Menihän tässä nyt kaksi kirjoitusistuntoa, mutta tulipa tehtyä...
Kaikkien joukkueiden rosterit on nyt vielä jonkin aikaa hiukan liikkeessä ensi kautta silmälläpitäen, mutta joitakin alustavia arvioita Itäisen konferenssin ensi kaudesta voinee esittää jo nyt. Eli onko Bullsista Play-Off joukkueeksi ensi kaudella?
Idän kahdeksasta pleijaripaikasta osa on käytännössä jaettu jo etukäteen. Sanoisin, että kuusi paikkaa on mennyt – ellei ihan ihmeitä tapahdu.
Bucks (viime kauden 1.) on kenties hiukan heikentynyt, mutta on edelleen yksi konferenssin kovimmista joukkueista.
Philly (viime kauden 3.) on hoitanut pari takaiskuaan mallikkaasti ja on yksi konferenssin ennakkosuosikeista.
Celtics (viime kauden 4.) voi olla jopa parempi ilman Kyrieta, mutta lienee hiukan kysymysmerkki: siitä huolimatta kevyesti konferenssin parhaimmistoa.
Jos Kawhi päättää jäädä Torontoon (mun tän hetken kutina on, että jää, vuodeksi tai kahdeksi), Raptors (viime kauden 2.) on suorastaan suosikki konferenssin ykköstilalle, mutta ilman Kawhiakin joukkue yltänee pleijareihin ihan kepoisasti.
Nets (viime kauden 6.) on noussut tämän kesän aikana varteenotettavaksi kilpailijaksi vähintään kotiedusta (vaikka KD ei pelaisikaan tulevalla kaudella peliäkään).
Pacers (viime kauden 5.) joutuu oletettavasti pelaaman ilman Victor Oladipoa ainakin puolet kaudesta ja joukkueessa on muutenkin selvästi päällä jonkinlainen nuorennusleikkaus, mutta sen verran kovalta jengi näyttää edelleen, että on vaikea kuvitella Indianan putoavan pleijarijengien ulkopuolelle.
Kaksi pleijaripaikkaa olisi siis jossakin mielessä ”aidosti jaossa”?
Pikainen katsaus viime vuoden järjestykseen lienee paikallaan (koitan jaksaa / ehtiä katsoa näitä tarkemmin kun ensi kauden kokoonpanot varmistuu).
Orlando Magic (7. / 42-40) ei ole viime kaudesta paljoa heikentynyt jos ei vahvistunutkaan. Magic onkin yksi harvoja joukkueita jotka eivät suuremmin osallistuneet näihin viime päivien hulluihin pelaajienvaihto-orgioihin vaan rosteri on pysynyt lähestulkoon samana. Kaikki viime kauden ydinpelaajat näyttäisivät jatkavat joukkueessa.
Ydinjengi: D.J. Augustin, Evan Fournier, Terrence Ross, Aaron Gordon, Al-Farouq Aminu, Jonathan Isaac, Nikola Vucevic, Mohamed Bamba (+ lupaava rookie, jos terve: Chuma Okeke)
Detroit Pistons (8. / 41-41) ehti tekemään joitakin kauppoja, mutta ainakin omasta mielestäni joukkueen taso on pysynyt melko lailla entisellään, tai laskenut korkeintaan hiukan. Viime kauden osittain jengissä pelanneet Reggie Bullock ja Wayne Ellington sekä ihan perusjengiin kuulunut Ish Smith ovat nyt poissa, mutta Derrick Rose, Tony Snell ja Markieff Morris paikkaavat paljon.
Ydinjengi: Reggie Jackson, Derrick Rose, Langston Galloway, Luke Kennard, Tony Snell, Blake Griffin, Markieff Morris, Andre Drummond (+ lupaava rookie: Sekou Doumboya)
Charlotte Hornetsin (9. / 39-43) tilannne on sen sijaan muuttunut aika radikaalisti ja tie näyttänee alaspäin, jopa melko kovalla vauhdilla. Joukkue menetti sielunsa päästäessään Kemba Walkerin menemään (joidenkin huhujen mukaan Hornets hannaili maksimin maksamisessa) – ja luottomies Jeremy Lambin lähtö vain kiihdytti syöksykierrettä (päälle Tony Parker lopetti uransa). Kun draftkaan ei tuonut suoranaisia onnistumisia (no kuka tietää vielä), niin ei näytä hyvältä, eritoten kun ainoa lohtu on krisdunn-kakkonen eli ylipalkattu Terry Rozier.
Ydinjengi: Terry Rozier, Nicolas Batum, Malik Monk, Miles Bridges, Michael Kidd-Gilchrist, Marvin Williams, Cody Zeller, Willy Hernangomez, Bismack Biyombo
Miami Heatin (10. / 39-43) pukukopissa on myös käynyt melkoinen vilske. Josh Richardsonin ja Dwyane Waden poistuminen tulee näkymään Miamin pelissä eikä Goran Dragicin tulevaisuudesta ole tietoa (jos Dragic lähtee, Heatilla ei ole tällä hetkellä yhtään pointtia!) – Miamin rannat ovat jättäneet taakseen myös Rodney McGruder, Hassan Whiteside, Tyler Johnson ja Wayne Ellington. Tilalle on toki saatu Jimmy Buckets joka korvannee paljon joukkueesta lähtenyttä potentiaalia. Kapeahkolta iamin rosteri kuitenkin näyttää. Toisaalta Heat vääntää kyllä vuodesta toiseen kovalla asenteella, oli rosteri mikä tahansa.
Ydinjengi: Goran Dragic (?), Jimmy Butler, Dion Waiters, Justise Winslow, James Johnson, Kelly Olynyk, Bam Adebayo (+ lupaava rookie: Tyler Herro)
Washington Wizards (11. / 32-50) on Charlotten ohella toinen joukkueista joiden edesottamuksia on tänä kesänä ihmetelty (Knicksille on lähinnä naureskeltu ilkkuen) – eikä ihan syyttä. Joukkue on toki jo muutenkin aika lailla nesteessä, eritoten John Wallin loukkaantumisen ja jättisopparin takia. Bradley Bealia lukuunottamatta joukkue on myynyt tai päästänyt irti kaikista isompia minuutteja viime kaudella pelanneista pelaajistaan: Trevor Ariza, Tomas Satoransky, Otto Porter Jr., Bobby Portis, Jabari Parker, Jeff Green ja Markieff Morris ovat kaikki lähteneet. Rosterin nuoret pelaajat saavat tehdä ihmeitä veteraanipointti-duon kanssa jos Wizards aikoo ensi kaudella edes lähelle pleijareita.
Ydinjengi: Ish Smith, Isaiah Thomas, Bradley Beal, Jonathon Simmons, Moritz Wagner, Thomas Bryant, Dwight Howard
Atlanta Hawks (12. / 29-53) sen sijaan jatkaa uudelleenrakennustaan tehokkaan näköisesti (Chicago-fania hiukan kadehdittaa) imien edelleen roskasoppareita (Chandler Parsons!) varauksia vastaan sekä täyttämällä rosteriaan nuorilla lahjakkuuksilla. Joukkueesta lähti sen verran paljon veteraani-osaamista (Dewayne Dedmon, Kent Bazemore, Taurean Prince), että on vaikea sanoa pystyykö uusi polvi nostamaan joukkuetta ihan viime vuoden tasolle, mutta Atlanta on tulossa ja kovaa. Parin vuoden päästä Hawks on todella kova. Sanokaa minun sanoneen.
Ydinjengi: Trae Young, Kevin Huerter, Allen Crabbe, Evan Turner, De’Andre Bembry, John Collins, Omari Spellman, Alex Len (+ lupaavat rookiet: Cam Reddish, DeAndre Hunter)
Chicago Bulls (13. / 22-60) kuului siis viime kaudella tähän väliin. Bullsista olen puhunut niin paljon muualla tässä ketjussa, että laitan tähän vain tuon ”ydinjengin” samoilla kriteereillä kuin muidenkin joukkueiden kohdalla.
Ydinjengi: Tomas Satoransky, (Kris Dunn?), Zach LaVine, Otto Porter Jr., Thaddeus Young, Lauri Markkanen, Wendell Carter Jr. (+ lupaava rookie: Coby White)
Cleveland Cavaliers (14. / 19-63) päätyi viime kaudella Bullsin alapuolelle eikä tie näytä kulkevan ylöspäin ensi kaudellakaan: joukkue on edelleen überkallis ja kalliiden pelaajien tehot kyseenalaisia. Plussaa Cavaliersille kohtuu hyvistä nuorten pelaajien signauksista, mutta ainakaan ensi kaudella mitään suurta harppausta eteenpäin tuskin on odotettavissa. Tulevaisuuden takamiespari (?) Collin Sexton – Darius Garland ei tosin pääse ihan heti ottamaan vastuuta kun niskaan hönkii pino kalliita takamiehiä.
Ydinjengi: Collin Sexton, Jordan Clarkson, Brandon Knight, J.R. Smith, Cedi Osman, Larry Nance Jr., Kevin Love, Tristan Thompson, Ante Zizic (+ lupaavat rookiet: Darius Garland, Dylan Windler, Kevin Porter Jr.)
New York Knicks (15. / 17-53) on ollut ehkä ilkeänkin naureskelun kohde –eikä homma ole tosiaan mennyt ihan putkeen. Joukkueella oli kova hööki päällä ja palkkakattoon varattu tilaa kahdelle supertähdelle (ja Zion oli tulossa ”ihan varmasti” Nykiin). Yksikään ei tarttunut koukkuun. Kun ei tarttunut, Knicks päätti värvätä tilalle koko rahalla hiukan ylipakattuja keskitason veteraaneja. Joukkue ei kenties ole huono, mutta ei se ole kyllä luultavasti pleijaritiimikään (never underestimate veterans) – eikä joukkueen tulevaisuuden rakentamiselle taidettu uhrata kovinkaan monta ajatusta. Ihan kun jengillä ei olisi ollut minkäänlaista plan-B:tä sen varalle, etteivät KD ja Kyrie / Kawhi tms. tarttuneetkaan Knicksin vieheeseen?
Ydinjengi: Dennis Smith Jr., Elfried Payton, Reggie Bullock, Wayne Ellington, Kevin Knox, Bobby Portis, Taj Gibson, Julius Randle, Mitchell Robinson (+ lupaava rookie: RJ Barrett)
Mitä tästä nyt sitten arvelisi Bullsin pleijaritoiveiden kannalta?
Bullsin pitäisi pystyä pitämään Cavaliers (14.) takanaan tänäkin vuonna. Hornets (9.) ja varsinkin Wizards (11.) tullevat putoamaan kohtuu lailla sarjataulukossa (viimeiset kaupat voi toki vielä muuttaa tilannetta jonkin verran). Terveen Bullsin pitäisi pystyä nousemaan myös näiden kahden yläpuolelle sarjataulukossa.
Knicks (15.) voi olla hankala jengi Bullsille kaikkine veteraaneineen (vrt. Bulls on edelleen sarjan nuorimpia joukkueita). Paljon varmaan riippuu siitä, millaisen pöhinän Knicks saa aikaan: intoutuvatko veteraanit näyttämään mistä kana pissii, tai miten nuoret pelaajat vastaavat huutoon?
Hawks (12.) on samalla tavoin haaste Bullsille. Jengin uudelleenrakennus on selvästi Bullsia linjakkaampaa, mutta juuri siksi Bullsilla voisi olla pieni mahdollisuus kiilata tällä kaudella Hawksin eteen – kumpi jengi on kovempi parin vuoden päästä (ilman supertähtien lisäämistä), siitä ei ole kahta sanaa: Hawks.
Jos Bulls onnistuisi jättämään kaikki ylläolevat taakseen ensi kaudella jäljellä olisi vielä kolme muuta joukkuetta kisaamassa kahdesta play off –paikasta.
Miamilla (10.) On Jimmy Buckets mutta muuten kenties melko ohut rosteri. Toisaalta sillä on kova pärjäämisen perinne. Kokemuksessa ja kovuudessa Miami hakaa Bulllsin 6-0.
Detroit (8.) ei ole mielestäni heikentynyt viime kaudesta ainakaan paljoa ja ison pään tappoduo Griffin & Drummond on varsinkin Bullsille myrkkyä.
Orlandon (7.) jengi on pysynyt käytännössä samana viime kaudesta ja avainpelaajat ovat ns. parhaassa iässään tai nuoria. Ei ole helppoa Bullsille ohittaa Magicia.
Realistinen odotus: Bulls on ensi kauden jälkeen Idässä sijalla 10.-11. (viime kauden sijoitus 13.).
Optimistinen odotus: joukkue pysyy terveenä ja sekä peli että pelaajat kehittyy kohtuullisin askelin – Bulls on ensi kauden jälkeen Idässä sijalla 8.-9.