Vs: Susijengin tulevaisuus - miten otetaan seuraava askel?
Pakko jatkaa vielä hieman. Ehkä vapaamuurari provoilee, tai ehkä hän ei halua ymmärtää tai ottaa asioista selvää, mutta koska aihe on mielestäni tärkeä, niin hyvä vielä alleviivata näitä asioita.
Ensin gallup1 kirjoitti ihan asiallisesti ja viitaten ihan oikeisiin tutkimustuloksiin:
Itseasiassa on. Mikko Salasuo ja Helena Huhta ovat julkaisseet tuoreen tutkimuksen "Huippu-urheilijan elämänkulku – tutkimus urheilijoista 2000-luvun Suomessa".
ja
Tärkeä havainto oli se, että huipun saavuttaneet urheilijat kertoivat etsineensä, kokeilleensa ja harrastaneensa monipuolisesti lukuisia eri lajeja lapsuudessaan ja nuoruudessaan. Ei ole myöskään tarvinnut tehdä lajivalintaansa liian aikaisin, monet huiput olivat vielä teini-iän lopulla harrastaneet useampaa kuin yhtä lajia. Lopettaneiden haastattelut tarkensivat kuvaa: monet heistä kertoivat, että olivat harrastaneet vain yhtä lajia. Se johti kyllästymiseen ja lopettamiseen.
Johon vapaamuurari ampui lonkalta:
Tutkimuksia on helppo tehdä halutusta tuloksesta. Toisekseen marginaalilajien urheilijoiden käyttäminen tutkimuksissa tekee tutkimuksesta ainoastaan hyvin merkityksettömän. On nimittäin päivänselvää että isojen kansainvälisten urheilulajien urheilijat ovat aivan toisenlaisessa kilpailussa.
Ei kovin vakuuttavia perusteita miksi em. tutkimus ei pitäisi paikkaansa. Perusteluana lähinnä lonkalta ammuttuja kommentteja marginaalilajeista, vaikka ko. tutkimuksessa oli todella laaja otanta urheilijoita monista eri lajeista. Esimerkiksi gallup1 nimeltä mainitsi mm. Sasu Salinin, ei niin kovin marginaalilajista.
Tähän gallup1 totesi ihan aiheesta, joskin melko provosoivasti, vaikka yritti hymiöllä pehmentää:
Se, että yrität mielipiteellä kumota tutkimuksen, ei oikein anna hyvää kuvaa älykkyydestäsi ;D
Ja vapaamuurari jatkoi taas lonkalta ampumista, käyttäen omasta mielipiteestään termiä 'puhdas fakta':
Eihän se mikään mielipide ole vaan puhdasta faktaa.
vapaamuurari taisi tosin ymmärtää gallup1:n kommentin pääpointin väärin ja alkoi puhua marginaalilajien määritelmistä, kun gallup1 ainakin minun ymmärtääkseni kohdisti kritiikkinsä siihen, että vapaamuurari kuittaa ihan asiallisesti tehdyn laajan tutkimuksen höpölöpöksi perustellen asiaa lähinnä omalla mielipiteellään, ilman että tuo mielipiteensä tueksi mitään objektiivista näyttöä.
Suosittelen vapaamuurarille ensialkuun luettavaksi Konttinen, Aarresola ja Häyrinen esityksen 'Monipuolisuus ja monilajisuus pelaajapoluissa'. Se on hyvä yhteenveto eri kansainvälisistä tutkimuksista aiheeseen liittyen. Joukosta löytyy muun muassa paljon viittauksia aiemmin mainitsemaani tutkimukseen Saksan maajoukkue- ja Bundesliiga-jalkapalloilijoista. Näissä tutkimuksissa ei siis ole kyse mistään 'marginaalilajeista'.
Esitys löytyy esim. googlaamalla: Konttinen, Aarresola, Häyrinen.
Muutamia johtopäätöksiä:
* Saksalaiset huippujalkapalloilijat aloittivat kaikki pelailun nuorella iällä, mutta terävimmälle huipulle, eli maajoukkueeseen asti päässet, erikoistuivat vasta myöhemmin kuin muut. Eli he harrastivat nuorella iällä omaa lajiaan hieman vähemmän kuin muut ja vastaavasti harrastivat muita lajeja enemmän ja pidempään. Omaehtoinen harjoittelu/pelaaminen oli myös tärkeässä roolissa.
* Samanlaisia tuloksia tuli esille myös tutkimuksessa muista saksalaisista lajeista, mukaanlukien koripallo.
* Varhainen erikoistuminen ei siis takaa nousua lajin kv-huipulle.
* Liian varhaisella erikoistumisella voi olla myös riskitekijöitä, kuten rasitusvammat, motoristen taitojen yksipuolistuminen, stressi ja burnout, liikkumisen ilon hiipuminen, dropout, ja motivaatio-ongelmat.
Mielenkiintoista nähdä kantaako vapaamuurarin esille tuoman vapaaottelun ihmelapsen ura ihan sinne terävimmälle huipulle asti, vai jääkö hän yhdeksi niistä monesta lapsilahjakkuudesta, joka ei koskaan sitä huippua saavuttanut?
Tämä keskustelu on jo pitkään rönsyillyt varsinaiseen aiheen vieressä, mutta en voinut olla vielä kerran kommentoimatta, tilanteessa jossa otetaan vahvasti kantaa juniorivalmennuksen osalta tärkeisiin asioihin, ja tehdään se heppoisin perustein, tai jopa ilman selkeitä perusteita.