penney (33v, 196cm, Trabzonspor)
Uusiseelantilaisen koripallon keulakuva jo vuosien ajan. Debytoi maajoukkueessa viime vuosituhannen lopussa, ja on sittemmin pelannut kaksissa olympialaisissa, kolmissa MM-kisoissa, yhteensä 30-minuuttia NBA-korista kahden kauden aikana ja Hanno Möttölän joukkuekaverina Zalgiris Kaunasissa kaudella 06/07. Heittää asenosta kuin asennosta tarkasti ja liikkuu näppärästi pallotta. Lateraalisen nopeuden puute pakissa ja pallonkäsittelyn vajavaisuus vei kuitenkin NBA-uran.
SF Thomas Abercrombie (27v, 198cm, ASVEL Basket)
Atleettinen korintekijälaituri. Oli pelaamassa Phoenix Sunsin tarunhohtoisessa 2013-kesän kesäliigajengissä, jossa tosin ei juurikaan jättänyt mielikuvia. Katselin häpeällisen paljon tuota joukkuetta, joten oli pakko käydä virkistämässä muistia, eikö Abercrombie muka tosiaan tehnyt mitään. No ei tehnyt: peliaikaa alle viiden minuutin keskiarvolla, vaikkakin kesän ainoa kori oli varsin tyylikäs.
Uusi-Seelanti - Tanssivatko vastustajat oman korin alla?
Kuten Tall Blacks, aloitamme mekin tällä:
Haka Dance - New Zealand Vs Greece
Osittain tekisi mieli jättää tämä tähän.
Yritetään nyt kuitenkin. Edellä nähdyt panoliikkeet ja hauiksenpullistelut ovat osa perinteistä maorien “Haka” -sotatanssia, josta Uuden-Selannin urheilujoukkueet ovat omaksuneet itselleen “Ka Mate” –muunnelman. Muinaismaorinkieleni on vähän ruosteessa, mutta muutamalla kelailulla huutojen summittainen suomennus kuuluu:
Kuolema, kuolema! Elämä, elämä!
Kuolema, kuolema! Elämä, elämä!
Tässä on se karvainen mies,
Joka toi auringon ja sai sen loistamaan,
Askel ylemmäs, seuraava askel ylemmäs,
Askel ylemmäs, seuraava… Aurinko paistaa!
You can’t make this shit up.
Mitä oikeaan koristoimintaan tulee, niin tuskinpa Uusi-Seelanti paljoa on muuttunut viime vuosien kisoista. Hyökkäyksessä joukkueella ei juurikaan korinalusuhkaa ole, vaan se juoksee varsinkin Penneylle loputtomalta tuntuvan määrän erilaisia pallottomia skriinejä, joista Penney antaa laulaa ilman minkäänlaista itsekritiikkiä. Ja aivan oikeutetusti. Vuoden 2002 sensaatiokisoissa mies paukutteli menemään 17 pisteen keskiarvolla heittäen kolmospussukoita hurjalla 46% tarkkuudella ja sen jälkeen kovissa euroopan sarjoissa vuodesta toiseen 40% hujakoilla tai sen yli. En ole mikään korisnero, mutta jos Suomi jättää alkulohkossaan Penneyn yhtä auki kuin Robin Benzingin harjoitusottelussa Saksaa vastaan, niin ainakaan vastustajan hyökkäyslevypalloja ei tarvitse pelätä.
Uuden-Seelannin ongelmat hyökkäyksessä alkavat silloin, kun heittäjiä ei saada avoimiksi heittopaikkoihin. Joukkue kaipaisi kovasti lisää kykyä penetroitua korille joltain ulkopelaajan paikalta, mutta Penney ei turhia kuljettele, Abercrobien handle ei oo smuutti ja joukkueen aloittava pointti Wellington Saintsin Lindsay Tait nyrkkeilee paria luokkaa liian painavassa sarjassa. Tässä on myös vastustajien paras ase maata vastaan: kovalla pallonpaineella ‘Seelantilaisten pallonliikuttelun pystynee pysäyttämään lähes täysin ja tämän jälkeen pallonkäsittelychopseja ei yksinkertaisesti ole riittävästi.
Toinen ongelma on puolustuksessa – varsinkin korinalustoilla. OKC Thunderin Steven Adams olisi ollut juuri sitä mitä Kiwit tarvitsevat: järkälemäinen ja ilkeä mörkö, joka on pakissa lähes nikkilämäinen seinä ja hyökkäyksessä asettelee luitamurskaavia skriinejä ja viimeisteleekin kelvollisesti. Noh, näinpä Adams jättää kisat väliin, samoin kuin sentterirotaation seuraava mies Alex Pledger, jonka kisat jäänevät väliin loukkantumisen takia. Lopulliseen joukkueeseen kuulunee vain kaksi yli 204 senttistä pelaajaa, Rob Loe ja Nick Horvath, jotka molemmat lienevät kai ihan käyttökelpoisia stiffejä, mutta siihen se vähän jääkin. Hyökkäyksessä kosketuksia ei olisi tullut muutenkaan, mutta puolustuksessa rimansuojelulle olisi kovasti käyttöä. Nelospaikalla joudutaan luultavasti käyttämään joukkueen kapteenia 198-senttistä Mika Vukonaa.
Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin: Uutta-Seelantia vastaan jopa Susijengi voi juhlia korinalustoilla.
Menestysmahdollisuudet: Uusi-Seelanti pelaa kisoissa samassa lohkossa USA:n, Suomen, Ukrainan, Dominikaanisen tasavallan ja Turkin kanssa. Tämä lohko on ennakkoon kaikista arvaamattomin, joten teoriassa edes Kiiwien kakkossija ei shokeeraisi varsinkaan Penneyn heittorallin kulkiessa, mutta toisaalta viimeinen sija ja 0-5 rekordi on vähintään yhtä todennäköisesti.
Suomen mätsää paperilla Seelantilaisia vastaan melko kivasti: Penneylle riittää päällystakkeja ja korinalustoilla ei tosiaan pitäisi pitäisi tulla kovinkaan pahasti käkättimeen. Toisessa päässä Koposelle ei pitäisi lyötyä pysäyttäjää, ja näitä vastaan Petsku saattaisi onnistua layupeissakin.