Kummolahan vetäisi oikein kunnon Freudilaisen joku vuosi takaperin urheilugaalassa. Oli jokin näistä gaaloista, kun koripallo ja susijengi tyhjensi pöytää ja Kale luovutti yhden näistä gaalapysteistä koripallolle aloittamalla puheensa näin: "Tänä vuonna hockey hall of fame....."
Ja mitä tulee vaaligallupeihin ja finnpanelin lukujen oikeellisuuden vertaamiseen, niin ainakin vaaligallupeissa on rajallisesti vaihtoehtoja, kun vapaa-ajasta kilpaillaan enemmän kuin koskaan. Mitä jos niistä 2000 päätelaitteesta vaikka 100 ei ole lainkaan päällä susijengin pelin aikaan, kun isäntäväki on matkoilla, harrastuksissa, missä vaan ja muuten olisi susijengi tulilla? Puhelingallupissa / ovensuukyselyssä on yksi henkilö jolta kysytään, kun perus neljän hengen taloudessa yksi päättää päätelaitteesta tulevasta ohjelmasta. Kyselyissä vastaajat vaihtuvat joka ikinen kerta, päätelaitteet taasen vuosia samoissa talouksissa jne. Kyllä näitä finnpanelin luotettavuutta horjutavia perusteita löytyy.
Ei näillä katsojalukututkimuksilla mitään 100%:sta totuutta tietenkään voida saada aikaiseksi, vaan ideana on koota tilastotieteellisesti merkityksellinen otos, jonka katselutottumusten tuloksena tarkoitus on saada aikaiseksi virhemarginaaliltaan mahdollisimman tarkka yleistettävä tulos. Otantojen laatimista ja koko tutkimuksen toteuttamista lienee miettimässä mm. ihan oikeat tilastotieteilijät, jotka ovat opiskelleet vuosikausia yliopistotasolla nimenomaan sitä, miten näitä juttuja tehdään ja pitää tehdä, jotta ne olisivat mahdollisimman hyviä ja oikein.
Jos keskimäärin tietty prosenttimäärä kunkin demografisen ryhmän ihmisistä on ajankohdalla x matkoilla, niin oikein kootussa katsojatutkimusotannassa on samana ajankohtana matkoilla todennäköisesti prosentuaalisesti hyväksyttävän virhemarginaalin rajoissa sama osuus tutkittavista. Jos tämä toteutuu, lopputuloksena matkojen vaikutus katsojalukuihin tilastoituu oikein. Ihan samalla tavalla todellisuudessakin voi olla myös lätkän, hiihdon, Salattujen Elämien ja kaikkein muidenkin ohjelmien Finnpanel-tutkittavia matkoilla, jolloin heidänkään katsomisensa eivät rekisteröidy tutkimukseen. Edelleen jos tutkittavien otos on koottu oikein, vastaa lopputulos oikeita katsojalukuja riittävällä tilastotieteellisellä tarkkuudella huomoiden ihmisten matkustelu ym.
JOS Finnpanelin tutkimusryhmästä nimenomaan Suomen maajoukkuepelien ystävät olisivat jotenkin korostetun innokkaita matkustelijoita verrattuna Suomen maajoukkuepelien katsojiin yleensä, vääristyisi katsojatilastointi Susijengin pelien osalta. Melko pitkälle menevää luulottelua on, että noin olisi.
Ja kyllä, jokuhan sen päättää mitä ohjelmaa telkkarista katsotaan. Mutta jos muita perheenjäseniä ei kiinnosta, ei heidän katsomisensa silloin tilastoidu koska kunkin katsojan pitää kuitata katsomisensa itse.
Jos tulos ei miellytä, ei syynä automaattisesti ole se että tilastointi olisi tehty väärin. Pitää osata hyväksyä sekin, että itseä kiinnostava ohjelma ei vaan niin kovasti muita kiinnosta. Mä tunnen henkilökohtaisesti varmaan kymmeniä ihmisiä jotka haluaa katsoa aina Tanssii Tähtien Kanssa, mutta aika harvoja jotka kovin innokkaasti seuraa korista.
Tietenkin toistojen myötä voisin maallikkona kuvitella tarkkuuden kasvavan. Jos Tanssii Tähtien Kanssa on koko syksyn ajan suosittu ohjelma katsojaluvuiltaan, on se varmasti sitä myös oikeasti koska matkojen ja muiden sattumusten osuus väistämättä jää vähemmäksi.