Vielä ei olla edes heinäkuun puolella ja Vilppaan rosteri on yhtä jenkkiä vaille valmis. Ei voi kyllä valittaakkaan, kotimaiset pysyneet samoina, lukuunottamatta Ojalan ja Kuukkasen vaihtumista Kantoseen ja Taimelaan. Jenkkikolmikko tällä hetkellä: Wade-Chatman, Haughton ja Taylor. Kaikilta kolmelta löytyy kokemusta Euroopasta (myös kovista sarjoista: HEBA A1, LEB GOLD). Pientä analyysia..
Wade-Chatman
Ensimmäisenä Vilpas signasi Henri Wade-Chatmanin (188cm, 25v), joka pystyy pelaamaan sekä 1 että 2 paikkaa. Henri on pelannut NCAA2 yliopistossa, josta matka jatkui Espanjan kolmosliigaan, missä syntyivät tehot 15/3/2,5/1,2stl. Ensimmäisellä kaudella LEB Silverin mestaruus ja seuraava kausi LEB Goldissa (Espanjan kakkosliiga) tehoilla 14/2,3/2,9/1,2stl. Statsit siis pysyneet lähes samoina, vaikka sarjataso koveni. Varmasti Henrillä olisi ollut ottajia myös kovimmista liigoista, kaksi hyvää kautta Espanjassa ja LEB Goldissa sarjan seitsemänneksi paras korintekijä. Henri osaa ajaa ja heittää sekä jakaa palloa. Saa nähdä, miten käy, kun lämmin Valladolid vaihtuu kylmään Saloon. Potentiaalia Henrissä on paljon ja on osoittanut jo pärjäävänsä hyvätasoisessa liigassa. Oma veikkaukseni on, että Henri tulee olemaan Vilppaan tärkeimpiä pelaajia ensikaudella. Clutch guy?
David Haughton
Aaron Jonesin jälkeen on vaikea löytää yhtään mitään, niin hyvä kun Jones oli. Jones istui Vilppaan pelisysteemiin täydellisesti ja varsinkin Rannikon kanssa yhteispeli oli murhaavaa. Paljoa ei siis tarvitse miettiä, minkä tyylistä sentteriä Vilpas hakisi kaudelle 18-19. Jonesin agentilta löytyikin David Haughton (198cm, 26v), joka herättää heti kysymysmerkkejä. Jonesia 8cm lyhyempi, alle kaksimetrinen sentteri. Jos vastassa on esimerkiksi Nokian signaama Sean O'Mara, joka on Haughtonia 10cm pidempi, niin voi olla, että David jää hiukan pieneksi. Voi olla myös, että Haughtonista tulee Vilppaan oma Kyle Hines, joka on yhtä pitkä kuin Haughton ja pelaa myös sentterin tonttia. Mielenkiintoista Haughtonissa on se, että hän on pelannut kolmostason yliopistossa jenkeissä. Sieltä ei yleensä tehdä uraa Eurooppaan eikä varsinkaan koviin sarjoihin. Haughton sai kuitenkin sopimuksen pelattuaan harjoituspelin Rakvere Tarvasia vastaan. Rakvere Tarvasin päävalmentaja oli vakuuttunut Haughtonin otteista ja näki hänessä upsidea. Ensimmäisellä kaudella syntyivät tehot 9/8 ja toisella kaudella 10/8. Tasaista jälkeä n. 25min peliajalla. Kaksi kautta Virossa tuotti sopimuksen Kreikan pääsarjaan, jossa syntyivät tehot 6/5. Kreikasta matka jatkui seuraavaksi kaudeksi Bulgarian liigaan, josta myös Jones tuli Vilppaaseen. Bulgarian liigassa tehot 7/5 ja Europe Cupissa 8/6. Vastuu jäi Bulgariassa kuitenkin pieneksi (n.20min per peli). Haughton on Jonesin tavoin atleettinen ja tykkää rullata korille ja lyödä palloa alaspäin. Videoissa Haughton näyttää aktiivisemmalta kuin Jones, mutta samanlaista blokkiuhkaa hänellä ei ole kuin Jonesilla. Saa nähdä, miten Haughton tulee pärjäämään Suomessa. Peliaika tulee ainakin nousemaan Vilppaassa. Rannikko-Haughton voi olla todella kova kaksikko hyökkäyksessä, mutta riittääkö puolustuksessa, se jää nähtäväksi.
Brandon Taylor
Vilppaan kaksi ensimmäistä jenkkiä olivat pelanneet heikohkoissa yliopistoissa NCAA2 (Wade) ja NCAA3 (Haughton). Nelospaikalla operoiva Taylor (201cm (PAOK:in tiedotteessa 198cm), 23v), tulee Penn Staten yliopisosta, joka pelaa kovatasoisessa BIG10-konferenssissa. Seniorikaudella Taylor löi tauluun tehot 16,3/6,5/1,6 ja valinta BIG10 kolmoisviisikkoon. Seniorikauden jälkeen hän harjoitteli NBA joukkue Philadelphia 76ersin kanssa ja sai sopimuksen Kreikan pääsarjaan, top 5 joukkueeseen; PAOK:iin. Ensimmäinen kausi Euroopassa ei sujunut kovin hyvin Taylorilta. Kreikan liiga osoittautui liian kovaksi Taylorille ja loppukauden Taylor vietti Sveitsissä tehoin 9/5,5. Välillä rookie pelaajille käy kuten Taylorille. Hyvät tilastot hyvästä yliopistosta eivät vielä takaa menestystä Euroopasta. Taylor sai ensimmäisen kauden jälkeen sopimuksen Ruotsiin Jämtlandiin, jossa hän vietti koko viimekauden. Alun loukkaantumisten jälkeen syntyi komea tilastorivi 15,7/6/1,1/1,1t (FG 49,4%). Samassa joukkueessa pelasi Antto "mvp" Nikkarinen, joka jäi Jämtlandissa pienelle vastuulle ja siirtyi kesken kauden Kotkaan. Taylor näyttäisi osaavan vähän kaikkea, viimeistellä kaukaata ja läheltä, ottaa levyjä ja blokkailla. Monipuolisesta kaverista on siis kyse, veikkaan että tulee olemaan yleisön suosikki.
Laituri vielä hakusessa, toivottavasti tulee myös Euroopasta. Korintekovoimaista kaveria haetaan.. Euroopassa hyvässä joukkuessa hyvällä piste keskiarvolla pelanneet jenkit ovat yleensä kuumaa tavaraa. Saa nähdä, mitä tulee. Mielenkiinnolla odottelen viimeistä palasta. (Kai se ennen heinäkuuta tulee..
)