Koripallo.com

NCAA 2024-2025

Viestejä
722
@Lev Rubin Onko tulossa analyysiä tästä Suutelan kouluvalinnasta? Ja NCAA-ennakkokin suomalaisista tältä kaudelta olisi mielenkiintoista lukea
Jos kerran pyydetään, niin täytyyhän sitä jonkinlainen ennakko kirjoittaa jossain vaiheessa.

Mitä Suutelaan ja Oregon Stateen tulee, niin mielestäni valinta on suurpiirteisiin yleistietoihini perustuen hyvä ja järkeenkäypä. Oregon State on osavaltionsa isoin yliopisto, mutta urheilullisesti aika heikko. Koripallossakaan menestystä ei ole oikein viime vuosikymmeninä tullut poislukien hieno NCAA-turnaus vuonna 2021, jolloin joukkue eteni vastoin kaikkia odotuksia Elite Eightiin asti.

Oregon State pelasi viime kauteen asti kovatasoisessa Pac-12 konferenssissä, mutta mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin koulun korisjoukkue pelaa seuraavat kaksi kautta West Coast Conferenssissa ja siirtyy sitten kaudesta 2026-27 lähtien uudistuneeseen Pac-12 konferenssiin yhdessä muun muassa Gonzagan kanssa.

Kyseessä on ollut tyypillinen hyvän konferenssin heittopussi tyyliin Vanderbilt SEC-konferensissa, De Paul Big Eastissä tai Boston College ACC:ssä. Vuosien välillä on tietysti vaihtelua, mutta yleistasoltaan Beavers on tuollainen Top120-150 koripallo-ohjelma NCAA:n ykköstasolla. Remu Raitasen San Francisco ja Ville Tahvanaisen Bradley lienevät parhaimmat vertauskohdat suomalaisittain, vaikka Oregon State kotikonferenssi onkin ollut tasokas.

Mikään NBA-pelaajatehdas Oregon State ei ole ollut, mutta Markkasen joukkuekaveri ja ehkä vain hieman Suutelaa isokokoisempi Drew Eubanks pelasi NCAA-uransa tuolla. Kuuluisin "korismajava" taitaa kuitenkin olla legendaarinen Gary Payton.

Peliajasta tai muusta sellaisesta en osaa oikein mitään sanoa tässä vaiheessa, mutta lähtökohtaisesti voisin olettaa Suutelan pystyvän saamaan jonkinlaisen roolin tuolla ihan ensimmäisestä kaudesta alkaen. Toisaalta suomalaisia tähtipelaajia NCAA:ssa on ollut todella vähän, missä tahansa joukkueessa, ja olisin yllättynyt jos Suutela tuota lyhyttä listaa jatkaisi. Tuo vuodesta 2026-27 pyörivä Pac-12 vaikuttaa hyvätasoilta liigalta (mm. Gonzaga, San Diego St, Utah St, Colorado St), ja jos tässä vaiheessa arvata pitäisi, niin paljon saa "majavien" meno muuttua, että joukkue siellä kärkisijoja kolkuttelisi. Suutelan täytyy mielestäni kehittää itselleen kaukoheitto, jotta tuolla parhaan vastaan asettuvan lahjakkuuden kanssa pystyy kilpailemaan.

En ole vielä(kään) päässyt aivan kärryille noista NIL-kuviosta, mutta hyvätasoinen konferenssi ja iso yliopisto todennäköisesti lisäävät mahdollisuuksia mahdollisiin korvauksiin. Yleisökeskiarvo on viime vuosina ollut kotipeleissä kuitenkin "vain" noin 3,500. Tätä kaikkea mielenkiintoisempaa on mielestäni kuitenkin se, että yksi maailmanhistorian maineikkaimpia tieteilijöitä, molekyylibiologi Linus Pauling, opiskeli Oregon Statessa aikoinaan ja ilmeisesti hänen perintönsä vaikuttaa vieläkin sikäläiseen opintotarjontaan. Maisemat tuollapäin maailmaa ovat myös kunnossa ja kansallispuistoja riittää. Surffauskin varmaan onnistuu lyhyen matkan päässä Tyynenvaltameren rannoilla.
 
Viestejä
133
Lisätään vielä ylläolevaan erittäin ansiokkaaseen katsaukseen se, että Oregon Staten valmentajalla Wayne Tinklellä on omaa pelaajauraa taustalla, mistä lähes 10 vuotta vietti ysärillä euroopassa, mm, kausi Ruotsissa Solna Vikingissa.

Lisäksi kauden 2024- 2025 rosterissa näyttäisi olevan eurooppalaisia kuusi kappaletta, joten luulisi valmentajalla olevan keskiverto jenkkikoutsia enemmän hajua sopeutumisesta uuteen kulttuuriin ja pelitapaan mikä auttanee Suutelaa.
 
Viestejä
685
Sivuhavainto noista kasvavista NIL sopimuksista. Ihan kaikilla kouluilla ei ole kykyä kilpailla tuolla alalla, mutta rikkaat yksityiset koulut voivat hyvinkin venyttää kassaa. Muutamat uskonnolliset koulut ovat olleet sellaisia, joihin ei ihan helposti ole sisäisten sääntöjen takia mennyt ihan kovimpia pelaajia.
Nyt esim BYU on jo futispuolella noussut BIG12 kärkeen ja kovilla NIL diileillä voi tehdä sen koriksessakin. One and done -pelaajat voivat etsiytyä hieman oudompiin kouluihinkin.
 
Viestejä
2 496
 
Viestejä
722
Uusi NCAA-kausi on täällä. Ennen kuin mennään suomalaisjoukkueiden ennakkoihin, niin puhutaan hetki rahasta. Tämähän meitä suomalaisiakin, ainakin koripalloihmisiä, nykyään kiinnostaa enemmän kuin itse urheilullinen menestys.

Name, Image, Likeness. Nuo kolme sanaa ovat olleet osa NCAA-koripalloa jo joitain vuosia nyt ja selvää on, että koripalloa pelaamalla NCAA:ssa voi tienata rahaa, jopa todella paljon rahaa. Yhtenä mielenkiintoisena seikkana NIL-kuvioissa ovat kuitenkin olleet ei-yhdysvaltalaiset, suomalaisetkin urheilijat, joiden viisumistatus on luonut epäselvyyksiä heidän mahdollisuuksiinsa tehdä töitä ja näin ollen hyötyä NIL-tuloista ulkomaisena opiskelijana. Olen jonkin verran näistä epäselvyyksistä ja monimutkaisuuksista lukenut kuitenkaan pääsemättä mihinkään lopulliseen johtopäätökseen. Tämä ei itseäni enää kuitenkaan mahdottomasti häiritse sillä mediaraportit ja eurooppalaisten huippulupausten siirtyminen NCAA-maailmaan puhuvat omaa kieltään.

Yksinkertaistettuna, maailmanhistorian rikkaimmassa valtiossa Yhdysvalloissa ihmiset kyllä saavat tarvittavat portit avattua ja sääntöjen tulkinnat sopiviksi, kun summat ovat tarpeeksi isoja ja tähdet tarpeeksi kirkkaita. Tai näin ainakin uskon. Vai miksi muuten venäläinen huippulupaus Egor Demin jätti legendaarisen Real Madridin ja siirtyi kesällä syrjäiseen mormoniyliopisto BYU:hun? Tai miksi senegalilainen Ismaila Diagne vaihtoi saman organisaation täksi kaudeksi keskellä ei-mitään sijaitsevaan akateemisesti keskinkertaiseen Gonzagan yliopistoon? Gonzaga on toki ollut yksi NCAA-koripallon dominoivimpia voimia viimeisen kymmenen vuoden aikana ja lähettää NBA:han pelaajia liukuhihnalta, mutta onko eurokorikseen tottuneelle huippulupaukselle väylä NBA:han erikoisen NCAA-pelityylin kautta niin paljon helpompi kuin Euroopasta, että siirto uuteen kulttuuriin kannattaa tehdä pelkästään tämän takia? Liettualainen Kaspar Jakucioniskin pyyhki ikonisen Barcelonan pölyt kengistään ja siirtyi kesän aikana Illinoisin yliopistoon. Onko tässä kyse Illinoisin erinomaisesta akateemisesta maineesta vai kuitenkin lähinnä siitä, että mediassa esimerkiksi Deminin on arvioitu ansaitsevan Provon-kampuksella yli miljoona dollaria kaudessa?

Suomalaisetkin NCAA-pelaajat siis kaiken järjen mukaan rahaa ansaitsevat. Mutta kuinka paljon? Jotain haarukkaa ja kontekstia luo New York Times viimeaikainen juttu (In College Sports’ Big Money Era, Here’s Where the Dollars Go). Tuossa muun muassa todetaan näin:

A starting five of top-25-earning men’s basketball players costs about $3.3 million, with forwards on the top of the pay scale making around $750,000. And while women’s basketball earnings are comparatively much lower, top-level women’s players have had substantial growth since last year, with pay across all positions up by $30,000.

Toisaalta pelipaikkansa Top-50 parhaiten ansaitsevat pelaajat (noin top-200 kaikki pelaajat huomioiden) ansaitsevat yli puoli miljoonaa kaudessa keskimäärin. Jotkin suomalaisetkin pelaajat todennäköisesti kolkuttelevat noita Top-50 portteja absoluuttisessa pelitaidollisessa vertailussa ja ainakin on niin, että usea suomalainen pelaaja pelaa ensi kaudella joukkueessa, jotka ovat hyvin lähellä tuota top-25 parhaiten ansaitsevaa joukkueiden rypästä (Texas Tech ja South Carolina).

New York Timesin julkaiseman jutun sekä yleisen mutuilun yhdistelmänä arvioin tänä vuonna jokaisen suomalaisen pelaajan NIL-palkkiot kaudelta 2024-25. Olen arvioissani konservatiivinen ja tietenkin myös väärässä, mutta suurusluokat eivät todennäköisesti ole kovin paljon metsässä. Vai ovatko?

Valitettavan tuttuun tapaan ennakkoni koskee vain suomalaisia miespuolisia NCAA-pelaajia, mutta on huomionarvoista, että suomalaiset naispelaajat pelaavat ennakkoon huomattavasti kovatasoisemmissa ja tunnetuimmissa joukkueissa kuin miehet. Elina Aarnisalon UCLA, Elsa Lemmilän Ohio State sekä Henna Sandvikin Indiana todennäköisesti sijoittuvat aivan eliittiin, mitä naiskoripallon NIL-sopimuksiin tulee. Kaikki kolme yliopistoa ovat aivan Yhdysvaltojen kärkeä, mitä yleiseen urheilulliseen menestykseen tulee. Heille, todennäköisen pelillisen menestyksen lisäksi, on luvassa myös taloudellista menestystä tällä tulevalla kaudella. Toivon kuitenkin heille(kin) ennen kaikkea onnistumisia opinnoissa sekä koripallokentillä.

AD_4nXcSF4dIf4ft4bVpd12NowGRygZ4Euliv8CiOeiQ_86D9w6fFYSlEzNKe4Y7jyZOtwmbApX8DNZd9UgMjcRxeslsvqABkauHoi_TGn4yrKlQYrEzl7oDigD7wneYZeJ1SFUphEE03V4Bwg5Ol0oZsAvuDuk


AD_4nXdLkvy0H6k0TWVkBlBznLhPleYUGa4vrW2QHC34CmFamKlAECGRLM7vH4I2tCt3p1SWNenjf6KxTwdqc1Hj9xdOVdBy5ByTpS5bw9kB5DiVs_uJoSJJogHxmYGA-5-REc5GRXkx32CWyAQMKD8eqdMkfkdD


AD_4nXe8WIoRQGPSMM_ckxES65CdEJ13zRtaUcFE4q7gENuSoc1qFOUoWjVo6z_d95ByQNdQaM5eEXpxN2NxRp2KoHX3dTfyXdx0KFS2DDxCRtKMUfhrAuDYjKFMksy5Z7t4BSKJ5Ky8XM62mWjGrv8hRUXvvsbI
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
722
Stonehill Skyhawks

Konferenssi: NEC (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 850)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 700

Pre-season ranking: 358 (KenPom); 8/8 NEC Pre season
Suomalaiset: Eino Montin (NIL: 0-10k)

Eino Montin siirtyi täksi kaudeksi Junior College maailmasta NCAA:n ykköstasolle. Joukkue, Stonehill, on itselleni täysin tuntematon ja ennakkoon yksi koko NCAA:n ykköstason heikoimmista. Toivotaan Montinille peliaikaa ja menestystä opinnoissa. Joukkueen tasosta huolimatta, yleisökeskiarvo ei ole kovin paljon Korisliigaa pienempi, vaikkakin selvästi pienempi kuin mitä Jyväskylän monitoimitalolla on viimevuosina divarin pudotuspeleissä nähty.

Sacramento State Hornets

Konferenssi: Big Sky (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 1,900)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 700

Pre-season ranking: 300 (KenPom); 10/10 Big Sky Pre season
Suomalaiset: Emil Skyttä (NIL: 0-10k)

Skyttä pelaa samassa konferenssissa kuin Viljami Vartiaisen Weber State. Joukkue on huono ja epäsuosittu, mutta positiivista on, että Skyttä pelasi viime kaudella ajoittain pallollisena, todella rohkeasti ja suhteellisen monipuolisesti. En osaa sanoa, miten todennäköistä tämä on, mutta pieni toivonkipinä itselläni on siitä, että Skyttä pystyisi pelaamaan kauden läpi pallollisessa ja keskeisessä roolissa. Toivon myös, että hyökkäystehokkuus paranisi viime kaudesta.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
722
Longwood Lancers

Konferenssi: Big South (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 1,500)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 1,950

Pre-season ranking: 190 (KenPom); 3/9 Pre Season Big South
Suomalaiset: Leo Nordberg (5-10k)

Longwood jatkanee suurinpiirtein samalla tasolla kuin ennenkin. Toisen vuoden pelaajan Leo Nordbergin roolia en osaa arvioida. Viime kaudella rooli oli pieni tai erittäin pieni. Ehkä rooli voisi hieman kasvaa, mutta olisin yllättynyt jos hän isoja minuutteja kaudella johdonmukaisesti pelaisi. Joukkueen taso on keskinkertainen, mutta meininki kuitenkin pienen yliopiston joukkueeksi suhteellisen kunnianhimoisen oloista.

Weber State Wildcats

Konferenssi: Big Sky (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 1,900)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 4,900

Pre-season ranking: 174 (KenPom); 3/10 Big Sky Pre Season
Suomalaiset: Viljami Vartiainen (20-50k)

Weber State on uuden paikan edessä joukkueen tähden Dillon Jonesin siirryttyä NBA-kentille. Utahin osavaltiossa pelaava joukkue on yksi konferenssinsa suosituimmista ja pelaa ihan mielenkiintoisen näköisellä areenalla, joka tuntuu olevan kotipeleissä aina ääriään myöten täynnä.

Kaiken kaikkiaan Wildcats lienee kaudella kovin keskinkertainen joukkue NCAA:ssa, mutta voinee menestyä omassa konferenssissaan oikein hyvin. Vartiaisen toivon edelleen yrittävän monipuolistavan peliään ja hyökkäämään korille, vaikka se vaikealta ajoittain tuntuisikin.

Vartiainen oli joukkueensa paras pisteidentekijä ja kaukoheitoissa tappavan tarkka harjoituspelissä Utah Statea vastaan 16 pisteellä, jossa joukkueelle kuitenkin tuli selvä 66 - 85 tappio.
 
Viestejä
722
Wyoming Cowboys

Konferenssi: MWC (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 7,100)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 3,900

Pre-season ranking: 215 (KenPom); 9/11 MWC Pre season.
Suomalaiset: Touko Tainamo (NIL: 70-100k)

Tainamo ottanee aloitusviisikon paikan Wyomingissa ja uskoisin hänen pelaavan hyvän kauden, vaikka vastustajat ovatkin pykälää paremmat kuin viime vuonna heikossa Summit-konferenssissa. Tainamo kuului joukkueensa parhaimpiin pelaajiin muutaman päivän takaisessa scrimmagessa NAIA-joukkue College of Idahoa vastaan 18 pisteellään. Isossa kuvassa Tainamo kuuluu siihen menestyksekkääseen isoon ja hyvin heittävään pelaajatyyppiin, joita Suomesta on tullut suhteellisen paljonkin viime vuosina.

Wyoming ei kuulu MWC-konferenssin ennakkosuosikkeihin, vaan päinvastoin, on lukemieni ennakoiden mukaan hyvinkin keskiverto tai jopa heikko. Yksityiskohtaisempaa tietoa minulla ei tästä joukkkueesta valitettavasti ole.

Joukkueen valmentajan elämänohjeisiin sekä wyomingilaiseen elämäntapaan voi tutustua tämän Youtube-videon kautta:

Utah Utes

Konferenssi: Big-12 (Konferenssi yleisökeskiarvo 2023-24: 10,300; #3 NCAA:ssa)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 8,100

Pre-season ranking: 68 (CBB); 82 (KenPom); (16/16 pre-season Big12)
Suomalaiset: Miro Little (NIL: 250-350k)

Utah Utes herättänee eniten huomiota harvoissa NCAA:n suomalaisfaneissa tällä tulevalla kaudella 2024-25. Miro Littlellä onkin Salt Lake Cityssä erityinen tehtävä, sillä suomalaiset koripalloilijat ovat menestyneet tuossa kaupungissa perinteisesti todella hyvin, oli kyseessä sitten NCAA tai NBA. Uskon, että Little vastaa osittain huutoon ja ottaa merkittävän harppauksen tällä kaudella. Tämä arvio johtuu lähinnä siitä, että joukkueen taso on nyt sopiva sekä siitä, että hänellä ei oikeastaan ole enää kuoppaa tai lattiaa mihin tippua edellisen kauden pettymyksen jälkeen. Olin keväällä rehellisesti yllättynyt, että Little sai jatkaa uraansa Big 12 -konferenssissa, mutta nyt näyttää siltä, että hänelle on Utahissa luvassa myös vastuuta, ehkä jopa aloittavan pelinrakentajan paikka. Tämä on Littlelle hieno ja Suomi-koripallolle harvinainen, jopa ainutlaatuinen asia. Little, kuten ihmisistä suurin osa, on parhaimmillaan pallon kanssa saadessaan toteuttaa itseään vapaahkosti. Voisiko hyvä alkukausi vapauttaa hänet jopa tällaiseen rooliin Utahissa? Näkisin, että tälläinenkin skenaario on mahdollinen ja tällöin Littlen tehoja ja kautta on vaikea ennustaa. Itse näkisin tällä hetkellä, että Littlen suurin heikkous Big 12-peleissä on hyökkäystaito ja vastustajan 1 vs 1 haastaminen, mutta muilta osin hän saattaakin jossain määrin täyttää viime kauden Utahin parhaan pelaajan, tänä vuonna top100 pelaaja Deivon Smithin (St. John’s) isot saappaat.

Little pelannee tilastollisesti jopa kaikkien aikojen parhaan suomalaisen takamieskauden, mutta ennustan Utahille erittäin haastavaa ja vähävoittoista kautta. Konferenssipeleissä voittoja voisi parhaimmillaan tulla ehkä kuusi-seitsemän. Utah onkin valitettavasti konferenssinsa todennäköisesti heikoin joukkue yhdessä Coloradon kanssa ja koko NCAA:ssa se sijoittuu todennäköisesti lähemmäs sadatta kuin viittäkymmentä parasta joukkuetta. Utahin pelaajamateriaali on yksinkertaisesti aivan eri kategoriassa kilpailijoihinsa nähden ja NCAA-turnauspaikka on joukkueelle täten äärimmäisen epätodennäköinen. Utahia valmentaa neljättä kauttaan Craig Smith ja heidän paras pelaajansa ennakkoon ajatellen on erinomainen kaukoheittäjä Gabe Madsen. Mike Sharavjamts, Mongoliasta, on myös mielenkiintoinen pelaaja ja jakanee pelintekovastuun Littlen kanssa ainakin alkukaudesta.

Utahille voitto Scrimmage pelissä Nebraskaa vastaan 75 - 73. Tilastoja en löytänyt tästä, mutta voittoisasta näytösottelusta CSU Puebloa vastaan tilastot löytyvät hakukonetta käyttämällä.

"When it first came out, I was a little surprised, just to be quite frank, but those are what they are," said Smith. "Two times as a head coach, our teams have been picked last, and it's been a great omen for us.”

"He's (Miro Little) constantly talking, which is a great problem to have. When your point guard is doing that, that matters, and it makes a difference. So there's no confusion as to what we're doing when we're on the floor. He understands matchups, he knows what sets we're in, if we make adjustments, he's yelling it out. So he really is like another coach on the floor."


-Craig Smith

“I’m getting there, getting there,” Little said. “Every game is gonna be better. It’s not gonna be perfect yet, but it’s gonna get there.”

-Miro Little CSU Pueblo (Div II) näytösottelun jälkeen, jossa tilastoi 4p, 5r, 9a, 5s, 1to ja pelasi aloitusviisikossa.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
722
New Mexico Lobos

Konferenssi: MWC (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 7,100)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 13,000; #23 NCAA:ssa

Pre-season ranking: 63 (CBB); 62 (KenPom), Pre-Season (2/11)
Suomalaiset: Mustapha Amzil (NIL 100-120k)

New Mexico pelasi hienon viime kauden voittaen Mountain West konferenssin näytöstyyliin. Tämän jälkeen joukkue tosin päätti kautensa nopeasti NCAA-turnauksen ensimmäisellä kierroksella Clemsonia vastaan. Tähän kauteen joukkueen odotukset ovat koko NCAA:ta ajatellen jonkin verran maltillisemmat, mutta kotikonferenssissa menestystä voi aivan hyvin tulla entiseen malliin, sillä viime kaudella aivan erinomainen Mountain West on heikentynyt täksi kaudeksi, merkittävästikin. Tämä näkyy muun muassa New Mexicon laatupelaajien menettämisenä muualle (esim JT Toppin ja Texas Tech) ja toisaalta heikohkona transfer/rekrytointimateriaalina.

New Mexico on silti hyvä joukkue. Heillä on todella fanaattinen ja iso kotiyleisö sekä mielestäni myös hyvä valmentaja. Suomea ja Marokkoa edustavalle Mustapha Amzilille on helppo ennustaa isompaa roolia kuin vuosi sitten. Viime vuosi ja suurin osa NCAA-urasta hänellä on toki jo ollut suomalaisittain hyvä ellei kiitettävä. Nyt voisi toivoa, että rooli monipuolistuisi ja avausviisikon paikka profiilipelaajana olisi selviö koko kauden ajan. Tällaisia profiili-tason suomalaispelaajia NCAA-kentillä hyvissä joukkueissa on pelannut todella vähän. Lupauksia herättävästi Amzil oli joukkueensa jaettu paras pisteidentekijä scrimmage-pelissä Santa Claraa viidellätoista pisteellä. Myös toisessa valmistavassa pelissä Texas El Pasoa vastaan Amzil kuului joukkueensa aloitusviisikkon.

New Mexicolla on taas mahdollisuudet konferenssimestaruuteen ja tätä kautta NCAA-turnaukseen. Vahva kausi muutenkin voi ehkä turnauspaikan tuoda, jos esitykset vakuuttavat riittävästi. Joukkueensa kapteenistoon kuuluva Amzil voi hyvinkin olla tämän kauden paras suomalainen NCAA-pelaaja.

“They should know what it takes to win the way we’re trying to win. And they should be saying the right things checking guys, which is uncomfortable for everybody, but they need to do that."

-Richard Pitino joukkueen kahdesta kapteenista (Donovan Dent ja Mustapha Amzil)
 
Viestejä
722
South Carolina Gamecocks

Konferenssi: SEC (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 11,600; #2 NCAA:ssa)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24 (13,400; #21 NCAA:ssa)

Pre-season ranking: 44 (CBB); 65 (KenPom); (11/16 pre-season SEC)
Suomalaiset: Morris Ugusuk (NIL 80-100k) / Okku Federiko

South Carolinan tilanne näyttää suhteellisen mielenkiintoiselta tulevaksi kaudeksi. Joukkue nosti yleisökeskiarvoaan viime vuodeksi yli kolmella tuhannella ja paikallisen naisjoukkueen dominointi osaltaan on myös nostanut koripallon suosioita Columbuksessa. Joukkueen hieno ja monille todella yllättävä menestys edelliskautena siis nostaa odotuksia täksi kaudeksi, mutta viimevuotisen top-25 tason toistaminen on kovin epätodennäköistä. Joukkueen kokoonpano on nimittäin nykyhengen mukaisesti kokenut isoja muutoksia, varsinkin kokeneiden pelaajien osalta. Suomalaisittain mielenkiintoinen Euroopan-siirto koskee BJ Mackia, joka siirtyi Thomas Tumban joukkuekaveriksi Espanjan kakkossarjaan Moroon. Mutta muutamia potentiaalisia tähtiä on South Carolinalla edelleen mukana ja on aivan mahdollista, että joukkue uusi viimevuotisen NCAA-turnausmatkansa. Joukkuetta valmentaa kolmatta kauttaan Lamont Paris.

Pelaajista kannattanee mainita freshman Cam Scott, jonka odotetaan ottavan ison roolin joukkueen takakentällä heti ensimmäisenä vuonnaan. Ainakin mediassa oman osavaltion kasvatilta odotetaan todella paljon. Collin Murray-Boylesin toinen vuosi Columbiassa tullee olemaan myös mielenkiintoinen ja hänellä on kaikki mahdollisuudet pelata vuoden päästä NBA:ssa.

Suomalaisittain Morris Ugusuk on mielenkiintoinen tapaus. Hänen viime kausi oli kaksijakoinen, mutta yhdysvaltalaisilla keskustelupalstoillakin seurattu kesän fysiikkaharjoittelu voi tuoda hänelle lisää itseluottamusta, minuutteja ja tehoja. Jos kaukoheitto toimii, niin hänen roolinsa joukkueessa voi kasvaa merkittäväksikin. On kuitenkin tietenkin mahdollista, että hän jää pienempään rooliin koko uransa ajaksi, kuten monille suomalaispelaajille on käynyt. Toivottavasti näin ei tietenkään käy. Tänään pelattava näytösottelu antanee suuntaa Ugusukin rooliin toisena vuonnaan.

Toisen suomalaispelaajan, joka South Carolinaan on yhdistetty, eli Okku Federikon tilanne vaikuttaa erikoiselta. Viimeisimmän uutisoinnin mukaan Federiko siirtyisi South Carolinaan vuodenvaihteessa. Jos näin kävisikin, niin on vaikea uskoa, että nuorempi Federiko South Carolinan paidassa tällä kaudella pelaisi. Mutta toivotaan, että näin jotenkin voisi vielä käydä. Koripalloilullisesti Euroopassa pysyminen ei välttämättä olisi huono idea, mutta yksikään Korisliiga joukkue ei tietenkään kykene välittämään samanlaisia palkkioita kuin huippukonferenssissa pelaava South Carolina.

Joukkueen valmistavissa peleissä Pelikukukoille on kertynyt voitto scrimmage pelistä NC Statea vastaan 86 - 78. Tilastoja en tästä pelistä löytänyt. Joukkue pelaa tänään näytösottelun valmentaja Parisin entistä opinahjoa Woosteria vastaan.

“Honestly, I think it’s a favor to be put in a position where you have to prove yourself, and I think we all have to prove ourselves,” Paris said. “When you get a ranking that’s not as high as what guys think, it sets the stage for constant validation and approval amongst your peers, amongst the media, amongst the selection committee. “There’s nothing that could be better than for us to be ranked in a way that (the players) perceive as disrespectful.”

- Lamont Paris
 
Viestejä
722
Texas Tech Raiders

Konferenssi: Big 12 (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 10.300; #3 NCAA:ssa)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 12,900; #24 NCAA:ssa

Pre-season ranking: 29 (AP); 15 (KenPom); 26 (CBB) (7/16 pre-season Big12)
Suomalaiset: Eemeli Yalaho (NIL: 80-120k) / Federiko Federiko (NIL: 200-250k)

Raiders onnistui viime kaudella hyvin, mutta monen muun joukkueen tapaan, Texas Tech on kokenut merkittäviä muutoksia sitten kevään. Takamies Joe Touissant muun muassa lähti Kauhajoelle ja Pop Isaacs Omahaan, Nebraskaan. Edellämainittuihin muutoksiin liittyen takakentän toimivuus tulevana kautena onkin ehkä tämän joukkueen suurin kysymysmerkki.

Big 12 on erittäin tasokas konferenssi, todennäköisesti jälleen NCAA:n paras, mutta oli viime kaudella vasta yliopistokoripallon kolmanneksi suosituin liiga 10,300 katsojan keskiarvolla mitattuna (vrt. Euroliiga 10,500 samana kautena). Marginaalit konferenssin huipulla ja keskitasollakin ovat todella pienet. Texas Techin materiaalin perusteella odotettavissa lienee samanlainen tai jopa hieman parempi sijoitus kuin viime kaudella. Konferenssimestaruudesta joukkue tuskin vakavissaan pelaa, pelaahan heidän konferenssissa eliittijoukkueet Kansas, Houston ja Iowa State, mutta joukkue saanee loppukeväästä ihan hyvänkin sijoituksen NCAA:n lopputurnaukseen. Raiders on joka tapauksessa suomalaisten collegekoripallojoukkueista ennakkoon vahvin. Jos viimeistä noin viittä-kuutta vuotta katsoo, niin Texas Tech Raiders on ollut yleismenestykseltään miesten koripallon top-10 ohjelma. Parhaat sijoitukset ovat kuitenkin vuosilta 2018 (Elite eight) ja 2019 (Runner-up jatkoajan jälkeen).

Joukkueen suomalaisista Federiko Federikon odotan saavan runsaahkosti vastuuta ja aloittavan useissa otteluissa. Toisaalta Raiders käyttänee herkästi myös pienempää kokoonpanoa, jonka keskipisteenä on Raidersin todennäköinen tähtipelaaja, New Mexicosta siirtynyt vahva, mutta pehmeästi viimeistelevä JT Toppin (NBA-potentiaali). Eemeli Yalahon rooli on itselleni epäselvä, mutta hän kuuluu varmasti joukkueen isoimpien pelaajien rotaatioon. Yalaho jäänee rotaatiossa hieman paitsioon Toppinin takana, mutta toisaalta hän tuo joukkueeseen aivan erilaista osaamista kuin Federiko ja näin ollen saattaisi saada minuutteja joukkueen pienemmissä viisikoissa. On mielenkiintoista seurata, miten suomalaiset pelaajat (erityisesti Yalaho) kehittyvät kauden aikana ja miten joukkueen isojen pelaajien rotaatio yleisesti pyörii. Joukkuetta valmentaa toista kauttaan Grant McCasland.

Joukkueelle valmistavissa peleissä ainakin voitto scrimmagessa Drakea vastaan 75 - 66. Tilastoja en tästä pelistä löytänyt.

…And then Eemeli Yalaho returned… Federiko Federiko went to the NCAA tournament at Pitt, he is a remarkable teammate. A lot of people I talked to in the evaluation process talked about his versatility defensively. I think he is one of the best team defenders, forwards, in the country I really do that were in the transfer portal. He is not gonna jump off the page with the things he does on offense but he is consistent and he is an elite team defender with shot blocking with rebounding, knowing how to play. He really has an awareness of what goes around him.

-Grant McCasland
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
3 636
Texas Tech Raiders

Konferenssi: Big 12 (Konferenssin yleisökeskiarvo 2023-24: 10.300; #3 NCAA:ssa)
Joukkueen yleisökeskiarvo 2023-24: 12,900; #24 NCAA:ssa

Pre-season ranking: 29 (AP); 15 (KenPom); 26 (CBB) (7/16 pre-season Big12)
Suomalaiset: Eemeli Yalaho (NIL: 80-120k) / Federiko Federiko (NIL: 200-250k)

Raiders onnistui viime kaudella hyvin, mutta monen muun joukkueen tapaan, Texas Tech on kokenut merkittäviä muutoksia sitten kevään. Takamies Joe Touissant muun muassa lähti Kauhajoelle ja Pop Isaacs Omahaan, Nebraskaan. Edellämainittuihin muutoksiin liittyen takakentän toimivuus tulevana kautena onkin ehkä tämän joukkueen suurin kysymysmerkki.

Big 12 on erittäin tasokas konferenssi, todennäköisesti jälleen NCAA:n paras, mutta oli viime kaudella vasta yliopistokoripallon kolmanneksi suosituin liiga 10,300 katsojan keskiarvolla mitattuna (vrt. Euroliiga 10,500 samana kautena). Marginaalit konferenssin huipulla ja keskitasollakin ovat todella pienet. Texas Techin materiaalin perusteella odotettavissa lienee samanlainen tai jopa hieman parempi sijoitus kuin viime kaudella. Konferenssimestaruudesta joukkue tuskin vakavissaan pelaa, pelaahan heidän konferenssissa eliittijoukkueet Kansas, Houston ja Iowa State, mutta joukkue saanee loppukeväästä ihan hyvänkin sijoituksen NCAA:n lopputurnaukseen. Raiders on joka tapauksessa suomalaisten collegekoripallojoukkueista ennakkoon vahvin. Jos viimeistä noin viittä-kuutta vuotta katsoo, niin Texas Tech Raiders on ollut yleismenestykseltään miesten koripallon top-10 ohjelma. Parhaat sijoitukset ovat kuitenkin vuosilta 2018 (Elite eight) ja 2019 (Runner-up jatkoajan jälkeen).

Joukkueen suomalaisista Federiko Federikon odotan saavan runsaahkosti vastuuta ja aloittavan useissa otteluissa. Toisaalta Raiders käyttänee herkästi myös pienempää kokoonpanoa, jonka keskipisteenä on Raidersin todennäköinen tähtipelaaja, New Mexicosta siirtynyt vahva, mutta pehmeästi viimeistelevä JT Toppin (NBA-potentiaali). Eemeli Yalahon rooli on itselleni epäselvä, mutta hän kuuluu varmasti joukkueen isoimpien pelaajien rotaatioon. Yalaho jäänee rotaatiossa hieman paitsioon Toppinin takana, mutta toisaalta hän tuo joukkueeseen aivan erilaista osaamista kuin Federiko ja näin ollen saattaisi saada minuutteja joukkueen pienemmissä viisikoissa. On mielenkiintoista seurata, miten suomalaiset pelaajat (erityisesti Yalaho) kehittyvät kauden aikana ja miten joukkueen isojen pelaajien rotaatio yleisesti pyörii. Joukkuetta valmentaa toista kauttaan Grant McCasland.

Joukkueelle valmistavissa peleissä ainakin voitto scrimmagessa Drakea vastaan 75 - 66. Tilastoja en tästä pelistä löytänyt.

…And then Eemeli Yalaho returned… Federiko Federiko went to the NCAA tournament at Pitt, he is a remarkable teammate. A lot of people I talked to in the evaluation process talked about his versatility defensively. I think he is one of the best team defenders, forwards, in the country I really do that were in the transfer portal. He is not gonna jump off the page with the things he does on offense but he is consistent and he is an elite team defender with shot blocking with rebounding, knowing how to play. He really has an awareness of what goes around him.

-Grant McCasland
Kiitos erinomaisen avaavasta artikkelista.
Itse luin jokin aika sitten artikkelin tuosta BYUn rekrytoimasta Real Madridin organisaatiossa olleesta 205 pitkästä venäläispointista. Siinä puhuttiin myös yli 1 milj dollarin NIL-diilistä. Samassa artikkelissa mainittiin BYUn olevan valmis maksamaan 4,5 milj dollaria seuraavan kauden ykkösehdokkaasta (en muista nimeä, lukiossa Utahissa, afrikkalaiselta kuulostava nimi). Muutamilla rikkailla yksityiskouluilla, usein uskonnollisilla, on lähes pohjattomat kassat ja suuri halu hankkia positiivista julkisuutta itselleen.
Tämä muuttaa käytännössä eurooppalaisten huippujoukkueiden akatemiatoimintaa melkoisesti. Samalla one and done ei ole ihan automaattinen ratkaisu kuin aivan parhaille huipuille.
Jos olen oikein ymmärtänyt niin Justin Graham taisi ensimmäisenä ymmärtää tämän Suomessa. Hienoa, jos nuo luvut suomalaistenkin osalta ovat oikeassa kokoluokassa. Tässähän mennään ihan Euroliigapalkoissa kuitenkin junioripelaajilla.
 
Viestejä
56
Vaikken niin NCAAta seuraakaan niin häränku..in kokoinen peukku @Lev Rubin lle näistä laadukkaista taustoituksista.
Omalta osaltani @Lev Rubin ansiokkaat kirjoitukset taas aiheuttavan kipinän seurata tarkemmin NCAA:ta.
-> Enpä ollut tietoinen, että Fede oli siirtynyt Texas Tech:iin Yalahon joukkuekaveriksi, ja että Mongolian Mike pelaa myös Utahissa :cool:.
Suuret kiitokset näistä taustatöistä!
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös