Se, että junnu tekee 18v majussa 8p ottelu tai divarissa 11p avaa aika harvalle edes kohtalaisia minuutteja Korisliigassa. Saatika tuo sitä paikkaa eurooppalaisessa akatemiassa. Toki on poikkeuksia kuten Adler.
Meillä on nykyisestä Korisligasta todella vähän näyttöjä siitä kuinka 18-21v pelaaja olisi kasvanut eurokentille. Miehissä ja naisissa. Kyllä se 4 vuotta vaikka Teksasin tai Floridan auringon alla alkaa kuullostaa houkuttelevammalta kuin 4-6v kiertää bussilla ympäri pimeää Suomea ja pelata 5-10min ottelu.
Jos homma ei pelitä yliopistossa, niin aina voi tulla pois ja kasvaa hyväksi korisliigapelaajaksi kuten Valtonen, Jantunen, Hopkins, Pöllä, Nikkarinen, Suokas ja Aidoo.
Näitä esimerkkejä meillä on enemmän kuin, niitä jotka ovat ollet 4-5v siellä ja jatkaneet uraa kuten Raitanen, Tahvanainen, Nkamhoua, Gustavson ja Granlund.
Sehän on vaan hyvä, että nykyään suomalaisilla korisnuorilla on erilaisia polkuja koris- ja muunkin uransa osalta. Kaikkia ei kannata laittaa samaan muottiin.
Ensimmäiset susijengiläiset vetivät liigaa vuoden-pari, sitten täysi NCAA, josta alkoi ammattilaisura. Takamiehet (Teemu, Petteri, Sasu) vetivät liiga+Eurooppareitin.
Yhdessä vaiheessa HBA+NCAA muodostui vallittsevaksi linjaksi.
Sittemmin vaihtoehtojen kirjo on kasvanut. Muurinen Espanja+jenkki highschooit. Miro HBA+jenkki highschool+NCAA. Samu Adler HBA+Korisliiga (Teemun PG oppiin). Tämähän on vain hyvä, että vaihtoehtoja aidosti löytyy jokaisen pelaajan tilanteen mukaan,
En ihan allekirjoita, etteikö olisi näyttöjä, että Korisliigasta voisi nuori pelaaja kasvaa eurokentille. Päinvastoin, vaikuttaa että se on ollut yhä enenemässä määrin yksi varteenotettava reitti koripalloammattilaisuuteen: Em. Teemu, Petteri ja Sasu viitoittivat tietä aiemmin. Myös Ville Kaunisto voitaneen laskea tähän kategoriaan, vaikkei takamies ollutkaan. Sen jälkeen Korisliigasta eurokentille on suunnannut moni Susijengipeluri tai Susijengi-leirityksessä oleva: Madsen, Dolenc, Palmi, Kanervo, Seppälä, Kantonen, Kivimäki, Blomgren, Kaukiainen, Tumba. Varmaan joku unohtuikin.
Koriksen kannalta ei aina ihan selkeä päätös siis, että NCAA on se ykkösvaihtoehto, jos siellä joutuu useiksi tärkeiksi koripalloilijan kehitysvuosiksi penkin päähän alle 10min peliajalla, ja 0, jotain statseilla.
NCAA:n etu on tietty yliopistokoulutus, mutta sen edun saadakseen kannattaisi siten toki käydä tutkinto loppuun, eikä jättää reissua yhteen tai kahteen vuoteen.
Ihan ehdottomille huipuille NIL-rahat on nykyisin yksi merkittävä tekijä päätöksentekoon.