Vs: MM-koris 2014: 24 joukkuetta 24 päivässä
13. Suomi
#Spain2014: Finland
Menestys MM-tasolla: Mukana ensimmäistä kertaa.
Miten päässyt kisoihin: Sijoittui EM-kilpailuissa yhdeksänneksi, mutta sai villin kortin Espanjaan. Joku on ehkä kuullut tällaisesta.
Tärkeimmät pelaajat:
PG Petteri Koponen (26v, 194cm, BC Khimki)
Mitä sitä nyt Petteristä sanoisi, mikä ei mene itsestäänselvyyksien puolelle. Loistava pelaaja - varsinkin jos olisi vähän tehokkaampi viimeistelemään korin läheisyydestä. Vaikka Suomi pelasi ilman Koposta jopa yllättävän hyvin harjoitusotteluissa, silti selvä kaikilla mahdollisilla kriteereillä selvä pelillinen johtaja, jota ilman Susijengi jäisi kansainvälisessä vertailussa vain nipuksi sympaattisia pelaajia hyvin rajallisella menestyspotentiaalilla.
C Gerald Lee (26v, 208cm, CSU Asesoft Ploiesti)
Omissa silmissäni kehittynyt ja muuttunut hämmentävän paljon aivan parin viimeisen kesän aikana. Korihaissa Lee oli aikanaan kolmosia heittävä ja liikkuva kolmosnelonen, yliopistosta tultuaan jo selvä korinaluspelaaja, muttei silti mikään sellainen old-school-selkä-koria-kohti-femma joka ei hyppyheitä juuri koskaan, kuten nykyään. Vielä 2011 vuoden kisoissa irvistin joka kerta, kun Leelle pelattiin kosketuksia selkä koria kohti, mutta kolmea vuotta myöhemmin Gerald Leen postpelaaminen tuo tärkeää variaatiota Suomen hyökkäyspeliin, niin hurjalta kuin se kuulostaakin. Lee ei sentteriksi ole mikään erityisen ulottuva tai hyppää korkealle, mistä johtuen on tyypillisesti ollut ongelmissa isopmia vastustajia vastaan. Harjoitusottelussa Liettuaa vastaan Junnu kuitenkin käytti Jonas Valanciunasia ajoittain aivan pujottelukeppinä operoidessaan naama koria kohti, mikä oli erittäin hienoa ja yllättävää.
Puolustuksessa Lee hoitaa ruutunsa puolustuspaletin osana, mutta on syystä tai toisesta kummallisen heikko levypallopelaaja. Ei sillä, raa’at levypallolukemat kertovat kaikkea, mutta tänä kesänä Lee on kaapinut toistaiseksi köykäiset 3,8 minuuttia per 30 minuuttia ja edellisenäkin alle 6 samassa ajassa.
PF Erik Murphy (23v, 208cm, Cleveland Cavaliers)
Susi-Erkki on Susijengissä ollut hyvin pitkälti sitä, mitä odotettiinkin. Hyvä kaukoheittäjä, jolla on leemäisesti mukavan pehmeä kosketus myös muualta päin koriskenttää. Pakissa yrittää niin paljon kuin pystyy ja on saanut kiitettävän hyvin kiinni puolustuspelin periaatteista, muttei silti ole riittävän atleettinen siihen, että pystyisi paikkaamaan ajoittaiset myöhästelynsä.
Koposen jälkeen kahden muun esillenostettavan pelaajan valinta oli hankalaa, mutta näkisin, että näiden herrojen suorittaminen kisoissa on keskeisintä Suomen menestykselle. Shawn Huff kantaa järkyttävää vastuuta kolmospaikalla ja Sasu Salinin puolustusta tarvitaan jokaista maata vastaan, mutta näiden herrojen pelaaminen Susijengissä on ollut vuodesta toiseen niin tasaista, että suurimmat kysymysmerkit ovat kuitenkin korin alla.
Suomi - Susijengi auuu
Sanon tämän hyvin varovaisesti, mutta musta vähän tuntuu, että me yliarvostetaan Susijengiä ehkä vähän liikaa.
Normaalisti en tykkää puhua yli- tai aliarvostuksesta, sillä silloin pitää ensin määrittää, kuinka korkea todellinen arvostus on. Ja filosofisesti ajateltuna on myös vain ja ainoastaan hyvä asia olla vähän yliarvostettu: kukapa meistä ei haluaisi mahdollisimman suurta arvostusta mahdollisimman vähällä työllä? En tiedä mikä taho, jos mikään, itse joukkueen lisäksi on syntyneen koripallobuumin takana, mutta hyvää työtä on joka tapauksessa tehty. Suomalainen koripallo on kerrankin valtamediassa hienosti esillä ja viimeinen juttu on alkaa pohtimaan mahdollista yliarvostusta, joten luonnollisesti juuri sitä aion tehdä.
Suomen kaksi peräkkäistä yhdeksättä sijaa EM-kisoissa kuulostaa lopulta vähän hienommalta tulokselta, kuin mitä itse kisasuoritukset olisivat ”oikeuttaneet”. 2011 kisoissa Susijengi hävisi kolme viidestä alkulohkopelistään ja pääsi jatkoon korisuhteen ja huiman ristiinpelaamisen turvin. Jos muistan oikein, niin Suomen hävittyä toisiksi viimeisen pelinsä Makedonialle jäljellä olleiden viiden C-lohkon ottelun piti kaikkien päättyä Suomelle suotuisasti. Jos jokainen ottelu oli ennakkoon 50-50 oddseilla, niin todennäköisyys jatkopaikalle oli kokonaiset 3,1%. Heikommalla tuurilla Suomen kisat olisivat päättyneet tuohon, ja sijoitus olisi ollut joku 15. Jatkolohkossa Suomi hävisi Venäjälle selvästi ja ratkaisupelissä Slovenia oli parempi, vaikkei mitenkään hurjan paljoa. Lopulta Suomi siis voitti kisojen kahdeksassa pelissään vain Georgian, Montenegron ja Bosnian, mutta ylsi jotenkin yhdeksänneksi.
2013 kisoissa Suomi kaatoi alkulohkossa niukasti Turkin, joka voitti koko kisoissa ainoastaan Ruotsin, Ruotsille hävinneen Venäjän kahden jatkoajan jälkeen ja Ruotsin itsensä. Kreikka voitto toki oli aivan mieletön suoritus, eikä siltä mitään pois, mutta toisaalta Italia-matsi taas aika kammottava. Jatkolohkossa Kroatia ja Espanja olivat yksinkertaisesti liian kovia vastustajia, ja vaikka voitto Sloveniasta oli hieno, oli se silti Slovenialle merkityksetön peli, jossa aivanmiehet eivät pelanneet.
Yhteenvetona näistä voidaan sanoa, että Suomi kuuluu selvästi Euroopan koriskartalle ja myös MM-tasolle, muttei se yksinkertaisesti ole tasoltaan samaa luokkaa Euroopan huippujen tai maailman top-15 maiden kanssa. Yksittäisissä peleissä Suomi voi toki tehdä Kreikka-pelin kaltaisia sensaatioita, mutta toisaalta kaiken mennessä pieleen tulee myös ottelutapahtumia, joissa Italiaa vastaan tehdään 42 pistettä. On siistiä spekuloida mahdollisella puolivälieräpaikalla, mutta itse olen täysin tyytyväinen, jos Suomi pystyy alkulohkossa osoittamaan tasonsa neljässä peräkkäisessä ottelussa ja selviämään jatkoon.
Sanotaan näin: Kisoissa ne maat, joita vastaan Suomi lähtee selvänä ennakkosuosikkina on laskettavissa yhden käden sormilla, mutta toisaalta maat, joiden voittamisesta voi vain unelmoida mahtuvat yhteen käteen, josta joku sormi saattaa olla amputoitukin. Mitä yritän sanoa on, että mitä enemmän Susijengiä katsoo, sitä vähemmän sen todellisesta tasosta osaa sanoa.
Yhtäältä luottamus Suomen potentiaaliseen puolivälieräruniin kasvaa, kun katselee luetteloa maista, joita vastaan Suomi on pelannut tasaisesti tai voittanut. Ranska, Serbia, Liettua, Kreikka, Australia, Slovenia ja mitä näitä nyt on. Äsken juuri dumasin osan Susijengin tuloksellisesta menestyksestä katinkullaksi, mutta ei käy kieltäminen, että useamman vuoden träkrekordi on vaikuttava.
Toisaalta joskus siihen aina havahtuu, kuinka hämmentävän vähän yksilötaitoa tasoisekseen Suomella on hyökkäyksessä. Petteri Koponen on oikeastaan joukkueen ainoa pelaaja, joka pystyy voittamaan oman miehensä toistuvasti yksi-vastaan-yksi tilanteissa. Levypalloissa Suomi on kaikkia vastaan altavastaajan asemassa ja yleistä urheilullisuutta ei liene monella maalla vähempää. Jotenkin tämä joukkue on silti MM-rankingissa 13., ja ennemmin olisin nostamassa yhtä sijaa ylemmäs kuin laskemassa alemmas.
Lopputulos: Luulen, että jatkopaikka on ehdottomasti realistinen – jopa todennäköinen – mutta kaikki siitä eteenpäin vaatii nappionnistumista.
Menestysmahdollisuudet: Kummisetä hehkuttaa jo voittoa USA:sta, mutta inhorealistisesti Suomen turnaus alkaa todella vasta sunnuntain Ukraina-pelistä. Mikään muu alkulohkovastustajista ei ole ylivoimainen. Jos puolivälieräunelmaa nyt miettii, niin lohkoneloseksi ei saa ainakaan jäädä Liettuan hampaisiin, mutta kakkos-kolmospaikalta tulee vastaan mitä varmimmin joko Slovenia tai Austarilia. Molemmat ennakkoon parempia, mutta Ausralia kaadettiin jo kerran, eikä Goran Dragickaan mikään jumala ole. Vain puolijumala.