Vs: Honka 2010 - 2011
Lothar sanoi:
Yllätyksellisen käänteen aiheuttaman alkushokin jälkeen on syytä kylmän viileästi perehtyä, mistä tässä VTB United Leaguessa on perimmiltään kyse ja mikä sen vaikutus voisi olla Suomen koripallolle.
Kyllä. Yllättävää, että palstan kirjoittajat ovat jättäneet tällaisen pohdinnan vähemmälle.
Lothar sanoi:
VTB on Venäjän suurin pankki ja liigan johtava sponsori. Myös muita merkittäviä sponsoreita on mukana. Liigan kehitys on siksi taloudellisesti turvattu. Liigan asemaa ei pahenna varmaankaan Venäjän varapääministerin, Sergei Ivanovin, panos liigan suojelijana.
Minusta tämä liiga näyttää yksinkertaisesti Venäjän (valtiojohdon) välineeltä politiikan tekemiseen koripallokabineteissa. Ja siis nimenomaan Venäjän poliittisen johdon välineeltä. FIBA Europe on jakautunut selkeästi kahtia ja tällä hetkellä FIBA Europessa valtaa käyttää "läntinen blokki". Suomi on FIBA Europen elimissä säännönmukaisesti "läntisen blokin" puolella. Tässä mielessä Suomen - siis Suomen Koripalloliiton - toiminta ei poikkea suomalaisten yleisistä pyrkimyksistä viimeisen
seitsemänkymmenen vuoden ajalta.
Pidän Venäjän poliittisen johdon mukana oloa ikävänä mausteena. Toisaalta se on väistämätöntä, koska kyse on Venäjän politiikan jatkeesta.
Lothar sanoi:
Liigan kaupallisuus tekee siitä taloudellisesti seuraystävällisen. Jopa Suomesta on rahkeita sen vuoksi osallistua.
Tässä mä en pysy mukana. Mitä ovat ei-kaupalliset liigat? Eikö pikemminkin tällaista uutta tulokasta voisi näin alkuvaiheessa nimittää kaikkea muuta kuin kaupalliseksi? Siis joku laittaa rahaa likoon, jotta liiga saadaan pystyyn, kun tällainen liiga ei tule alussa omillaan toimeen. Siis ei pärjää kaupallisesti. Ja onko Suomesta oikeesti rahkeita osallistua, vaikka joku (Venäjän valtiojohto) rahoittaakin liigaa? Se kaks ja puol miljoonaa ruplaa on kai meikäläisessä rahassa noin 60 000 euroa. Tuolla rahalla ei kauheen montaa matkaa tehdä, jos joukkueet joutuvat omat matkansa maksamaan. Puhumattakaan siitä, että tuosta rahasta riittäisi jotain liigakelpoisen joukkueen kokoamiseen.
Lothar sanoi:
Liigassa oli alunperin 8 joukkuetta, nyt 12 ja tavoitetilassa 16. Se on urheilullisesti erittäin korkeatasoinen. Ei varmaankaan NBA:n luokkaa, mutta se nähtävästi tavoittelee NBA:n itäisen Euroopan vastinetta selkeästi kaupallisena liigana. Liiga hakee yhteistyötä rajojen yli koripallon ollessa yhdistävä tekijä.
Nyt nyt nyt
Lothar on selvästi sen verran seasoned fellow, että Lothar tietää mitä on agitaatiopropaganda.
Vaikka kuinka Lothar puhuu yhdistävästä tekijästä, pohjimmiltaan kyse on hajoittamispyrkimyksistä. Venäjä ja tämä liiga ei tarvitse mitään niin kipeästi kuin jalansijaa lännessä. Mun veikkaukseni on, että Honka tai miten se tossa liigassa kirjoitetaankin on saanut tiskin alta PALJON enemmän, kuin mitä julkisuuteen kerrotaan. Vaikka Hongalle maksettaisiin pelkästä osallistumisesta kymmenkertaisesti se summa, joka liigan voittajalle on luvassa, niin silti se olisi liigalle (Venäjän valtiojohdolle) erinomainen sijoitus. Tältä liigalta ei rahat lopu, niin kauan kuin liigalla on sen perustehtävä jäljellä.
Vaikka Honka olisi saanut osallistumisesta miljoona euroa, se on silti halpa hinta siitä, mitä ostaja väittää ja laskee tuolla rahalla ostaneensa.
Lothar sanoi:
Suomalaisille huippupelaajille liiga antaa mahdollisuuden pelata vähintään 10 kovaa ja kehittävää kansainvälistä peliä Korisliigan ohessa. Näiden pelien panos maajoukkueen iskukyvyn nostamiseen on selvä.
Näitä pelaajia ei ole montaa maajoukkuepelaajaa pelaamassa. Ja Hongan osallistuminen tähän liigaan tarkoittaa samaa kuin Suomen Koripalloliiton edustajat ottaisivat otsaansa sirppi ja vasara tatuoinnin.
Lothar sanoi:
Suomalaisen seurajoukkueen mukaan pääsy tähän porukkaan on melkoinen suoritus. Ottelutapahtumien vierailukokemukset luovat miellyttävää kontaktipintaa lajiin toivon mukaan entistä laajemmalle yleisölle.
Minä näen tuon onnistuneen suorituksen nimenomaan liigan ja Venäjän valtiojohdon taholla. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Eikös näillä Sohlbergeilla ole ollut myös hevosia?
Lothar sanoi:
Varmasti monet muutkin toteavat, että loppujen lopuksi tämä liiga on melkoinen taloudellinen ja urheilullinen mahdollisuus nostaa koriksen profiilia uudelle tasolle maassamme. Uuteen asiaan aina sisältyvät epävarmuustekijät ovat riskeinä kuitenkin uskoakseni hallittavissa. 8]
Lothar varmaan jossain vaiheessa kertoo, miten näitä varsinaisia riskejä hallitaan.
Muistellaan, minkälaista vääntöä FIBA ja FIBA Europe on käynyt ULEBin kanssa seurajoukkueiden kilpailujen järjestämisoikeuksista. On turha kuvitella, että FIBA Europe sallisi tällaisen villin liigan kasvaa ja levittäytyä vapaasti. Vastatoimia seuraa varmasti. Ikävää tässä on se, että tämän tyyppiset asiat pyritään yleensä sopimaan piilossa julkisuudelta. Kun tämä liiga kasvaa, ja aivan erityisesti kun se kasvaa länteen päin, Venäjällä on enemmän vipuvartta vääntää itselleen edullisempi sopimus. Siinä vaiheessa kun tämä liiga lopetetaan, tai kun se yhdistyy johonkin toiseen eurooppalaiseen seurajoukkuekilpailuun voidaan olla varmoja, että Venäjä on saanut kabineteissa omien tavoitteidensa kannalta tyydyttävän neuvottelutuloksen.
Minusta tuntuu, että kymmenen vuoden kuluttua tätä seikkailua pidetään yleisesti ottaen häpeällisenä, lajissaan melko ainutlaatuisena joskin lyhyenä episodina suomalaisen urheiluelämän kansainvälisessä historiassa.