- Viestejä
- 165
Annan itselleni anteeksi aiheesta eksymisen, koska Jazzin touhu on niin surullista, että sattuu vähemmän, jos kirjoitetaan ohi aiheesta.Hieman jatkoa tälle, lähinnä tilastojen kannalta.
Viimeisen kymmenen kauden aikana on ollut seitsemän eri mestaria ja lisäksi kahdeksas joukkue finaaleissa, kahdenkymmen viime vuoden saldo on kymmenen mestaria ja neljä häviävää finalistia. Tuon kauemmas en jatkanut, kun vastaan alkaa tulla ihan eri eran joukkueita ja pelaajia (Jorda, Shaq ja muut). Toki Detroitin ”viimeinen joukkuemestaruus” jää juuri 20 v. ulkopuolelle.
Tulkintana, että noin puolet joukkueista on saavuttanut finaalit kahdenkymmenen vuoden aikana, todennäköisyys noin 50%. Ehkä tämä toimii ennusteena eteenpäinkin? 20 vuoden aikaikkunassa pitäisi siis kuulua parempaan puolikkaaseen joukkueista.
Toinen ”tilastofakta” on, ettei runkosarjan top3 ulkopuolelta ole juuri mestaruuksia voitettu. Eli tuuriin, että pudotuspeleissä alkaa peli yllättäen kulkemaan tai kaikki vastustajat kärsivät loukkaantumisista, ei kannata juurikaan luottaa. Menestys pitää tehdä ja lunastaa jo aiemmin kaudella.
Mskomu kävi mestareita jo tarkemmin läpi. Osa oli ostanut supertähtensä (esim. Raptors, Heat, Lakers) ja osa draftannut.
Voisiko Jazzia verrata muihin nouseviin joukkueisiin? Tai muihin tankkaaviin? Lotossa onnistuneita on nyt ainakin OKC ja Spurs. Eli Jazzin pitäisi päästä näiden ohi tai odottaa hiipumista. Tai ainakin kamppailla kärkipäässä. Juuri nyt ei ole mitään merkkiä menestyksestä, varatuista pelaajista kukaan ei vaikuta tulevalta superstaralta. Eli ilmeisesti jatketaan 14% metsästämistä ja sen onnistuessa, riittävän tasokasta ykköspickiä.
OKC ja Spurs ovat siis onnistuneet varauksissaan. Entäpä esim. Cavs? Sielläkin on pohjalla Garland ja Mobley, mutta ostettuina Mitchell ja Allen. Jazz ei taida tällä rungolla pystyä edes tuohon?
Voisiko verrata Hawksiin ja onnistuneeseen Youngin poimintaan? Siellähän menestystä ei yhtä kohtuullista play-off-runia enempää ole tullut. Ehkä tämä on todennäköisempää Utahissakin?
Memphis? Morant ja Jackson onnistuneina ja nyt yritetään uudella pelifilosofialla saada etua. No Jazzin pitäisi onnistua kahdesti draftissa, Hardy saattaisi olla oikea valmentaja siinä tilanteessa.
Pointtina lähinnä, että joku onnistuu draftissa joka vuosi. Mutta voi siinä mennä kymmenenkin vuotta, ettei tapahdu juuri mitään mainittavaa, paitsi rämpimistä kaudesta toiseen. Ja jos menestyminen olisi helppoa, kaikki tekisivät sen…. Paitsi, ettei sekään onnistu, kun puhutaan kilpailusta.
Vaikea keksiä tankkaamisen lisäksi kuin erittäin agressiivisen pelaajakaupan, joss kokeillaan paljon ja usein. Liekö siinä onnistunut kukaan?
Toi on ihan mielenkiintoinen tilasto, että runkosarjan top 3:n ulkopuolelta harvoin voitetaan. Toki loukkeja tullee enemmän runkosarjan aikana, kuin pleijareiden, koska runkkari on pidempi ja sisältää enemmän pelejä. Eli monet "voitettiin kovempi joukkue loukkien takia" lienee sellaisia, että menettävät pelaajia jo runkosarjassa ja laskevat sijoja. Jos tätä haluaisi kunnolla tutkia, niin pitäisi kaivaa jostain vaikka joukkueiden vedonlyöntikertoimia ennen kyseisen kauden alkua, tai tehdä NBA tuokion tyylistä tulevaisuuden spekulointia menneistä kausista. Tästä saisi ainakin sisältöä ja paljon, mutta meneekö liian lähelle NBA:ta ja koripalloa tuokion makuun? Ehkä aihetta voisi pehmentää tulokulmalla vaikkapa tilastollisen analyysin historiasta sisältäen toki aiheen parissa merkittävää työtä tehneiden henkilöiden synnyinpaikkojen alueellinen historia?
Mutta itse draftiin, niin kaluttu aihe, mutta onhan toki paremmat mahikset saada laatua top 3 -varauksella, kuin vaikka 7.-11. varauksella ja Wembyn tai LeBronin tapaisia pelaajia tuskin ikinä otetaan muuten, kuin ykkösenä. Silti tuollaista All NBA-tason ukkelia, joka kyllä riittää mestaruuteen, otetaan ihan säännönmukaisesti lotteryn ulkopuolelta ja top 3-varauksetkin lienevät huomattavasti useammin "vain" perus NBA-tason pelaajia, kuin joukkuettaan kantavia yksilöitä.
Eli onko tankkaaminen sitten sen arvoista, että pickin odotusarvoa vähän? Mun mielestä ei, ainakaan tilanteessa, jossa useampi seura liigassa tekee samaa, koska tämä heikentää edelleen sitä odotusarvon parantamista. Hävitään tahalleen, opetetaan huonoja tapoja ja suututetaan fanit, jotta voidaan kilpailla pienestä edusta viittä muuta samalla tavalla operoivaa vastaan. Tässä saadaan varmuudella kaikki huonot puolet, mutta hyötypuolella suuri riski, että ei yrityksestä (tai sen puutteesta) huolimatta hävitä enempää pelejä, kuin muut. Ja vaikka hävitäänkin, niin lottopallo-onni ei välttämättä suosi. Ja vaikka suosiikin, niin varauksella ei todennäköisesti osuta kultasuoneen. Siitä kai se on kiinni, että millaista arvoa antaa jonkinlaiselle pärjäämiselle? Eli jos vertailu tehdään "mestaruus tai ei mitään" -ajatuksella, niin silloin tankkaaminen on fiksua kerta top 4-sijoitus runkosarjan viimeiseksi jääminen ovat saman arvoisia suorituksia. Itse varmaan arvostaisin enemmän vaikka 10v putkeen pleijareihin ja useampaa kertaa top 4:ään, kuin että 9v pleijareiden ulkopuolelle ja sitten yksi mestaruus.