Vs: Honka 2008-2009
Muistaakseni olemme vääntäneet Jaakon kanssa tästä aiheesta pari kertaa aiemminkin ja päätyneet siihen lopputulokseen, että voimme olla sulassa sovussa eri mieltä. Tahdon kuitenkin argumentoida Pavicevicin nykyisen peluutuspolitiikan puolesta.
Honka on ollut sikäli auvoisessa asemassa lähes koko pääsarjataipaleensa ajan, että joukkueella on ollut aina käytettävissään pari kotimaista profiilipelaajaa ja hyväksi havaitut ulkomaalaisvahvistukset. Kun yhtälö on tämä, junioreiden tehtäväksi on jäänyt odottaa ja opetella. Poikkeuksiakin löytyy, viimeksi mainittakoon vaikka Petteri Koponen, jonka Pavicevic nimitti joukkueensa avauspelinrakentajaksi syyskauden 2006 alussa. Siitä huolimatta, että useimmat näkivät Koposen olevan huippulupaus, kriitikoita siirrolle löytyi. Kun Honka hävisi syksyn 2006 avausmatsissa Team Componentalle ja Koponen päätyi seitsemän pisteen ja kuuden menetyksen saldoon, moni oli valmis teilaamaan Pavicevicin siirron. Muistaakseni Jaakkokin pohdiskeli ääneen, kauanko Pavicevic jaksaa "tätä meininkiä" katsella, kun "hyviä jenkkipointteja olisi saatavilla".
Koposen minuutit eivät kuitenkaan tulleet automaattisesti. Ensimmäisen kahden SM-sarjakautensa aikana Petteri kävi kentällä harvakseltaan. Alemman kastin joukkueita - Aura Basket, PuHu, Tarmo - vastaan minuutteja siunaantui, mutta esimerkiksi Lappeenrantaa ja Chanan Colmania vastaan kyyti oli kohtuullisen kylmää. Näinä kausina Hongalla oli kuitenkin heittää kentälle pelaajia kuten Monte Cummings, Matt Williams, Tim Kisner, Jukka Matinen, Kimmo Muurinen, Heikki Zitting, Jukka Hemdahl ja Olli Nikitin. Vaikka pelaaminen kokeneen nelikon rinnalla varmasti kehittää kokematonta junioria, juniorin on kuitenkin kannettava oma kortensa kekoon saavuttamalla tietty minimitaso alkaen siitä, että hän ei jää jälkeen joukkuepuolustuksessa ja tietää roolinsa hyökkäyskuviopelissä. Koponen saavutti tämän minimin ja etenkin kaudella 2005/2006 ylitti sen, pelaten kypsempää korista kuin yksikään kotimainen 17-vuotias sitten Teemu Rannikon.
Sinä aikana, kun olen seurannut Hongan matseja pressiaitiosta, joukkueessa on ollut Koposen lisäksi juniori-ikäisiä pelaajia Viljami Vanjoki, Juho Nenonen, Teemu Rintala, Eldar Skamo, Anselmi Vanjoki, Petri Heinonen, Sasu Salin, Lauri Toivonen, Samuli Vanttaja sekä tuoreimmat, Antto Nikkarinen sekä Carl Lindbom. Jos pelaajia tarkastelee yksi kerrallaan, tulee ensiksi mainita, että Toivosesta, Vanttajasta, Nikkarisesta ja Lindbomista on hyvin vaikeaa sanoa mitään painavaa.
1991 syntyneiden ikäluokasta lähempään tarkasteluun voi ottaa lähinnä Salinin, joka sai pelata jo viime kaudella isoja minuutteja pitkälti Hongan loukkaantumissuman johdosta. Salinin ero muihin '91 ikäluokan edustajiin on toistaiseksi suuri. Sasu näytti ensimmäisistä harjoitusmatseistaan lähtien, että hän ei hirveästi katsele, kuka kentällä on vastassa. Tilanteessa, jossa Cummings, Kisner, Matinen ja Muurinen olivat vuoroin sivussa loukkaantumisten johdosta ja kentälle tarvittiin uusia kasvoja, Salin oli luonnollinen valinta. Vaikka Sasu jäi puolustuksessa etenkin kokeneempia joukkueita vastaan pahasti jalkoihin, hän pystyi hyvittämään sen hyökkäyksessä oikea-aikaisuudellaan ja ennakkoluulottomuudellaan. Kun playoffsit alkoivat, kukaan ei odottanut Sasun pelaavan muutamaa minuuttia pidempään, koska vastassa oli kuitenkin puolustajia kuten Ilkka Vuori, Teemu Laine, Juha Sten, Wayne Bernard ja Roope Suonio.
Muut "ysiykköset" eivät ole tälläkään hetkellä suoritusvarmuudessa Sasun tasolla. Samulin, Laurin, Anton ja Callen voi surutta pistää kentälle Team Componentan tasoisia joukkueita vastaan muutamiksi minuuteiksi, mutta esimerkiksi eilisessä ottelussa Lahtea vastaan heidän peluutuksensa olisi ollut edesvastuutonta. Se olisi ollut rumaa. Se olisi näyttänyt samalta kuin Simon Adebisin ja Peter Schibettan kohtaaminen Ozin pesutuvassa. Lahti ei ole enää junnupitoinen joukkue - Mäkäläinen, Vuori, Pekkola, Vanttaja ja Vesala alkavat olla jo aikamiehiä. Ja jos vaikka nuoremman ja vanhemman Vanttajan fysiikkaa vertaa toisiinsa, luulen, että isoveli olisi vielä tässä vaiheessa melkoisen vahvoilla vertailussa. 22-vuotias Korisliigan penkinlämmittäjä olisi pelkän fyysikankin johdosta A-poikien SM-sarjassa parhaimmistoa. Ero on niin suuri.
Siirrymme Vanjoen veljeksiin ja heidän rooliinsa Hongassa. Joku on kaiketi huomannut jossain vaiheessa, että Vilkku ja Pamppu ovat olleet loukkaantumisten johdossa muutaman ottelun sivussa viime vuosina? Dwyanewademainen "pelotta korille"-pelityyli tuntuu lyövän raskaalla lekalla molempia veljeksiä. Terveinä ollessaan molemmat veljeksistä pelasivat kuitenkin viittätoista ja kahtakymmentä minuuttia Pavicevicin rotaatiossa. Pamppu sai rookie-kaudellaan jopa suhteellisen paljon peliaikaa muun tiimin kokemuksesta huolimatta, ja minun haparoivan muistini mukaan oli ratkaisemassa ainakin liigamatseja Kouvoja ja Pyrintöä vastaan loppuminuuteilla. Mutta jos jätkät menettävät kaksi kolmannesta kaudesta erilaisten vammojen paranteluun, onhan täysin ilmiselvää, että sillä pelituntumalla ei lähdetä hakemaan vauhtia liigasta. En tiedä Vilkun panostuksesta tätä nykyä, mutta terveeksi tullessaan Pampulla on ihan oikeasti vielä mahdollisuuksia puskea liigan eliittipelaajien joukkoon. Vammojen parantelu vaatii kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä enkä usko, että Pavicevicilta olisi järin fiksu teko lykätä Pamppu kylmiltään 25 minuutiksi kentälle puolikuntoisena isoja poikia vastaan.
Teemu Rintala on yksi nyky-Hongan suurimmista arvoituksista. Noustuaan Hongan edustusjoukkueen rinkiin keväällä 2005 Rintalan urheilullisuus, fyysinen kypsyys ja voima näyttivät aivan liian hyvältä yhtälöltä ollakseen totta. Parin Hongan kautensa aikana "Herkules" ei paljoa Hongassa pelannut, vaikka monet sitä tahtomalla tahtoivat. Katsottuani pari U20-matsia kesällä '07 ymmärsin, miksi penkki kutsui. Teemun teho perustui muutamaan oikein ajoitettuun oivallukseen, mutta kokonaisuus näytti siltä, että hänellä oli todellisia vaikeuksia pysyä rytmissä ja hahmottaa kokonaisuutta molemmissa kenttäpäädyissä. Hongan peli ei ole Pavicevicin aikana koskaan rakentunut klassisten sisäpelaajien ympärille, eikä Teemulla tuntunut olevan tarpeeksi paukkuja siirtyä laitaan. Tämän lisäksi Teemun otteita vaivasi ties mistä kumpuava pehmeys, vaikka kaveri vaikuttaa niin vahvalta, että hän pystyisi penkkipunnertamaan Maurice Ingramin, joka penkkipunnertaa Jerald Fieldsia, joka penkkipunnertaa Danny Horacea. Olen päättelyissäni tullut siihen lopputulokseen, että Teemun tapauksessa hänen "koris-ÄOnsa" ei riittänyt Pavicevicin järjestelmän omaksumiseen. Olin onnellinen nähdessäni Teemun saavuttavan potentiaalinsa Lehtosen Jyrin valmennuksessa Korihaissa viime kaudella, mutta ensimmäiset ottelut Componentassa eivät ole sujuneet odotettuun tapaan.
Nenosen Juho istuskeli Rintalan tavoin kaksi kautta penkillä, mutta sai Salinin tapaan Hongan loukkaantumissuman aikoihin rutkasti peliaikaa ja nousi tuon suman jäljiltä käyttörotaatioon. Nepo on Rintalan tavoin fyysinen, ei erityisen virtuoosimainen pelaaja, mutta Nepo korvasi puutteensa käsittämättömällä asenteella ja tsempillä, josta Joensuun Katajan fanit nyt nauttivat. Nepon peli on hetkittäin kontrolloimatonta, mutta etenkin puolustuksessa hän nousi parhaimmillaan aivan sinne Matisen, Benin ja Petskun tasolle. 14,7 minuutin ottelukohtainen minuuttikeskiarvo kevätkaudella Jukan, Kimmon, Benin, Mattin, Akeemin ja Petskun ollessa terveinä tarkoittaa ihan oikeasti sitä, että Nepo sai jo 20-vuotiaana oikeaa vastuuta. Älkääkä viitsikö nillittää Nepon vähistä minuuteista finaalisarjassa Kouvoja vastaan - Hongalla oli käytettävissä kuusi luotettavaa hyökkäyspään pelaajaa rotaatiossa ennen Nepoa, ja heistä jokainen tuli tarpeeseen Kouvojen ilmatiivistä puolustusta vastaan. Kuka tahansa näki, kuinka Matisen ja Williamsinkin kaltaisilta pelaajilta kolme matsia neljästä meni pelkkään rytmin hakemiseen.
Skamo löi itsensä läpi hustle-minuuteilla viime kevään finaaleissa. Sitä edeltävä kausi oli ollut rikkonainen varusmiespalveluksen vuoksi. Skamon vähät minuutit Pavicevicin alaisuudessa selittyvät hyvin pitkälti sillä, että hän tuntuu olevan pikkutarkkuuteen taipuvaisen montenegrolaisen silmissä turhan paljon omia vapauksia ottava pelaaja. Tämä näkyi etenkin Akatemian divarimatseissa, joissa Ede eteni vaiston varassa ja otti hemmetisti riskejä etenkin yrittäessään riistoa ja hakiessaan hyökkäyslevyä. Tällä hetkellä Ede ansaitsee peliminuuttinsa samasta syystä kuin Neponen viime kaudella - hänen puolustuspelinsä on klikannut ehjäksi osaksi Hongan joukkuepuolustusta ja hän pystyy hyökkäyksessä tarpeen tullen yllättämään vastustajansa etenkin ohiheiton jälkeisissä tilanteissa. Minun on vaikea sanoa, missä Eden potentiaalin raja kulkee, mutta toistaiseksi pidän näkemästäni. Ja vielä sivuhuomiona se, että Eden minuuttikeskiarvo on noussut seitsemällä viime kaudesta. Runsaat 18 minuuttia ottelua kohden on Peliaikaa.
Petri Heinonen on tällä hetkellä Pavicevicin suurin haaste. Enemmistö tuntuu olevan sitä mieltä, että Peten siirto Pyrinnöstä Honkaan oli talentin haaskuuta, koska Peten peliminuutit ovat tippuneet huomattavasti siirron aikana. Huomioikaa kuitenkin tilanne, josta Pete lähti. Laitisen Jarkki itsekin myönsi kauden alussa väsyneensä viimeisten Pyrinnön valmennuskausiensa aikana. Pyrinnön hyökkäys kuului pitkälti kategoriaan "jenkeillä on lupa heittää". Pete sai vastuuta, koska Pyrinnöllä ei ollut muita varteenotettavia pitkiä kotimaisia. Vuoden tulokkaan palkinto on tietysti meriitti sinänsä, mutta se ei automaattisesti oikeuta peliaikaan. Neponen oli Hongan rotaatiossa Heinosen edellä viime kaudella yksinkertaisesti siitä syystä, että hän oli ehtinyt sisäistää paremmin Pavicevicin pelijärjestelmän. Heinosella on perhanasti lahjoja, mutta kaveri on yhä raaka kuin Mark Kaminsky ja kaiken lisäksi armeijan harmaissa. Kun sanotte Heinosen "menettäneen itseluottamuksensa", kyse ei ole muusta kuin uuteen tilanteeseen sopeutumisesta. Pete tiesi, että hänellä oli tilaa soveltaa ja unohdella Pyrinnössä, koska vaihtopenkillä ei ollut ketään hänen tilalleen. Hongassa tilanne on toisin - vaatimustaso on koko ajan korkealla. Älkää näytelkö, että Pavicevic olisi ärjyvä jalopeura, joka antaa pukuhuoneessa piiskaa jokaisesta pikkurikkeestä. Mitä useampi liigakoutsi uskaltaa vaatia parempaa, sitä parempi tulevaisuus suomalaisella koripallolla on. Peliaikaa ei tule ilmaiseksi - se ansaitaan. Ei se Pajo eilenkään Peteä penkittänyt, vaikka matsi alkoi rumalla menetyksellä ja parilla nukahduksella puolustuksessa. Niin kuin Pajo sanoi eilisessä pressitilaisuudessa: "Petri tries much harder than before."