Koripallo.com

Playoffs 2013

Viekö Miamin ylivoima mielenkiinnon?

  • Kyllä

    Ääniä: 10 22,7%
  • Ei

    Ääniä: 12 27,3%
  • Ny Rillataan Samppa Linna feat. Juti

    Ääniä: 22 50,0%

  • Äänestäjiä
    44
Viestejä
1 870
Vs: Playoffs 2013

Se on totta. Kelattuani pitkään uudestaan ja uudestaan viime öisen matsin voittokoria, tulin siihen tulokseen, että Pacersin tappio ei ollut Frank Vogelin syy, vaan...

...Paul Georgen.

Niin hyvin kuin George koko ottelun pelasi, niin tuo viimeisen hyökkäyksen puolustus meni ihan vihkoon, eikä täydessä vauhdissa olleen LeBronin koria olisi estänyt edes Roy Hibbert. Georgen ei olisi yksinkertaisuudessaan pitänyt gämblätä noin paljoa ja mennä puolustettavan iholle, jos aikeissa ei ole edes yrittää riistoa. Vaikka syöttölinjoja yritetään pääsääntöisesti pelata yli tämänkaltaisissa tilanteissa, niin tuossa olisi riittänyt pelkästään se, että asettuu sellaiseen asemaan jossa hyökkääjä ei missään nimessä pääse etenemään korille. George olisi ihan hyvin voinut antaa omalla sijoittumisellaan pallon LeBronille, mutta samalla estää sen, että ainakaan lay-upia ei tilanteesta synny. Jos LeBron olisi tuosta heittänyt jumperin sisään vaikeasta asemasta, niin sitten olisi. Nyt Pauli Yrjänä käytännössä antoi omalla toiminnallaan vapaan baanan LeBronin suunnanmuutokselle ja homma paketissa.
 
Viestejä
7 533
Vs: Playoffs 2013

King James sanoi:
Miksi Pacers ei pelannut paikkaa tässä tilanteessa, joka olisi mahdollistanut A) Hibbertin peluuttamisen ilman kommervenkkejä B) pakottanut Heatin todennäköisesti hyppyheittoon, jopa haastettuun sellaiseen.

Ja pelaako mikään joukkue paikkaa tällaisissa tilanteissa? NBA-kulttuuri vetää man-to-man nämä clutch momentsit?
Tätä kysymystä ovat ilmeisen monet pohdiskelleet tänään pitkin päivää.

Ei tuollainen viime sekuntien paikkaan vaihtaminen ole mitenkään ennen näkemätöntä edes NBA:ssa. Jonkinlaisena harmaan alueen välimuotona toimii siis "vaihdetaan kaikki"-tyylinen matchup-viritys vikan sekunnin heittoja vastaan.

Tällä kaudella näin ainakin Golden Staten pelaavan vähän vastaavassa tilanteessa Mavsia vastaan "viiden jätkän kaaripaikkaa". Toisaalta joukkue johti tuolloin kolmella pisteellä, mutta kuitenkin coach Jackson reagoi lyhyeen kelloon ja pistetilanteeseen aivan oikein. (Vastaavasti GSW ja Jack jäätyivät pleijareissa aivan totaalisesti Spursia vastaan viime sekuntien "vaihdetaan kaikki skriinit"-systeemin, mistä Manu sitten laskutti.)

NBA:ssa vallitsee kyllä hyvin vahva macho-kulttuuri, joka suhtautuu melko nuivasti paikan pelaamiseen (vrt. "kyllä joka jätkän pitää pystyä pitämään oma jätkänsä"). Lisäksi tapana on vissiin noudattaa "You dance with the one that brung you"-filosofiaa eli ottelun loput pelataan samalla tavalla kuin siihenkin tilanteeseen on selvitty.

Tässä tilanteessa jälkikäteen viisasteltuna coach Vogelin olisi tosiaan kannattanut pitää paras sisäpuolustajansa kehissä ja jopa helpottaa Hibbertin liikkumistaakkaa virittämällä jätkänsä paikkapuolustukseen, JOS tällaista vaihtoehtoa olisi etukäteen treenattu. Toisaalta jos joukkue ei ole hirveästi tuollaista erikoistilannetta treenannut, on aina olemassa mahdollisuus, että joku jäätyy (samalla lailla kuin George jäätyi nyt miespuolustuksessa?) tai jää skriiniin, eikä kommunikaatio pelaa, jolloin vastustajan heittäjä unohtuu vapaaksi.

Luulenpa, että coach Vogel saisi vielä aika paljon enemmän k@kk@@ nisk@@nsa, jos hän olisi ryhmittänyt sällinsä paikkaan ja joku Miamin jätkä olisi tuikannut vapaan hypärin mukiin. Vogel olisi siis tehnyt ihan oikein, mutta saisi kuulla kunniansa, koska "perinteisen amerikkalaisen koripallostrategian" mukaan noin ei ole tapana tehdä.
 
Viestejä
1 228
Vs: Playoffs 2013

[quote author=Brett Koremenos]
Frank Vogel is going to become the Game 1 scapegoat for his decision to leave out Roy Hibbert — the man he designed his top-ranked defense around — on the final possession, which resulted in LeBron James's game-winning layup. But before you lay the blame at Vogel’s feet, it’s important to remember, when it comes to basketball strategy, things aren’t always as straightforward as they seem. Unlucky shit just happens, and a huge gray area exists between player error and coaching incompetence.

It’s easy to view James’s layup on a superficial level and come to the conclusion that Hibbert’s absence cost Indiana what would have been a crucial road win. After all, James got to the hoop and the Pacers' rim protector was out of the game because of the coach, therefore Vogel screwed up, right? That actually couldn’t be further from the truth.

Time, score, and situation dictate so much of the strategy during the late moments of basketball games. With 2.2 seconds on the clock and Miami inbounding on the side, Hibbert protecting the rim was virtually useless. Nearly every time in that situation, the offense’s play will call for some type of quick catch-and-shoot. The defense will be denying the opportunity for a drive, and with the time left on the clock any pass (other than the initial one from the inbounder) is a dicey proposition.

Any good coach, which Vogel is, is going to realize that the opposing team is very likely to run several off-the-ball screening combinations before the ball is even inbounded. The best way to counter that, from a defensive perspective, is to switch everything, because switching defenses are typically only bested by teams isolating against mismatches or slipping their screens. There wasn’t enough time for Miami to do the former, and the latter can be stopped with a potent combination of execution and communication.

This is why Vogel went with a lineup of his five most “switchable” players, or at least the five who had seen game action and weren’t the 5-foot-10 D.J. Augustin. Vogel’s decision to leave out Hibbert gave his team a chance to win — the primary goal of any coach. (The choice to leave Hibbert out with a minute left in OT is a totally different story when you remember that whole time-score-situation thing.) The way to judge a coach (or anything, really) is to evaluate the process, not the result.
[/quote]

Olin jo kirjoittamassa omaa näkemystäni tilanteesta, mutta mitä turhia, Brett pukee sen paremmin sanoiksi.

Jos Paul George olisi ollut tilanteessa askeleen ripeämpi (LeBronin erinomainen skriinintekoharhautus menee täydestä) ja pakottanut LeBronin ottamaan pallon kentälle kaksi metriä kauempana korista ja sivurajalle suuntautuvaan liikeeseen, olisi Miamilta aika loppunut kesken.

Marginaalit on pienet.
 
Viestejä
9 123
Vs: Playoffs 2013

lebron-and-wade-laughing-about-hibbert.jpg
 
Viestejä
1 766
Vs: Playoffs 2013

Indiana teki 97 pistettä 86 pallonhallinnalla. 1,13 pistettä per pallonhallinta. Ihan mieletön suoritus hyökkäyksessä. Kuten liveseurantatopikissa mainitsin, ainoastaan viimeisillä minuuteilla Pacersilla oli vaikeuksia pallon ruokkimisessa sisään. Muuten Indiana pelasi juuri sellaisen pelin (oikeastaan kaksi nyt), jolla saa mahdollisuuden yrittää voittoa viimeisten minuuttien hermopelissä. Hibbert dominoi mennen, tullen ja palatessa, George Hill pisti about kaiken säkkiin, Paul George teki kaikkensa hidastaakseen Jamesia. Vielä jos David West olisi pistänyt omat heittonsa paremmin sukkaan ja hyvä Lance Stephenson olisi ilmestynyt paikalle kontrollittoman Stephensonin sijaan, ei Pacers olisi paljoa paremmin voinut pelata.

Miamilta James pelasi jälleen käsittämättömän pelin, mutta tulitukea ei vaan muilta tullut. *Tähän joukkue vs. yksilö vastakkainasettelua* Lopussa toki jäätyi täydellisesti, ja saa varmasti ihan helvetisti lokaa niskaan siitä. Missä esimerkiksi Mario Chalmers on ollut koko pudotuspelit? Wadekin on joko vanha tai loukkaantunut. Todennäköisesti molempia.

Indiana ei ole muuten hävinnyt kotonaan kertaakaan näissä pudotuspeleissä. Kunhan hoitavat seuraavat kolme himamatsia, niin finaalipaikka on siinä. Ei vaadi kuin 97% täydellisestä suorituksesta jokaisessa pelissä. Helppoa, siis.

pgHOF.gif
 
Viestejä
454
Vs: Playoffs 2013

Mokeski sanoi:
Miamilta James pelasi jälleen käsittämättömän pelin, mutta tulitukea ei vaan muilta tullut. *Tähän joukkue vs. yksilö vastakkainasettelua* Lopussa toki jäätyi täydellisesti, ja saa varmasti ihan helvetisti lokaa niskaan siitä. Missä esimerkiksi Mario Chalmers on ollut koko pudotuspelit? Wadekin on joko vanha tai loukkaantunut. Todennäköisesti molempia.
Ihan samaa mieltä. Kaikki muut olleet pimennossa hetkellisiä suorituksia lukuun ottamatta. Tänään vain 2 pelaaja Jamesin (36p) lisäksi yli 10p (Bosh 17, Wade 14). Sunnuntaina sitten kovalla asenteella Game 3 taskuun ja kotietu takaisin! 8]
 
Viestejä
889
Vs: Playoffs 2013

Olipahan matsi. Indiana tekee kyllä juuri sitä, mitä Bullsinkin olisi pitänyt tehdä muttei tehnyt: pelaa palloa korin alle ja väkisin sisään. Siinä missä Noah ja Boozer olivat liian passiivisia (kuka korinaluspelaaja heittelee itseään pienempiä puolustajia vastaan feidareita??), West on ollut härkä ja varsinkin Hibbert on ollut ihan eri mies kuin viime keväänä. Jos tämä meno jatkuu, voi olla että Hibbert on kuin onkin ison palkkansa väärti.

Miamin osalta ihmettelen ennen kaikkea sitä, miksi Andersen pelaa niin vähän. Haslem on ollut ihan turhake, kun taas Birdman on a) ollut iso pelote puolustuspäässä ja b) pelannut hyvin yhteen Jamesin kanssa hyökkäyspäässä. Andersenista olisi myös edes jonkinlaista vastusta Hibbertille. En tajua.

Tästä voi tulla ihan hyvä sarja. Jatkon kannalta suurin kysymys on, saako Wade loukkaantuneen korvien välinsä kuntoon, ja pysyykö toisaalta Indianan takakenttä tasollaan. Ja tajuavatko ne puskea palloa vielä enemmän korin alle.
 
Viestejä
1 766
Vs: Playoffs 2013

Spurs nuohosi Memphisin kolmannen kerran peräkkäin ja samalla pokkasi finaalipaikan itselleen. Jossain kohtaa tuon 0-3 tappioaseman taian on pakko murtua, muttei se Spursia vastaan tapahdu millään.

Hankala tästä San Antoniosta on enää sanoa mitään uutta. Memphisin odotetun väkevän alun jälkeen Popovich heitti klassisesti kakkosketjun kentälle, ja homma alkoikin pikku hiljaa tasoittua. Memphis ei keksinyt vieläkään keinoja Parkerin penetroinnin estämiseksi palloskriineistä, johtaen totuttuun tapaan Parkerin omiin layuppeihin tai hyviin heittopaikkoihin muille. Tällä kertaa Spursin roolipelaajista kukaan ei esittänyt kummempia (ainoastaan Splitter pääsi kaksinumeroisille pistelukemille) , vaan Duncan (24/16/5/2 = "DONE") - Parker (26/4/5/3) - Ginobili (19/7/5/1) kolmikko teki suurimman osan työstä.

Memphis on 0-3 tappiolla ensisijaisesti sen takia, että Zach Randolph ei ole saanut hyökkäyspäässä mitään menemään koriin. Suurimmaksi osaksi San Antonion loistavan puolustuksen ansiota, mutta kaukana tämä ZBO on kevään 2011 ZBOsta. Mike Conley teki kyllä 20 pistettä, mutta käytti siihen 21 yritystä ja 5 menetystä päälle. Ja missasipa vielä potentiaalisen voittoheiton varsinaisen peliajan viimeisillä sekunneilla. Mutta ei Conleyta voi missään nimessä tappiosta syyttää, sillä Conleyta lukuunottamatta Memphisillä on kaarella niin vähän tulivoimaa, että lähes kaikki nuo heitot oli yksinkertaisesti pakko ottaa.
 
Viestejä
889
Vs: Playoffs 2013

^^ Tähän ei muuta lisättävää, paitsi että hämmästelin kovasti tuota varsinaisen peliajan viimeistä pallonhallintaa. En kertakaikkiaan tajua, miksi NBA:ssa ainoa tapa hoitaa nämä ratkaisuhetket on aina se, että yksi mies dribblailee vikoille sekunneille ja ottaa jostain tuplauksen keskeltä täysin mahdottoman heiton. Näissä pleijareissa on jo nähty vastaavissa tilanteissa aika monta yhtä epätoivoista ratkaisua, ja hyvin harvoja onnistumisia. Kun ratkaisun avaimet on kerran käsissä, nämä tilanteet pitäisi pystyä käyttämään paremmin hyväksi.
 
Viestejä
2 459
Vs: Playoffs 2013

Lance Stephenson, kusipäähomo, vois lopettaa noi loukkaannuttamisyritykset, eiku.
idEmEA8iDSHLV.gif
 
Viestejä
1 228
Vs: Playoffs 2013

Pesre sanoi:
Lance Stephenson, kusipäähomo, vois lopettaa noi loukkaannuttamisyritykset, eiku.
idEmEA8iDSHLV.gif

Mitä jos Wadelta olisi mennyt tuossa tilanteessa olkapää sijoiltaan? Tai jos olisi laskeutunut Stephensonin jalan päälle ja taittanut nilkkansa?

Jos ei tuomarit ota näitä pois, tulee Juwan Howard seuraavassa pelissä päättämään Stephensonin uran. Oksettavaa.
 
Viestejä
541
Vs: Playoffs 2013

Dreier sanoi:
^^ Tähän ei muuta lisättävää, paitsi että hämmästelin kovasti tuota varsinaisen peliajan viimeistä pallonhallintaa. En kertakaikkiaan tajua, miksi NBA:ssa ainoa tapa hoitaa nämä ratkaisuhetket on aina se, että yksi mies dribblailee vikoille sekunneille ja ottaa jostain tuplauksen keskeltä täysin mahdottoman heiton. Näissä pleijareissa on jo nähty vastaavissa tilanteissa aika monta yhtä epätoivoista ratkaisua, ja hyvin harvoja onnistumisia. Kun ratkaisun avaimet on kerran käsissä, nämä tilanteet pitäisi pystyä käyttämään paremmin hyväksi.
Tätä olen myös ihmetellyt... En keksi mitään muuta selitystä tälle "takuri driblailee puolessa kentässä kunnes lähtee haastaamaan epätoivoiseen ajoon/ heittoon 2s ennen loppua" playbookille, kuin että halutaan välttää ainakin menetys... Kun ei haasta eikä luovu pallosta, ei ainakaan menetä sitä. Toki voisihan tuossa ajatella, että tulisi jokin hyvä takaovi tai palloton skriini, jossa saataisiin laadukas heittopaikka viimeisille sekunneille, mutta paskanmarjat.

Tuntuu jopa aika uskomattomalta edes sanoa tätä, mutta sellainen kuva välillä näistä viimeisistä posessioneista jää, että näiden pelaaminen on joukkueille vaan välttämätön paha, joka pitää lusia alta pois, että päästään pelaamaan jatkoaikaa. Huvittavintahan näissä on se, että joskus jengit ottavat pari kolme aikalisää "piirtääkseen" kuvion, joka sitten päättyy tuollaiseen tuplattuun fade away-heittoon kulmasta, joka osuu johonkin korilevyn reunaan.
 
Viestejä
1 404
Vs: Playoffs 2013

Donopa sanoi:
Tätä olen myös ihmetellyt... En keksi mitään muuta selitystä tälle "takuri driblailee puolessa kentässä kunnes lähtee haastaamaan epätoivoiseen ajoon/ heittoon 2s ennen loppua" playbookille, kuin että halutaan välttää ainakin menetys... Kun ei haasta eikä luovu pallosta, ei ainakaan menetä sitä. Toki voisihan tuossa ajatella, että tulisi jokin hyvä takaovi tai palloton skriini, jossa saataisiin laadukas heittopaikka viimeisille sekunneille, mutta paskanmarjat.

Bingo.

Tämähän se syy on, että halutaan ainakin välttää menetys. Nämä ovat niitä ainoita hetkiä kun Memphisillä tulee ikävä Rudy Gayn palveluksia. Nykyjoukkueessa ei ole yhtään pelaajaa joka pystyisi oikeasti luomaan itselleen hyvän heittopaikan näissä.

E: hekotuttaa.
 
Viestejä
1 766
Vs: Playoffs 2013

The Game sanoi:
Toista se on joukkueilla joilla on Kobe Bryantin, Kyrie Irvingin tai Kevin Durantin kaltaisia ratkaisijoita riveissään.
Niin no.

Durantin Oklahoma oli tämän vuoden runkosarjassa 0/3 pelitilanneheitoissa, kun aikaa oli jäljellä ≤10 sek ja piste-ero välillä [-2, 0].

Samoilla parametreillä Bryantin Lakers oli tämän vuoden runkosarjassa 1/8 heitoissaan. Bryant itse oli 1/5.

Näillä parametreillä liigan tehokkaimmat clutch-hyökkäykset pisteet per pallonhallinta olivat järjestyksessä Nuggets, Cavs, Spurs, Rockets, Pistons, Pelicans, Wizards, Kings, Bulls, Hawks, Raptors ja Bobcats. Eivät varsinaisesti pursua näitä isoja heittoja ottavia supertähtiä, varsinkaan, jos verrataan huonoimpiin joukkueisiin, järjestyksessä Magic, Thunder (Durant), Celtics (Pierce), Timberwolves, Lakers (Bryant), Memphis (Gay osan kaudesta), Clippers (Paul), Indiana, Portland ja Miami (James).

Tässä pitää toki huomioida minimaaliset otoskoot, esimerkiksi Oklahoman 0/3=0% näyttäytyy nyt yhtä huonona kuin 0/28=0%. Mutta kai näistä jotain voidaan silti päätellä.

The Game sanoi:
Nämä ovat niitä ainoita hetkiä kun Memphisillä tulee ikävä Rudy Gayn palveluksia. Nykyjoukkueessa ei ole yhtään pelaajaa joka pystyisi oikeasti luomaan itselleen hyvän heittopaikan näissä.
Jos Memphisiä käytetään esimerkkinä, niin tällä kaudella ennen Gayn poistreidaamista Memphis oli 0/5 pelitilanneheitoissa näillä samoilla aika- ja tilannekriteereillä. Gayn treidin jälkeen Memphis on heittänyt heittonsa 2/6. Edelleen, otoskoot ovat marginaalisia, mutta ainakaan näistä luvuista ei voida sanoa, että Grizzliesin viimeisten sekuntien korinteko olisi ottanut osumaa ilman Gayta.

Näitä tilastoja voi tarkastella tästä.
 
Viestejä
1 404
Vs: Playoffs 2013

Ok!

Tässä asiassa en kuitenkaan ole kiinnostunut mitä tilastot osoittavat. Kevin Durant ottaa loppuhetkien 1-on-1 tilanteessa varmasti paremman heiton kuin Mike Conley viime yönä. Meneekö se aina sisään on täysin oma tarinansa ja siihen en ala nyt ottamaan kantaa. 0-3 on muuten myös hyvinkin vakuuttavan kokoinen otos. Lisäksi tilastothan eivät osoita oliko tilanne viime yön kaltainen vai esimerkiksi kuten tämä.

Chris Bosh Sinks the Game-Winner in San Antonio

Varmasti nuo loppuhetket voi pelata fiksumminkin, mutta alkuperäinen pointtini oli, että usein se menee tuohon vaikeaan 1-on-1 haastoon, koska ei haluta ainakaan menettää ja hävitä peliä.

Tuplaedit:

Itse kuitenkin kaikista eniten ihmettelen sitä, miksi näissä tilanteissa tunnutaan lähes aina tyytyvän hyppyheittoon. Miksi se korille meneminen on viimeisillä sekunneilla yhtään sen vaikeampaa?

Andre Miller Game Winning Layup
 
Viestejä
889
Vs: Playoffs 2013

The Game sanoi:
Itse kuitenkin kaikista eniten ihmettelen sitä, miksi näissä tilanteissa tunnutaan lähes aina tyytyvän hyppyheittoon. Miksi se korille meneminen on viimeisillä sekunneilla yhtään sen vaikeampaa?

Jep, ja tähän olisi voinut hyvin linkata Lebronin game 1:sen ratkaisun vielä perään. Jos hakee pelkkää hypäriä, siitä tuskin saa oikeasti hyvää mestaa aikaiseksi. Jos ajaa korille, on myös ihan hyvä todennäköisyys että a) vastustaja rikkoo (tosin eihän näissä tilanteissa juuri virheitä vihelletä) tai b) apupuolustuksen myötä laitaan jää joku sata kertaa parempaan heittopaikkaan. Ymmärrän ettei palloa haluta ainakaan menettää, mutta ehkä pienellä riskillä saisi myös parempia tuloksia. Hieman kärjistäen voisi sanoa, että Memphisin pleijarit ratkesi nyt siihen, että tuossa yhdessä tilanteessa päätettiin pelata "varman päälle".
 
Viestejä
1 870
Vs: Playoffs 2013

Se on totta.

LeBron on taas yksin.

Wade done, Allen done, Bosh ei yllä omalle tasolleen.

Pienoinen déjá vu -fiilis päällä viime vuoden suhteen. Silloin LeBron johdatti yksin joukkueensa mestaruuteen, tänä vuonna voi tulla vaikeampaa. Pacers on kehittynyt.
 
Viestejä
1 404
Vs: Playoffs 2013

Achilles sanoi:
Se on totta.

LeBron on taas yksin.

Wade done, Allen done, Bosh ei yllä omalle tasolleen.

Pienoinen déjá vu -fiilis päällä viime vuoden suhteen. Silloin LeBron johdatti yksin joukkueensa mestaruuteen, tänä vuonna voi tulla vaikeampaa. Pacers on kehittynyt.

Ihan hyvää pohdintaa.

Wade veti viime vuoden Pacers sarjan yhtä surkeaa peliä lukuunottamatta jollain 30ppg tasolla. Luultavasti oli kuitenkin vain LeBronin tiellä ja vaikeutti tämän urakkaa.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös