Vs: Honka 2008-2009
Tainnut olla hongankin junnuosastolla trendinä monen monta kertaa, että siirtyminen junnu-/divarisarjoista korisliigan miehistön pelaavaan rotaatioon on käynyt mutkan kautta. Vaikka honka on pavin johdolla muutamia pelimiehiä saanut päättäväisellä sitoutumisella ja kärsivällisyydellä rakennettua, on seura myös yhtälailla onnistunut monta monituista "lupausta" saanut näivettymään vuosien varrella tarvittavan panostuksen puutteella. Mm. aikanaan suhteellisen ylivoimaisen potentiaalin ikäluokka -81 projektinkin pelimiehet taisivat miltei kaikki järjästäen karata vantaalle peliajan perässä. Ainakin mitä joitakin vuosia taaksepäin muistelee. Kyseinen trendi oli tosin nähty jo 70-luvun lopun ikäryhmissä. Ainakin silloin ilmeisesti divarin kehityspelaajat tulkitsivat (poislukien hemdahlit) ettei hongan sm-sarjajoukkueen valmennusrinki antanut juuri edellytyksiä toivotulle tulevaisuudelle. Tämä toki aikaa ennen pavia. Mutta pointtini tässä oli seuraava --->
Vaikkakin divarijoukkueen olemassaolo ehdottomasti vahvistaa liigajoukkueen kilpailukykyä (etenkin toimivana treenivahvuutena), toisinpäin ei yhtälö ole aivan näin mutkaton. Mikäli lahjakas divari-/akatemiapelaaja joutuisi kilpailuttamaan valitsemansa korisliigajoukkueen n. 17-20 ikävuoden korvilla, voisi valinta helpommin osua joukkueisiin joissa peliaikaa ja vastuuta tulisi runsaammin. Seuran sisäinen siirto on aina toki turvallinen, mutta ei välttämättä aina yksilökehitykselle parhain. Suuret lupaukset maailmallekin plokataan lajissa kuin lajissa yhä nuorempina. Se että kuluttaa pääsääntöisesti penkkiä ja reissaa liigajoukkueen mukana pitkiä pelinmatkoja usean kerran viikossa muutaman vuoden jotta pääsee pelaavaan rotaatioon on merkittävästi pois omasta harjoitusajasta. Tämä siis jos oletetaan, että keskimääräinen peliaika korisliigassa junnuilla jää maksimissaan noin 5 minuuttiin. Penkinkulutuksesta kieltäytymisen positiiviset vaikutukset nähtävissä tällä kaudella selkeästi esim. Lahden namikan takamiesosastolla, Vuori muistaakseni maajoukkuekutsun sivutti ja ilmoitti keskittyvänsä omaan harjoitteluun - jälki ei ole ollut hullumpaa. Tilanne on toki toinen mikäli valmennusjohto periaatteenomaisesti sitoutuu peliaikaa runsaasti antamaan kuten koposen tapauksessa. Näitä "rotaatiossa aktiivisia" kehityspelaajia ei vain menestyvän joukkueen rotaatioon kovin montaa oikein millään taida mahtua.
Mutta tähänpäivään, honka-ktp. Itse veikkaisin että loppukauden välierä-/finaalijoukkueet vastakkain. Mielenkiintoinen vastakkainasettelu. Ktp:llä on omiin silmiini aika kirjava joukkue eri pelaajatyyppien osalta, kun hongalla tunnetusti akeem+4 pitkää laituria. Mielenkiintoista nähdä miten ktp:n pakka tänä vuonna pystyy hongalle vastusta tarjoamaan, ja riittääkö penkin päässä taktinen osaaminen tätä joukkueesta ammentamaan.