Naisten korisliigan ennakko 2021-22
Naisten korisliiga kausi käynnistyy 1. lokakuuta raskaan koronakauden jälkeen valoisammissa tunnelmissa. Joukkueet ovat kokonaisuudessaan laadukkaamman oloisia kuin edelliskaudella. Sarja vaikuttaa tasaisemmalta; siinä missä viime kauden sarja oli kaksijakoinen, on tänä vuonna lupa odottaa tiukempia kamppailuja. Etenkin sarjan keskikastin voimasuhteet ovat harvinaisen vaikeasti ennustettavia ja sitä kautta ihanan kiehtovia. Kristallipallon mukaan kausi alkaa Kotkassa Pe-Kan ja ToPon kohtaamisella ja päättyy Kotkassa saman kaksikon kohtaamiseen.
1. Peli-Karhut
Mestarisuosikki tulee tälläkin kaudella Kotkasta. Roope Mäkelän seuraajalla Mika Hartosella on menestyspaineet niskassaan. Elena Melton lähtö tuntuu kivuliaasti mutta eivätköhän Ella Salminen, Petra Noponen ja Lotta Vehka-aho tuo vahvaa uutta koripallo-osaamista Stevecon parketille. Zykera Rice lienee tälläkin kaudella sarjan parhaita vahvistuksia. Materiaali riittää hyvin pitkälle – pieniä kysymysmerkkejä liittyy kuitenkin Hartosen taktiikkataulun riittävyyteen. Tällä jengillä on pakko pärjätä, mutta mestaruutta ei onneksi jaeta ennen kautta.
2. ToPo
Taru Tuukkasen ja Henna Salomaan sopimusuutiset ovat olleet kotimaisen naiskoriksen tärkeimpiä aiheita sarjakauden vaihtuessa. Sopimukset tuovat munkkalaisten toimintaan myös kaivattua uskottavuutta, kun viime kaudella liigadivari-ToPo ajautui yleiseksi vitsailun kohteeksi. Alkavan kauden ToPo on eittämättä mielenkiintoinen kokonaisuus veteraaniosaston takia. Samalla tämä pakottaa valmennuksen miettimään pelikonseptiaan uusiksi molemmissa kenttäpäädyissä. Kaaripuolustusta on hiottava ja sisäpelin tehokkuutta haettava uuden pointin kautta. Kahden ulkomaalaisvahvistuksen siivittämänä voidaan uskoa, että Jussi Syrjäsen taikalaatikosta löytyy mitalijoukkueen resepti.
3. Kouvottaret
Epätasaisen viime kauden jälkeen Kouvottarilta odotetaan nyt enemmän. Joukkue on pysynyt kohtalaisen hyvin kasassa; ykköstykkinä jatkaa Sarah Toeaina. Lisäksi se on täydentänyt rivejään Saara Sandellilla, Iiris Muhosella sekä kahdella hyvällä divaripelaajalla (Johanna Räty, Emma Lampen). Pelillistä parannusta odotetaan eritoten hyökkäyssuuntaan, jossa pelaaminen lähti välillä täysin kontrollista. Myös vieraspelaamisen outoihin vaikeuksiin pitäisi löytyä lääkkeitä. Katseet kääntyvätkin valmentaja Joonas Frimodigiin; millaisin keinoin Kouvottarien pelaamista saadaan korjattua?
4. HBA
Mäkelänrinteen Koripalloliiton joukkue on paperilla kovan näköinen. Se täydentyi Sandvikin, Taposen, Aarnisalon, Seppälän, Pekkalan, Merivirran ja Hellstenin tasoisilla pelaajilla, minkä täytyy tuntua sarjataulukossa. Uusi päävalmentaja Janne Hänninen on vaativan tehtävän edessä; peliajan jakaminen kaikille ei tule olemaan helppoa. Oman haasteensa tuovat Märskyn joukkuetta vaivanneet loukkaantumiset, jotka tulisi saada vähenemään. Tällä materiaalilla on helppo pitää pelitempo korkealla ja raastaa täysillä kentän jokaisella neliömetrillä. Helposti pudotuspeleihin.
5. Forssan Alku
Forssassa pronssimitalijuhlat päättyivät suureen joukkueremonttiin. Laajasta kotimaisesta rungosta on jäljellä lähinnä vain Salmi ja Heinonen. Uusia pelaajia on haalittu kaksin käsin mm Lappeenrannan suunnalta: joukosta löytyy kovia kotimaisia nimiä Roosa Kososesta alkaen. Kun ulkomaalaisvahvistukset ovat jonkin sortin kysymysmerkkejä, näyttää Alku vähintäänkin arvoitukselliselta. Mahdollisuuksia on vaikka mihin, mutta miten Aleksi Suominen pystyy järjestämään sortin sakin toimivaksi koripallojoukkueeksi. Kaaoskorista luvassa? Mietityttää - valuuko peräti pohjamutiin?
6. Honka
Viime kauden hopeamitalisti ei tule uusimaan sijoitustaan. Tapiolan Honka lähtee kauteen kohtalaisen kokemattomalla joukkueella rookie-päävalmentaja Nyholmin johdolla. Junioritähtien (Sandvik, Aarnisalo) siirtyminen HBA:han jätti espoolaiset hieman hämmentävään tilaan, joka kaipasi kokemusta. Sandra Karstenin ja Jemina Airaksisen tulo helpotti Hongan pahinta tuskaa. Carmen Tyson-Thomas saattaa olla kova vahvistus, joka auttaa joukkuetta tiukoissa paikoissa. Parhaana päivänä aika kova, heikommilla hetkilään aseeton hyökkäyssuuntaan. Välttää putoamistaistelun mutta mihin riittää keskikastissa?
7. EBT
EBT:n nuori kotimainen runko (Vesiluoma, Tuomisto, Mäntylä, Määttänen, Niinikoski) luo hyvän jatkumon tutun valmentajan komennossa. On silti epävarmaa jatkaako EBT siitä mihin keväällä jäätiin: viime kaudella joukkueen tunnusmerkkejä olivat erittäin vahva levypallopelaaminen ja aggressiivinen hyökkäys. Kokoonpanosta puuttuvat toistaiseksi levypallopelaamisen peruspilarit tyystin ja pelaajalistassa on hämmästyttävästi vain 9 kotimaista pelaajaa muutama päivä ennen sarjakauden alkua. Oikeanlaisten vahvistusten avulla joukkueella olisi hyvät mahdollisuudet taistella sijoituksista sarjataulukon paremmalla puolella. Ilman heitä ollaan isoissa vaikeuksissa.
8. Catz
Kesän kuumimman uudistujan palkinto menee Lappeenrantaan. Kun joukkue menettää Veera Pirttisen, Roosa Kososen, Tuulia Anttosen (Timon), Taru Timon sekä kaksi ulkomaalaisvahvistustaan ja saa tilalle paluumuuttajina Elena Melton, Lotta Hämäläisen ja Claudia Kärnän sekä forssalaisen Jenna Toivosen, on kyseessä poikkeuksellinen myllerrys. Pitkäaikaisen päävalmentaja Mika Haakanan vaihtuminen Petri Joukaiseen kruunaa muutoksen. Joukkueen pelitapa ei varmastikaan ole kauden alussa hiottuna, mutta jouluun mennessä joukkueelta voi odottaa yhtenäisempiä esityksiä. Korintekovaikeuksia ja tappioita odotettavissa.
9. Pyrintö
Jos sarjajumbo menettää useimmat keskeiset pelaajansa erittäin vaisun kauden päätteeksi, eivät ennusmerkit lupaa liikoja. Kuitenkin kaksi amerikkalaisvahvistusta ja muutama käyttökelpoinen kotimainen (Keski-Saari, Lehti, Timo) tulokas antavat Antti Nikkilän ryhmälle mahdollisuuksia taistella otteluvoitoista. Paljon on kiinni vahvistusten tasosta – eikä heidän tasostaan ole vielä täyttä selvyyttä. Valmentajalta vaaditaan tämän ryhmän kanssa paljon: miten pallollinen pelaaminen saadaan toimimaan riittävällä tasolla. Onnistuukohan sarjapaikan säilyttäminen?
10. ViVe
Kolme ulkomaalaisvahvistusta ja kolme Kujalaa, ei mitään uutta lakeuksilta. Vimpeli nojaa tuttuun joukkueen rakentamistapaan, eikä pelitavassakaan liene juuri uutuuksia luvassa. Säästeliäs tempo, alasliukuva puolustus ja tehokas vahvistusten kautta sisälle hyökkääminen ovat olleet Vedon avainteemoja. Kotimainen kaarti jättää runsaasti toivomisen varaa, eikä voittoja ole viikottain tarjolla. Liigan pistekuningattaren tittelistä taisteleva Shaylen Burnett voi tarjoilla naisten liigaa seuraaville hienoja hetkiä hyökkäyskorilla. Väistämättä putoamistaistossa. Onko tämä vuosi viimeinen liigassa?