Train gets rolling…
Suurin Charlotte Hornetsiin liittyvä uutinen on varmastikin Tony Parkerin äskettäinen ilmoitus lopettaa NBA-uransa. Parkerin vuoden mittainen visiitti Charlottessa ei kenties ollut pelillisesti enää mikään
game changer, mutta kyllähän veteraani toi ajoittain varmuutta ja tehojakin jengin peliin. Oman motivaationsa Parker kuitenkin näyttää menettäneensä ja sopparin viiden millin jatkovuosi haudataankin ilmeisen molemminpuolisessa yhteisymmärryksessä. Hiukan jäi sellainen fiilis, että Parkerin upea Spurs-ura hiukan lässähti monin tavoin ylimääräiseen Hornets-vuoteen.
Muuten Hornets on mulle kenties tuntemattomin seura koko NBA:ssa. Olikin sinänsä kiinnostavaa koittaa ottaa jotakin selvää siitä, millaisesta joukkueesta on kyse ja mitä sille oikeastaan kuuluu.
Charlotte Hornets näyttäisi olevan melko hankalassa tilanteessa. Joukkueen ehdoton tähti ja kantava voima Kemba Walker tarvitsee ison sopimuksen ja jonkin verran houkuttelua jäädäkseen. Ja nythän puhutaan siis oikeasti isoista summista. Hornets voi maksaa Walkerille ns. supermax-diilin eli viiden vuoden sopparin jonka kokonaisarvo voisi nousta jopa 220 miljoonaan (44 miljoonaa / vuosi). Kilpailevat joukkueet eivät voi tarjota Walkerille maksimissaan ”kuin” neljän vuoden / 140 miljoonan sopimusta (á 35 milliä).
Toistaiseksi Kemba Walker on toki sanonut julkisuudessa systemaattisesti, että Hornets on hänen ykkösvaihtoehtonsa, mutta niinhän tunnollinen työntekijä sanoo firmastaan joka toistaiseksi palkan maksaa. Tosiasia kuitenkin on, että jono Walkerin agentin puhelimessa lie koko liigan pituinen ja joukkueen menot on jo ilman Walkerin supermax-diiliäkin luksusveron rajalla.
Nicolas Batum tienaa ensi vuonna 25½ miljoonaa (ja seuraavallekin on pelaaja-optio 27 milliä). Bismack Biyombolle maksetaan ensi kaudesta 17 miljoonaa ja Cody Zellerille 14½ miljoonaa (seuraavalla 15½ milliä) ja pari päivää sitten myös Marvin Williams lunasti 15 miljoonan pelaaja-optionsa ensi kaudelle. Näiden lisäksi Michael Kidd-Gilchristillä on ensi kaudeksi pelaaja-optio (13 miljoonaa) joka varmasti houkuttelee. Pelkästään näissä viidessä pelimiehessä on Hornetsilla rahaa kiinni ensi kaudella jo 85 miljoonaa dollaria.
Kaikkihan ovat periaatteessa (ainakin olleet) ihan ok. pelaajia, mutta jotakuinkin kaikki ovat myös selkeästi alisuorittaneet viime vuosina (Batum, Biyombo! – Williams kylläkin pelasi ihan hyvän kauden) – ja muutama on käyttänyt melkeinpä enemmän aikaa sairastuvalla kuin aktiivirosterissa (esim. Zeller on ollut 82 matsia, eli tasan yhden kauden, poissa rivistä viimeisen kahden kauden aikana). Näistä sopimuksista, tai ainakin muutamasta niistä olisi päästävä eroon – mutta miten? Toisin kuin Kemba Walkerin agentilla, esim. Biyombon ja Batumin agenttien puhelimet lienevät melko hiljaisia juuri nyt. Että tukkoiselta näyttää Hornetsin tulevaisuus.
Kenen varaan Hornets siis ylipäänsä voi yrittää rakentaa? Kemba Walkerista olisi hyvä pitää kiinni vaikka se maksaisikin. Muuten alkaa täysin ulkopuolelta ohjattu rebuild tilanteesta jossa sitä päästään oikeasti aloittamaan vasta vuoden-kahden päästä kun muut isot sopparit umpeutuu. Lähden siis tässä draft-spekulaatiossakin siitä, että Hornets laskee Walkerin (PG) olevan jengissä, eli että draftista haetaan parasta mahdollista talenttia jossakin määrin huomioiden nykyrosterin nuorten pelaajien kyvyt.
Viime vuoden draft-hankinta Miles Bridges (SF) näyttäisi olevan mies paikallaan ja osoittautui viime kaudella pienten alkuvaikeuksien jälkeen joukkueen reippaasti lupaavimmaksi pelaajaksi Walkerin jälkeen. Edellisvuoden kärki-draft Malik Monk (SG) on ollut iso pettymys, mutta väläytteli toisena NBA vuonnaan paikoin jonkinlaista peliä. Myös Willy Hernangomez (C) voisi olla nuori / nuorehko pelaaja jonka varaan rakentaa jos hänen pelinsä ottaisi joitakin edistysaskeleita lähivuosina.
Jos siis Walker on tulevaisuuden (seuraavan viiden vuoden) pointti ja Bridges kasvaa kovaksi 3&D –pelaajaksi, niin siinä on ihan hyvä pohja jolle rakentaa. Harmi vaan, että muut palaset eivät ole lähellekään tuota tasoa. Tällä hetkellä Hornetsin on siis vain pakko luottaa Monkin ja sentteri Hernangomezin kasvuun – sekä isopalkkaisten veteraanien kykyyn innostua pelistä tai edes nuorten pelaajien opastamisesta.
Ensimmäisenä Hornetsin rosteri tuntuisi huutavan nelospaikan pelaajaa: Williams tuskin on kuvioissa mukana vuotta enempää eikä Hornetsilla välttämättä ole varaa vastata minkäänlaiseen kilpatarjoamiseen viime kauden kohtuu lupaavasti pelanneesta Kaminskysta. Eritoten kun tyrkyllä ei tunnu olevan ketään yhtä, ylivoimaisesti kovatasoisinta pickiä, jonka ottaminen ”best available” periaatteella ajaisi kirkkaasti ohi valinnan jonkinasteisen positio-ohjauksen.
Jaxson Hayes tai varsinkin Brandon Clarke olisivat varmaan kelvanneet Hornetsille, mutta Hornetsin Front Office joutuu valitettavasti vetämään viivat näiden nimien päälle.
PJ Washington tai Rui Hachimura nousevat edelleen vapaina olevien pelaajien listaa katsoessa ensimmäisinä esiin. PJ Washington voisi olla monipuolisempi pelaaja kun taas Hachimura toisi kaivattua skorausvoimaa. Pikaisesti arvioiden molemmat voisivat istua melko hyvin Miles Bridgesin viereen, mutta jotenkin tuntuisi, että siinä missä Washington sopisi paikkaan nimenomaan monipuolistaen että vahvistaen sitä (lisää kolmosuhkaa, grit & grindia, atleettisuutta), niin Hachimura istuisi siihen ennemmin siksi, että Bridges voisi hiukan paikata Hachimuran pelin puutteita (eritoten pakissa / syöttöpelissä; hyökkäyksessä Hachimura toki olisi edelleen plussaa).
Toisaalta kahdennellatoista pickillä voisi varata myös jonkun lupaavan sentterin jos luotto Hernangomeziin ei ole turhan suuri. Esimerkiksi Bruno Fernando voisi olla ihan hyvä pick Hornetsille. Tai rohkeana vetona kenties jo Bol Bol? No ehkä ei kuitenkaan. Varsinkin kun PJ Washington tuntuisi itse asiassa istuvan porukan peliin sen verran hyvin.
With the twelwth pick in the 2019 NBA draft, Charlotte Hornets select PJ Washington from the University of Kentucky.
1. NOP - intro / Vitalstatistix -
Zion Williamson
2. MEM - Vitalstatistix -
Ja Morant
3. NYK - Berliininmunkki -
RJ Barrett
4. LAL - Tipper -
Darius Garland
5. CLE - King James -
DeAndre Hunter
6. PHO - munkkalainen -
Coby White
7. CHI - Juzo -
Jarrett Culver
8. ATL -
munkkalainen Vitalstatistix -
Cameron Reddish
9. WAS - professori -
Brandon Clarke
10. ATL -
munkkalainen Vitalstatistix -
Jaxson Hayes
11. MIN –
Trancey Tipper -
Sekou Doumboya
12. CHA – Vitalstatistix –
PJ Washington
13. MIA - Achilles
14. BOS - Funckwan
15. DET - King James
16. ORL - professori
17. ATL - Vitalstatistix
18. IND - Vitalstatistix
19. SAS - Achilles
20. BOS - Funckwan
21. OKC- Funckwan
22. BOS - Funckwan
23. UTA - Juzo
24. PHI - Juzo
25. POR - L.S
26. CLE - King James
27. BKN - Vitalstatistix
28. GSW - Koris.com
29. SAS - Achilles
30. MIL - King James
Miami Heat is on the clock.